Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală. PAS a depăşit categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS). Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a obținut doar 0,49% din voturile cetățenilor moldoveni.
CEC a anunţat luni finalizarea centralizării proceselor verbale din toate cele 2.150 de secţii de votare deschise atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în străinătate, iar rezultatele preliminare indică victoria PAS cu 52,8% din totalul voturilor valabil exprimate. Astfel, partidul Maiei Sandu a obţinut 774.754 voturi din totalul celor 1.467.205 valabil exprimate.
PAS a depăşit categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,17% din electorat, reprezentând 398.678 alegători.
Datele CEC arată că Partidul Politic "Şor" (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători (84.185 voturi), acesta fiind urmat de Blocul Electoral "Renato Usatîi", cu 4,10% din voturile alegătorilor (60.100 voturi).
Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr - 2,33% (34.181 voturi) şi Partidul Democrat din Moldova - 1,81% (26.542 voturi).
În condiţiile în care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice şi 7% pentru alianţele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formaţiuni politice, PAS, BECS şi PPS, urmând ca partidul preşedintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârşitoare.
Alianța pentru Unirea Românilor a luat, potrivit rezultatelor preliminare, doar 7.219 voturi, adica 0,49%.
Alexandru Muraru: O victorie covârşitoare a rațiunii, toleranței, respectului și demnității împotriva xenofobiei, urii și extremismului promovate de către AUR
Președintele PNL Iași și reprezentantul special al al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei transmite că alegerile din Republica Moldova au reprezentat o victoria covârşitoare a rațiunii, toleranței, respectului și demnității împotriva xenofobiei, urii și extremismului promovate de către AUR.
„Victoria covârşitoare a Maiei Sandu este și victoria toleranței, respectului și demnității împotriva xenofobiei, urii și extremismului promovate de către AUR, un partid de factură legionară și antisemită, cu discursuri extremiste si populiste. Mulțumim cetățenilor moldoveni pentru ca nu au dat curs mirajului mincinos al AUR, formațiune care a fost marginalizată în Parlamentul din București, iar acest lucru s-a dovedit a fi și un câștig pentru Republica Moldova”, transmite deputatul, într-un comunicat de presă.