La momentul în care companiile occidentale de telecomunicații Nokia și Ericsson se vor retrage din Rusia, la sfârșitul acestui an, rețelele rusești vor suferi o lovitură puternică, mai ales pe termen lung, fiind așteptate deteriorări dramatice în calitatea comunicațiilor pentru rușii de rând, scrie Reuters.
Specialiștii din domeniul comunicațiilor spun că rușii vor trebui să se descurce cu viteze semnificativ mai reduse la internet, cu apeluri pierdute din vauza semnalului prost și cu incapacitatea de a da telefoane și de a se conecta la rețele. În urma plecării firmelor occidentale, operatorii nu vor mai putea să-și actualizeze aplicațiile sau să facă reparații.
Ericcson și Nokia, care împreună reprezentau aproape de 50% din piața de echipamente telecom din Rusia, produceau aproape toate felurile de echipamente și dispozitive, de la antene telecom la echipament hardware care conectează fibra optică.
Firmele occidentale furnizau, de asemenea, aplicații soft cruciale care ajută la părți diferite ale rețelelor să funcționeze împreună.
„Vom lucra în Rusia până la sfârșitul anului. Atunci vor expira toate excepțiile de la sancțiuni pe care le-am primit”, a spus șeful finanțelor Ericsson, Carl Mellander, pentru Reuters. Ericsson a primit o clauză de excepție din partea autorităților suedeze pentru a mai rămâne în Rusia o perioadă, în ciuda sancțiunilor.
Și directorul executiv al Nokia a făcut precizări similare într-un interviu – „Ieșirea noastră din Rusia va fi completă. Nu vom mai livra absolut nimic în Rusia”, a spus el.
Până acum, economia Rusiei a reușit să meargă înainte fără perturbări masive ca urmare a sancțiunilor, dar ieșirea companiilor de telecomunicații ar putea să aibă un impact mai mare asupra vieții de zi cu zi a rușilor, în condițiile în care ceva obișnuit și simplu, precum un apel telefonic ar putea deveni o treabă mult mai complicată.
Autoritățile ruse susțin că investesc miliarde de ruble în echipament produs în Rusia care „va permite organizarea producției moderne de echipament în Rusia”. Nu au fost, însă, numiți operatorii sau producătorii care ar urma să efectueze această muncă.
Programele guvernamentale rusești pentru promovarea operatorilor locali au ajutat piața rusească să devină mai puțin dependentă de firmele occidentale, de-a lungul anilor, însă ruperea bruscă a acestor legături este de așteptat că va da comunicațiile rusești înapoi cu o generație, în condițiile în care restul lumii merge înainte tehnologiile 5G.
„Dacă, prezumtiv, situația aceasta durează ani de zile, rețelele rusești ar putea să se întoarcă la stadiul de la sfârșitul anilor 1990, când acoperirea era limitată la orașele mari și cele mai bogate suburbii”, spune Leonid Konik, șeful unei publicații în domeniu din Moscova.
Editor : Adrian Dumitru