Fostul secretar de stat Hillary Clinton dezvăluie în premieră fragmente din discursul pe care l-ar fi rostit dacă ar fi câștigat alegerile prezidențiale din 2016. Clinton a fost învinsă atunci de Donald Trump, iar discursul a rămas doar pe hârtie, relatează The Hill.
„Nu am arătat nimănui discursul. Nu l-am citit niciodată cu voce tare. Dar ajută să arăt cine sunt, în ce cred și care sunt speranțele mele pentru țara pe care mi-o doresc pentru nepoții mei și pentru lumea întreagă”, spune fosta candidată democrată la președinția SUA.
Clinton va lansa joi un curs axat pe „puterea rezistenței”, în care va prezenta și discursul de învingătoare. Ea a prezentat un fragment la NBC.
„Dragi americani, astăzi ați trimis un mesaj întregii lumi: Valorile noastre dăinuie, democrația noastră este puternică și motto-ul nostru rămâne „e pluribus unum”, din mulți, unul”, a spus Clinton, acum în vârstă de 74 de ani, în înregistrare.
„Nu vom fi definiți doar prin diferențele noastre. Nu vom fi o țară „noi versus ei”. Visul american este suficient de mare pentru toată lumea", a continuat ea.
„Aceste alegeri ne-au provocat să decidem ce înseamnă să fii american în secolul 21 și, prin atingerea unității, a decenței și a ceea ce președintele Lincoln a numit „îngerii buni ai naturii noastre”, am depășit această provocare”, a spus Clinton.
Ea a subliniat caracterul istoric pe care l-ar fi avut victoria sa ca prima femeie președinte al SUA și a amintit-o pe mama ei și a vorbit despre greutățile pe care le-a îndurat. Dorothy Rodham a fost abandonată de părinții ei și urcată într-un tren către California când avea 8 ani.
„Mă gândesc la mama în fiecare zi”, a spus înainte ca vocea ei să se spargă, apoi a continuat cu lacrimi în ochi: „Mi-aș dori să pot merge pe culoar și să găsesc scaunele mici de lemn pe care stătea, ținându-se strâns de sora ei și mai mică, singură, îngrozită. Încă nu știe cât de mult va suferi. Încă nu știe că va găsi puterea de a scăpa de această suferință – care este încă departe.”
„Într-o țară divizată de rasă și religie, clasă și cultură și, adesea, de partizanismul paralizant, o largă coaliție de americani a îmbrățișat o viziune comună a unei Americi pline de speranță, incluzivă și cu suflet mare”, a spus Clinton.
„O Americă în care femeile sunt respectate și imigranții sunt bineveniți, în care veteranii sunt onorați, părinții sunt sprijiniți și angajații sunt plătiți corect. O Americă în care credem în știință, în care privim dincolo de dizabilitățile oamenilor și le vedem posibilitățile, în care căsătoria este un drept și discriminarea este greșită, indiferent cine ești, cum arăți, de unde vii sau pe cine iubești”, a continuat ea.
„Toți avem un rol de jucat în marea noastră poveste americană. Și da, asta îi include absolut pe toți cei care au votat pentru alți candidați sau care nu au votat deloc”, a mai spus ea.
Editor : M.B.