Războiul din Ucraina își pune amprenta inclusiv asupra banchetelor organizate la final de an școlar. În Bulgaria, la fel ca în restul Europei, conflictul a provocat o creștere a prețurilor. Cu toate acestea, Daniela a fost hotărâtă să facă orice sacrificiu pentru ca fiica ei să se bucure de o zi de neuitat. Iar asta înseamnă multă strălucire. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta de la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.
E 07:30 dimineața. Pentru Natalia, de 19 ani, e ziua absolvirii, deci una dintre cele mai importante zile din viața sa. Împreună cu mama s-a pregătit îndelung pentru acest moment. Azi se va simți ca o prințesă.
„Nu am emoții, dar întâlnirea cu familia la restaurant poate fi puțin stresantă”, spune Natalia.
„Așa finanțăm totul în viață”
Are timp doar pentru o cafea, înainte să meargă la coafor și la machiaj. Vrea să strălucească precum vedetele de la Hollywood. Mama ei, Daniela, a apelat la un împrumut pentru a plăti totul.
- Dacă punem la socoteală toate pregătirile și petrecerea de după, a costat în jur de 3.000 de euro. Asta include restaurantul, ținuta, machiajul, coafura, toate accesoriile și alte cheltuieli, detaliază Daniela, mama tinerei absolvente.
- Ce înseamnă pentru o familie obișnuită din Bulgaria să cheltuiască atât de mult? o întreabă reporterul.
- Trebuie să economisești mult timp. Majoritatea oamenilor iau un împrumut pentru a face acest lucru. Așa finanțăm totul în viață. În orice caz, nu am putea acoperi din salariu, spune mama Nataliei.
Daniela e contabilă și are un venit mediu. În Bulgaria, acest lucru înseamnă aproximativ 500 de euro pe lună. Atât mama, cât și fiica trebuie să se descurce cu atât.
Ritualul unei tinere absolvente
Prima programare e la cosmetică, pentru machiaj. Așa încep pregătirile pentru ziua cea mare.
„Se întâmplă o singură dată în viață și vreau să fie o zi de neuitat. Ca fată, trebuie să te machiezi, să te coafezi, să îți faci manichiura și să îți alegi o rochie. Aceste pregătiri sunt foarte importante pentru noi”, spune Natalia.
O oră mai târziu, tânăra e gata. Dar tot trebuie să se grăbească - partea cea mai importantă abia urmează.
Momentul pe care Natalia l-a așteptat toată dimineața a sosit: e timpul să îmbrace rochia. A costat-o pe Daniela 400 de euro. Au avut nevoie de trei luni pentru a găsi exact ceea ce își doreau.
„Ești atât de frumoasă! Pur și simplu, superbă... Lasă-mă să îndrept puțin plasa... și la spate... Bravo!” - își complimentează mama fiica.
La masă, familia o copleșește pe Natalia cu cadouri. Deși nu lasă să se vadă, mulți dintre cei de aici își fac griji pentru viitor.
„Totul s-a scumpit”
Bulgaria este una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană. În prezent, mai puțin de jumătate din populație câștigă cât să-și acopere cheltuielile curente. Războiul din Ucraina a înrăutățit mult o situație și așa complicată. Acum, inflația este de 14,4%.
„Bineînțeles, resimțim totul. E un fel de teamă care ne afectează pe toți. Este un stres psihologic și îl simțim. Dar, dacă ne uităm în istorie, vedem că nu suntem primii care au trecut prin inflație și război”, comentează un participant la petrecerea organizată pentru Natalia.
Mama Nataliei, Daniela, s-a îndatorat pentru fiica ei. Costurile pentru această zi de sărbătoare au explodat în ultimele săptămâni.
„Totul s-a scumpit. Totul: pâinea, brânza, carnea. De exemplu, pieptul de pui costa 3,5 euro kilogramul; acum este 7 euro. Prețul s-a dublat. În urmă cu câteva luni, petrecerea m-ar fi costat cam jumătate din costul actual”, spune Daniela.
Viața peste 10 ani
După masă, Natalia se întâlnește cu colegii ei de școală. Mulți dintre ei au închiriat o mașină special pentru această zi, ca să se dea mari.
În fața Catedralei Aleksandar Nevski, un simbol al Sofiei, absolvenții își încheie cei 12 ani de școală. Începe petrecerea.
Dar, în timp ce ei petrec ca și cum s-ar termina lumea, presiunea asupra țării e tot mai mare. La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt furnizarea de gaze naturale către Bulgaria. Pentru moment, țara se descurcă. Dar dacă sancțiunile impuse Rusiei vor duce la o reducere a fluxului de petrol, lucrurile s-ar putea agrava.
Cei mai mulți dintre absolvenții de aici nu vor să se gândească la acest lucru.
- Cum îți imaginezi viața ta peste 10 ani?
- Cu o familie și un loc de muncă. Îmi văd viitorul în Bulgaria. Poți realiza multe aici, nu trebuie să pleci în străinătate, spune încrezătoare Natalia.
Problemele sunt, însă, pentru altă zi: lipsurile, creșterea prețurilor, veștile despre război. În seara asta, adolescenții vor doar să se bucure de sărbătoarea lor.