Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și partidul său conservator ar putea face o alianță cu extrema dreaptă, după alegerile de duminică

Data publicării:
profimedia-0911327001
Foto: Profimedia Images

Cancelarul conservator austriac Karl Nehammer, un fost militar şi fost ministru de interne, urmăreşte reconfirmarea sa în acest post în urma alegerilor legislative care se desfăşoară duminică şi în campania cărora a promis fermitate în faţa migraţiei, promisiune menită să combată ascensiunea extremei drepte aflată în creştere de popularitate, consemnează joi agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„Pentru un centru puternic şi stabilitate în Austria!”, acesta este sloganul sub care Nehammer se prezintă la alegeri în fruntea Partidului Popular austriac (OeVP). Ajuns şef al guvernului în 2021 în mijlocul unei crize politice care a forţat demisia fostului cancelar Sebastian Kurz, Karl Nehammer nu a reuşit niciodată de atunci să egaleze popularitatea lui Kurz şi nici să-şi redreseze partidul, care guvernează acum într-o coaliţie cu Verzii. 

Cele mai recente sondaje indică în jur de 25% intenţii de vot pentru OeVP, procent departe de cel de 37,5% obţinut de Kurz în 2019 şi care ar plasa partidul pe locul doi, în urma formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), cotat cu circa 27%, dar înaintea Partidului Social-Democrat austriac (SPOe), pentru care sondajele arată 20-21%. 

Totuşi, comentatorii estimează că OeVP va face aproape sigur parte şi din viitorul guvern, întrucât este singurul partid care nu exclude o alianţă cu FPOe, deşi o condiţionează de absenţa din executiv a liderului acestui partid, controversatul Herbert Kickl. 

„Nu putem forma guvernul cu cineva care se pierde în teorii ale conspiraţiei. Herbert Kickl este un risc pentru securitatea ţării noastre”, a scris Karl Nehammer pe platforma socială X despre cel care i-a precedat la conducerea Internelor. Dar amândoi încearcă să atragă voturile celor care cer oprirea intrării migranţilor ilegali în Austria, în timp ce se acuză reciproc că nu ştiu cum să facă acest lucru. 

O altă temă majoră de campanie a fost situaţia economică, respectiv măsurile de impulsionare a creşterii economice şi de reducere a inflaţiei. Nehammer a promis la acest capitol că nu va creşte fiscalitatea şi ca va reduce impozitul pe venit, printre alte măsuri. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un mare geniu al României. Boala cumplită de care suferea
Digi FM
Un student la medicină a mâncat 720 de ouă într-o singură lună. Ce a descoperit în urma experimentului
Pro FM
Lady Gaga, răspuns pentru colegii care au creat grupul "Stefani Germanotta, nu vei fi niciodată faimoasă"...
Film Now
Sharon Stone a pozat topless pentru o revistă celebră. Actrița debordează de încredere, iar fanii au...
Adevarul
Mărturia șocantă a unei stewardese agresate de Mohamed Al Fayed: „Mi-a băgat mâna între picioare și a început...
Newsweek
Ce au lucrat pensionarii care au rămas cu pensie mică la recalculare și câți ani?
Digi FM
Elon Musk, prima reacție după ce s-a spus că ar avea o relație cu Giorgia Meloni. Imaginea cu cei doi a făcut...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Îngrijitoarea unei grădini zoologice din China, atacată de un urs panda. Animalul a fost deranjat când...
Film Now
Olivier Martinez, cu care Halle Berry e "la cuțite" pentru fiul lor, de nerecunoscut. Slab, cu părul...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...