În Turcia, președintele Recep Tayyip Erdogan este acuzat adesea că ignoră regulile statului de drept. Comisia Europeană i-a criticat țara pentru lipsa unei justiții independente. Cunoscutul om de afaceri și filantrop Osman Kavala este unul dintre numeroșii deținuți din închisorile din Turcia. El știe prea bine ce înseamnă să trăiești într-o țară cu un sistem de justiție părtinitor. Chiar dacă nu a fost condamnat pentru nicio infracțiune, a petrecut ultimii trei ani după gratii. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Portrete ale lui Osman Kavala decorează biroul său gol. De mai bine de trei ani, activistul turc pentru drepturile omului se află în spatele gratiilor. Între timp, Asena Günal conduce în numele său „Fundația Anadolu Kültür”. Promovează înțelegerea interculturală și proiecte pe tema drepturilor omului - chiar dacă e un lucru devine din ce în ce mai dificil de făcut.
Disidenții din Turcia, etichetați drept teroriști
„Se luptă cu oameni precum Osman Kavala, care susțin o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană, legături amiabile cu vecinii, democrația și pacea. Trăim într-o atmosferă paranoică în care disidenții sunt condamnați și, pur și simplu, etichetați ca teroriști” - spune Asena Günal, director executiv al Fundației „Anadolu Kültür”, referindu-se la statul turc.
Autoritățile turce l-au acuzat pe Kavala că este un susținător al extremismului de stânga și că a pus la cale o lovitură de stat islamistă.
Inițial, procurorul l-a acuzat pe Kavala că a finanțat protestele din parcul Gezi, din 2013. Dar nu au fost prezentate niciodată dovezi care să susțină acuzația. Chiar și așa, președintele turc Erdogan este convins de vinovăția lui Kavala:
„Sunt forțe străine care încearcă să provoace neliniște în alte țări. Omul care a acționat în Turcia în numele acestor forțe se află acum după gratii. Iar ei au vrut să-l elibereze” - a declarat Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei.
Cine este Osman Kavala
Osman Kavala, în vârstă de 63 de ani, s-a născut într-o familie de industriași care a adunat o avere impresionantă din comerțul cu tutun și computere. Când Kavala a preluat afacerea familiei a decis să-și doneze o parte din avere pentru proiecte culturale non-profit. Își dorește mai ales să încurajeze dialogul între diferitele grupuri etnice și religioase din Turcia.
Autoritățile din Turcia au răspuns cu aproape 1.200 de zile de arest într-o închisoare de lângă Istanbul.
Turcia a ignorat o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului care cerea eliberarea lui Kavala. Când un tribunal turc a dat curs acestei decizii, soția sa, Ayse, s-a dus la închisoare ca să-l ia acasă. Dar, în câteva ore, autoritățile au emis un nou mandat de arestare.
„Nu mai poți crede în justiție atunci când ți se întâmplă așa ceva. Nu există nicio justificare pentru a-l ține pe Osman Kavala în închisoare. Nici măcar un singur motiv. Dar pot fabrica unul în orice moment”, susține Ayse Bugra, soția lui Osman Kavala.
Experții internaționali, consternați de încercerarea lui Osman Kavala
Așa că, deocamdată, Asena Günal continuă să lucreze singură. Ne conduce la un depozit dezafectat de tutun din centrul Istanbulului. De mulți ani fundația sa organizează aici expoziții și evenimente cu tematică uneori sensibilă din punct de vedere politic, cum ar fi reconcilierea Turciei cu armenii sau problema kurdă.
Experții internaționali în drepturile omului sunt consternați de încarcerarea lui Kavala.
„Oricine din afara țării se uită și vede acest proces se întreabă: despre ce este vorba, de ce este necesar acest lucru? Cum poate un om care lucrează cu societatea civilă, în special în domeniul artelor și culturii, să devină o problemă atât de mare pentru guvern?” - arată Emma Sinclair-Webb, reprezentantă Human Rights Watch.
Soția lui Kavala: „Asta mă tulbură profund de fiecare dată”
Kavala a căutat întotdeauna să interacționeze cu criticii săi.
„El a spus întotdeauna: hai să încercăm să implicăm autoritățile turce din domeniul culturii în proiectele noastre. Și a vrut să coopereze cu diferite municipalități, chiar și atunci când acestea erau controlate de partidul AKP aflat la guvernare. Insista asupra acestui lucru atât de mult, încât uneori mă deranja. Dar era de neînduplecat” - povestește Asena Günal, director executiv al Fundației „Anadolu Kültür”.
Soția lui Osman Kavala spune că perioada petrecută în închisoare îl afectează pe soțul său. Ultimele dăți când l-a vizitat pe Osman, Ayse a observat că acesta a început să-și piardă speranța că va fi tratat corect. „Nu este genul care se plânge. Dar uneori, în timpul discuțiilor noastre, el spune lucruri de genul: Voi mai apuca să văd lucrurile astea din nou? Asta mă tulbură profund de fiecare dată”, mărturisește Ayse Bugra, soția lui Osman Kavala.
Susținătorii lui Osman Kavala îl consideră un filantrop dornic de pace interetnică. Și totuși, pentru autoritățile din Turcia, Kavala este doar un agitator periculos.
Editor : Luana Pavaluca