Canada a cedat inuiților din Nunavut un teritoriu de patru ori cât Franța, cu rezerve de aur, pietre prețioase, petrol și gaze

Data publicării:
GELOJ19WEAEERND
Sursa foto: Justin Trudeau / X

Premierul canadian Justin Trudeau a semnat joi un acord prin care transferă către guvernul local din Nunavut (nord) controlul asupra terenurilor şi resurselor din această uriaşă regiune arctică bogată în minerale, marcând astfel cel mai mare transfer de control teritorial din istoria Canadei, relatează Reuters şi AFP.

Creat în 1999, acest teritoriu, care este de aproape patru ori mai mare decât Franţa, are rezerve de aur, pietre preţioase, minerale şi pământuri rare, precum şi petrol şi gaze, iar în prezent, încălzirea globală face ca teritoriul arctic, locuit în principal de inuiţi, să devină mai accesibil mineritului şi transportului maritim.

"Acesta este un loc bogat în cultură, cunoştinţe tradiţionale, minerale esenţiale şi alte resurse de care avem nevoie pentru a construi împreună economia de mâine", a declarat şeful guvernului canadian, care a spus că este "un moment important în istoria Nunavut" şi "în istoria ţării", scrie News.ro

"Cu acest control sporit, veţi avea un cuvânt mai important de spus şi veţi cunoaşte o mai mare prosperitate", a declarat Justin Trudeau în faţa reprezentanţilor inuiţi în cadrul unei ceremonii la Iqaluit, capitala Nunavut.

Două milioane de kilometri pătraţi de pământ şi apă vor fi transferate de la guvernul federal al Canadei către cel al Nunavut, a precizat el.

"Terenurile şi resursele noastre sunt acum în mâinile poporului nostru", a confirmat premierul din Nunavut, P.J. Akeeagok.

După decenii de negocieri, acest acord urmează să fie pus în aplicare în următorii trei ani.

Avantaje și provocări în Nunavut

Nunavut este una dintre cele mai îndepărtate şi slab populate regiuni din lume, cu o populaţie de aproximativ 40.000 de locuitori, marea majoritate inuiţi.

Pe lângă transferul responsabilităţii pentru terenuri şi resurse către Nunavut, teritoriul primeşte şi dreptul de a colecta redevenţele.

În anii 1960, Ottawa a început să transfere treptat responsabilitatea pentru sănătate, educaţie şi servicii sociale către teritoriile sale arctice (care nu au acelaşi statut ca şi provinciile).

Nunavut este cel mai recent teritoriu, după Yukon şi Teritoriile de Nord-Vest, care a obţinut controlul deplin asupra teritoriilor sale.

Însă lipsa aproape totală de infrastructură înseamnă că şi costurile de exploatare ale resurselor sale sunt exorbitante. Printre alte provocări se numără vremea aspră, costurile mari, problemele sociale majore şi o forţă de muncă aborigenă inuită în mare parte necalificată şi needucată suficient.

Printre companiile active în Nunavut se numără Agnico-Eagle Mines, operatorul singurei mine de aur în funcţiune din teritoriu.

În Nunavut se găsesc unele dintre mineralele esenţiale pentru producţia de baterii. Canada a promis miliarde de dolari în stimulente pentru a atrage companiile implicate la toate nivelurile lanţului de aprovizionare cu vehicule electrice, în contextul în care lumea încearcă să reducă emisiile de carbon.

Dar exploatarea minelor poate fi o afacere complexă în Nunavut, unde unele comunităţi sunt îngrijorate de potenţiala poluare.

În 2022, Ottawa a respins o solicitare a Baffinland Iron Mine Corp - deţinută parţial de ArcelorMittal - de a dubla producţia la mina de minereu de fier Mary River din nordul Nunavut, invocând impactul asupra mediului.

În 2020, Canada a respins oferta Shandong Gold Mining pentru un producător local de aur îndatorat, pe fondul preocupărilor legate de faptul că o entitate deţinută de statul chinez ar putea opera în Arctica.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Planul nebunesc pentru cel mai lung zgârie-nori din lume. Explicația din spatele formei sale neobișnuite
Newsweek
Trei mari bănci au virat pensia pe card aseara târziu. În ce orașe pensionarii pot ridica banii?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
ZDc3YjgyOGZiZmRhYmIxZGZmYWFlOWYzOA==.thumb
Cine va conduce Pentagonul și CIA din 2025. Noi nume dezvăluite de Donald Trump privind viitorii membri ai...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...