Lanțul de restaurante fast-food Burger King încă operează în Rusia, la peste un an și jumătate de la declanșarea invaziei din Ucraina și după ce s-a angajat, acum mai bine de un an, să părăsească piața rusească, relatează BBC.
Restaurant Brands International, firma care deține 15% din franciza Burger King din Rusia, a transmis BBC că „nu are nicio informație nouă” de oferit în ce privește retragerea din Rusia a brand-ului.
În martie 2022, însă, RBI a anunța că a început procedura de retragere din țară. Criticii acuză RBI că „ajută la finanțarea regimului Putin” prin faptul că refuză să se retragă din Rusia.
RBI, una dintre cele mai mari companii de restaurante tip fast-food din lume, susține că este prizoniera unui „acord de franciză complicat” și că din acest motiv nu reușește să se retragă din țară.
Președintele companiei, David Shear, declara în martie 2022 că principalul operator al Burger King din Rusia „a refuzat” să închidă restaurantele după primele atacuri ale statului agresor în Ucraina.
Criticii spun că folosirea acordurilor de franciză ca „scuză” pentru rămânerea în Rusia este o „metodă convenabilă” pentru companiile care nu vor să plece din această țară.
„A spune că vrei să pleci, dar apoi să tragi de timp, nu e același lucru cu a pleca din Rusia, iar prin continuarea activității la 18 luni de la declanșarea invaziei, înseamnă pur și simplu că susții cu bani regimul lui Putin”, a spus Steven Tian, membru al unei echipe de cercetători de la universitatea Yale, care urmărește acțiunile companiilor ca răspuns la războiul din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al RBI a spus că compania a refuzat noi investiții și sprijin pe lanțul de aprovizionare și că nu a făcut profituri în Rusia de la începutul lui 2022.
Editor : Adrian Dumitru