Guvernatorul statului american California, Gavin Newsom, a declarat luni stare de urgenţă în California din cauza răspândirii virusului variolei maimuţei.
California devine al treilea stat din SUA, după New York și Illinois, care a luat o astfel de decizie, scrie CNN.
"California acţionează de urgenţă la toate nivelurile de guvernare pentru a încetini răspândirea variolei maimuţei, prin mobilizarea testelor noastre robuste, monitorizarea contacţilor şi prin parteneriatele comunitare consolidate în timpul pandemiei pentru a ne asigura că persoanele cele mai expuse riscului sunt în vizorul nostru pentru vaccinuri, tratament şi asistenţă", a precizat Newsom.
Aproape 800 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate în California, conform celor mai recente date publicate joi de Departamentul de Sănătate Publică din acest stat.
Decizia permite lucrătorilor din cadrul serviciilor medicale de urgenţă să administreze vaccinuri. Conform biroului lui Newsom, California a distribuit peste 25.000 de doze de vaccin dintr-un total de 61.000 de doze primite până în prezent. Accesul la vaccinul Jynneos, în special, rămâne limitat pe teritoriul ţării
Potrivit biroului guvernatorului, peste 30 de unităţi şi furnizori din tot statul oferă tratament pentru variola maimuţei, cu toate că accesul la medicamentul antiviral prescris, Tecovirimat, este, de asemenea, limitat.
"Vom continua să lucrăm cu guvernul federal pentru a asigura mai multe vaccinuri, creşterea gradului de conştientizare cu privire la reducerea riscului şi sprijinirea luptei comunităţii LGBTQ împotriva stigmatizării", a spus Newsom.
Simptomele variolei maimuţei sunt similare cu variola, deşi de obicei mai blânde. Cei infectaţi cu acest virus prezintă iniţial febră, dureri, umflarea ganglionilor limfatici, frisoane şi epuizare. Ulterior, ei dezvoltă o erupţie cutanată, care începe de obicei pe faţă, apoi se răspândeşte, transformându-se în vezicule cu puroi.
Editor : G.M.