O cântăreaţă iraniană a difuzat pe internet un concert în care apare fără hijab-ul impus de lege femeilor iraniene, atrăgând sprijinul multor susţinători dar şi proceduri judiciare, relatează Euronews.
Parastoo Ahmadi a postat miercuri seara videoclipul pe canalul ei de YouTube, îmbrăcată într-o rochie lungă neagră mulată, cu umerii goi şi fără eşarfă pe cap, o ţinută care încalcă în mod deschis regulile impuse de Republica Islamică.
Data spectacolului de treizeci de minute, interpretat fără public, nu a fost precizată, dar se pare că a fost filmat în Iran, cântăreaţa fiind însoţită de trei membri ai grupului ei, trei bărbaţi.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
De la Revoluţia Islamică din 1979, femeile iraniene au fost nevoite să-şi acopere capul şi nu pot cânta în public.
Dar Parastoo Ahmadi a cucerit un număr mare de admiratori (peste 14.000 de abonaţi) prin postarea pieselor sale pe Instagram, inclusiv balade postate în 2022-2023 în sprijinul manifestaţiilor de masă care au zguduit apoi ţara.
Acest concert pare însă a fi primul filmat în exterior.
„Sunt Parastoo, fata care nu poate să tacă şi refuză să nu mai cânte pentru ţara pe care o iubeşte”, a scris ea pe YouTube. „Ascultaţi-mi vocea în acest concert imaginar şi visaţi la o Naţiune liberă şi frumoasă”, a spus ea.
Fără să-i precizeze identitatea, agenţia de presă a justiţiei iraniene denunţă faptul că un „grup condus de o cântăreaţă” a produs „muzica fără să respecte regulile legale şi religioase”.
Autorităţile au „intervenit şi au luat măsurile corespunzătoare, deschizând proceduri impotriva cântăreţei şi a producţiei”, precizează agenţia Mizan.
Disidenta în exil Masih Alinejad a salutat un concert „istoric”, proclamând pe o reţea de socializare din Statele Unite că „vocea ei (este) o armă împotriva tiraniei, curajul ei o odă adusă sfidării”.
Karim Sadjadpour, expert din cadrul think tank-ului Carnegie Endowment, a lăudat, la rândul său, un „act de curaj extraordinar” care adânceşte „o nouă falie în fundamentele teocraţiei în descompunere în Iran”.
Difuzarea concertului survine odată cu intrarea în vigoare joi a unei noi legi, care înăspreşte şi mai mult pedepsele în cazul celor care nu respectă codul vestimentar strict impus femeilor iraniene.
Editor : Marina Constantinoiu