Ce indică evaluarea SUA scursă online privind planurile Israelului de a ataca Iranul | Analiză BBC

Data publicării:
People Look At An Iranian Missile In The Negev Desert
Rămășițele unei rachete balistice iraniene, în deșertul Negev Foto: Profimedia

Anchetatorii americani încearcă să afle cum au fost divulgate online o serie de documente foarte secrete ale serviciilor de informații. Documentele, care au apărut vineri pe aplicația de mesagerie Telegram, conțin o presupusă evaluare de către SUA a planurilor israeliene de a ataca Iranul, scrie BBC News. Evaluarea se bazează pe interpretarea imaginilor din satelit și a altor informații.

Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat că președintele Joe Biden a fost „profund îngrijorat” de scurgerea de informații. Oficialii nu au stabilit dacă documentele au fost publicate ca urmare a unui acces neautorizat asupra unui sistem informatic sau a unei scurgeri de informații, a declarat Kirby.

De trei săptămâni, Israelul promite să lovească puternic Iranul ca represalii pentru atacul cu rachete balistice în masă al Iranului asupra Israelului la 1 octombrie. Iranul afirmă că raidul de la începutul lunii a fost un răspuns la asasinarea de către Israel a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, la 27 septembrie.

Sunt autentice documentele?

Analiștii militari spun că formularea folosită în titluri pare credibilă și este în concordanță cu documente clasificate similare dezvăluite în trecut. Cu titlul „Top Secret”, acestea includ acronimul „FGI”, care înseamnă „Foreign Government Intelligence”.

Documentele par să fi fost distribuite agențiilor de informații din cadrul alianței Five Eyes, cele cinci țări occidentale care fac schimb de informații în mod regulat, și anume SUA, Regatul Unit, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Acronimul „TK” din documente se referă la „Talent Keyhole”, un cuvânt codat care acoperă informații SIGINT și imagistice (IMINT) bazate pe satelit.

Ce ne spun acestea?

Luate împreună, cele două documente reprezintă o evaluare clasificată de către SUA a pregătirilor Israelului de a lovi ținte din Iran, pe baza informațiilor analizate la 15-16 octombrie de către Agenția Națională de Informații Geospațiale din SUA.

Ceea ce iese în evidență este menționarea a două sisteme de rachete balistice lansate din aer (ABLM): Golden Horizon și Rocks.

Rocks este un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune fabricat de compania israeliană Rafael și conceput pentru a lovi o varietate de ținte atât deasupra, cât și sub pământ. Se crede că Golden Horizon se referă la sistemul de rachete Blue Sparrow, cu o rază de acțiune de aproximativ 2.000 km.

Semnificația acestui fapt este că ar indica faptul că forțele aeriene israeliene intenționează să efectueze o versiune similară, dar mult mai extinsă, a atacului ABLM asupra unui sit radar iranian de lângă Isfahan în aprilie.

Prin lansarea acestor arme de la mare distanță și departe de frontierele Iranului, s-ar evita necesitatea ca avioanele de război israeliene să survoleze anumite țări din regiune, precum Iordania.

Documentele nu semnalează, de asemenea, niciun semn de pregătire din partea Israelului pentru a-și activa descurajarea nucleară.

La cererea Israelului, guvernul american nu recunoaște niciodată public că aliatul său apropiat, Israelul, deține chiar și arme nucleare, ceea ce a provocat o anumită jenă la Washington.

Ce nu ne spun documentele?

Lipsește cu desăvârșire din aceste documente orice mențiune cu privire la țintele pe care Israelul intenționează să le atingă în Iran sau când.

SUA nu și-a ascuns opoziția față de țintirea facilităților de cercetare nucleară sau a instalațiilor petroliere ale Iranului. Rămân bazele militare, cel mai probabil cele care aparțin Corpului Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC) și miliției Basij afiliate acestuia, deoarece aceste două instituții sunt considerate coloana vertebrală a Republicii Islamice, care își proiectează influența militară în străinătate și reprimă protestele populare în țară.

În ceea ce privește calendarul, mulți se așteptau ca Israelul să fi executat până acum represaliile promise. Dar, în aprilie, Iranul a așteptat 12 zile înainte de a riposta cu un baraj de 300 de drone și rachete după ce un atac aerian israelian a lovit clădirile sale diplomatice din Damasc, ucigând mai mulți comandanți de rang înalt ai IRGC.

O parte din întârzierea actuală a răspunsului Israelului se datorează, probabil, îngrijorărilor SUA cu privire la escaladare, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale din SUA.

Au fost documentele divulgate intenționat?

Posibil că da, de către cineva care a dorit să deraieze planurile Israelului. Iranul dispune de o capacitate mare și sofisticată de război cibernetic, astfel încât se investighează, de asemenea, posibilitatea unui „hack” ostil.

Aceste documente, dacă sunt autentice, arată că, în ciuda relațiilor strânse de apărare dintre SUA și Israel, Washingtonul încă își spionează aliatul în cazul în care nu i se oferă o imagine completă.

Documentele arată că planurile Forțelor Aeriene Israeliene de a efectua un fel de represalii cu rază lungă de acțiune împotriva Iranului sunt foarte avansate și că sunt puse în aplicare măsuri de atenuare a efectelor unui răspuns iranian așteptat.

Pe scurt: dacă și când Israelul va pune în aplicare aceste planuri, atunci Orientul Mijlociu va trece din nou printr-o perioadă de tensiune extremă.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, omagiu emoționant pentru Delia Budeanu. Cum și-a luat rămas bun de la fosta soacră
Digi FM
Pepe, reacție după ce Raluca Pastramă l-a acuzat că s-a aliat cu avocatul Adrian Cuculiș și cu Ibrahim: „Mă...
Pro FM
Dua Lipa, în rochie de piele decupată până la șolduri pe ambele părți, combinată cu dresuri plasă și multă...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
De ce aproape jumătate din moldoveni au votat anti-Europa: „E o victorie uriașă. Bătălia acum începe”
Newsweek
O nouă creștere de pensie propusă de Senat. Cine sunt cei 800.000 pensionari care beneficiază? Când?
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Un câine s-a cățărat în vârful Marii Piramide din Giza. Imaginile, surprinse de un bărbat care naviga cu...
Film Now
N-a apărut încă în cinema, dar e considerat de critici cel mai bun film al anului: "O adevărată epopee"
UTV
Cum i-au raspuns fetele de la Pebbles and TamTam Erikai Isac, dupa ce a recunoscut ca s-a inspirat din piesa...