Dacă sunteți în căutarea unei ultime vacanțe de sezon poate v-ar interesa o excursie în Elveția. Dar în cantonul Valais nu mai e vorba despre lucrurile obișnuite, precum munți sau aer proaspăt. Vorbim, în schimb, despre cum să respiri un aer groaznic și să petreci o noapte îngrozitoare, fără niciun fel de intimitate - totul, pentru o mulțime de bani. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.
Parcă tocmai căzut din cer, patul e lângă drum. Nu poți scăpa de zgomot, poluare sau creșterea prețurilor la combustibil. Dar pe frații Riklin nu-i deranjează dacă oaspeții lor nu pot dormi. Hotelul lor de zero stele nu își propune să fie idilic. Gemenii vor ca arta lor să trezească oamenii, să rupă vechile convenții și structuri.
„Nu-i momentul să dormim”. Simbolul unei lumi răvășite
„Nu-i momentul să dormim. Trebuie să reacționăm la starea actuală a lumii”, spune Frank Riklin, coproprietar al hotelului de zero stele din Elveția.
Hotelul lor de la benzinărie îi ajută pe oameni să descopere acest lucru. Este un simbol al unei lumi răvășite: război în Europa, criză energetică și o inflație ridicată.
„Ca artiști, credem că avem o responsabilitate. Trebuie să facem ceva noi înșine. În plus, înțelegem că în societate există o dorință uriașă de schimbare”, explică Frank Riklin.
Cei doi frați au lansat primul hotel de zero stele în 2008, într-un buncăr atomic. Au urmat versiuni în aer liber în podgorii și pe pășuni montane. Toate aveau inclus serviciul de majordom.
Cine sunt majordomii și ce fac ei
Acești majordomi sunt în mod normal studenți sau lucrează în bănci și brutării. Poartă o uniformă în partea superioară a corpului, dar orice vor ei în partea inferioară. Ei fac patul, servesc micul dejun și discută cu oaspeții. Sunt o parte importantă a întregului concept.
„Încerc doar să mulțumesc oaspeții și să mă bucur și eu de experiență. Acesta este scopul: să-mi placă să fac asta și să le ofer oaspeților ceva pozitiv”, spune unul dintre ei.
De peste două decenii, gemenii Riklin fac artă care intervine în realitate. În afara muzeului și în viața de zi cu zi. Oaspeții plătesc aproape 330 de euro pentru o noapte la hotelul lor de zero stele. O provocare deliberată.
De ce să plătești pentru o noapte în hotelul fraților Riklin
„O văd ca pe o investiție în autoreflecție. Dacă cineva recunoaște în ea valoarea personală, cei 325 de franci elvețieni nu înseamnă nimic”, spune Frank Riklin.
„Un chilipir!” - comentează fratele său, Patrik Riklin, coproprietar al hotelului.
„Atunci ei pot sări peste un alt curs sau antrenament de mindfulness”, adaugă Frank Riklin.
Într-o lume tot mai absurdă, să-ți petreci noaptea în acest pat înseamnă, de asemenea, o declarație.
Hotelul va funcționa până la jumătatea lunii septembrie. Ce urmează după aceea? Gemenii Riklin au deja câteva idei.
Până atunci, iată cum a arătat hotelul de zero stele al fraților Riklin în timpul unei experiențe anterioare, când ospitalitatea a fost oferită sub cerul liber, în mijlocul unei pășuni montane: