China are 100 de milioane de „bunici dansatoare” gălăgioase care iau cu asalt parcurile. Mulți spun că sunt deranjați de muzica pe care o dau prea tare femeile atunci când dansează sau fac sport, dar se tem de o confruntare cu ele. A apărut însă un dispozitiv care le defectează difuzoarele, aducând liniștea, relatează The Guardian.
Bunicile se adună în parcurile și piețele publice din China la primele ore ale dimineții sau după-amiaza. Grupurile, formate în majoritate din femei de vârstă mijlocie și femei în vârstă care au trecut prin Revoluția Culturală, se duc într-un colț al unui parc sau pe un teren de sport și dansează la unison, cu muzica dată tare.
Tradiția a dus la dispute, iar mulți spun că muzica zgomotoasă tulbură liniștea în zone rezidențiale cu densitate mare. Dar oamenii sunt prea speriați de o confruntare cu femeile.
Problema „bunicilor dansatoare” i-a făcut pe unii chinezi să caute soluții tehnologice. O astfel de soluție a devenit virală online săptămâna aceasta: un dispozitiv care pretinde că poate dezactiva un difuzor de la 50 de metri distanță.
Recenziile utilizatorilor au fost pozitive. „Afară este în sfârșit liniște. Timp de două zile, bunicile au crezut că difuzorul lor nu funcționează”, a scris un utilizator pe Taobao, versiunea chineză a eBay.
„Mare invenție, cu acest instrument voi fi acum șeful cartierului. Acesta nu este doar un produs obișnuit, ci este dreptate socială!”, a scris altul.
China are aproximativ 100 de milioane de „bunici dansatoare”. Dansul le permite femeilor în vârstă, dintre care multe locuiesc singure sau alături de membrii mai tineri ai familiei cu care au venit la oraș, să socializeze. Femeile se împrietenesc și merg împreună la cumpărături sau chiar fac investiții în grup, potrivit South China Morning Post.
Mass-media de stat spune că dansul femeilor, care își are rădăcinile în Revoluția Culturală din anii 1960, este o „modalitate pozitivă și eficientă de a reduce povara medicală și financiară, precum și de a crește calitatea vieții persoanelor în vârstă”.
Mulți participanți sunt pensionari, copiii lor nu mai sunt prin preajmă. Dansul devine un loc în care ei pot avea o viață socială, potrivit mass media de stat.
Dar vecinii se plâng că situația a scăpat de sub control și că grupurile concurente dau muzica tare pentru a se acoperi reciproc și îi intimidează pe cei care încearcă să intervină. Au devenit virale înregistrări video și relatări despre grupuri care s-au certat și s-au bătut cu jucători de baschet pentru a le lua terenul. Ba chiar au intrat pe un teren de fotbal și au întrerupt un meci pentru a dansa acolo. Incidentul a dus la intervenția poliției și s-a soldat cu arestări.
În 2019, orașul Tianjin a adăugat noi reglementări privind promovarea comportamentelor civilizate, permițând polițiștilor să amendeze bunicile dansatoare cu până la 500 de yuani (60 de euro) dacă muzica lor este dată prea tare în public.
Unele dispute au ajuns la violență. În Shijiazhuang, vecinii aruncă în bunicile dansatoare cu tofu împuțit, vopsea și ulei de motor.
„Majoritatea sunt produsele epocii Gărzilor Roșii, nu respectă societatea sau mediul”, a spus un tânăr chinez din Guiyang despre bunicile dansatoare.
„Dansul lor este o problemă rămasă din istorie. Mulți oameni în vârstă consideră că întreaga Chină este construită de generația lor. Noi, tinerii, nu am făcut nimic și, desigur, nu suntem calificați să-i punem la îndoială”, spune alt tânăr.
Pistolul antidifuzor și alte dispozitive vândute online fac parte dintr-o piață emergentă de bunuri pentru reducerea poluării fonice, evitând în același timp interacțiunile.
„Am încercat să comunic cu ei o dată, dar poliția m-a oprit. Au crezut că voi face ceva rău. Știți regula de aur a politicii chineze: contează numărul mai mare de oameni”, a spus un tânăr.
Dar nu toate bunicile sunt ostile. Anul trecut, un grup din orașul Lanzhou a găsit o soluție care îi face pe toți fericiți: folosesc căști bluetooth, ceea ce le permite să danseze sincron fără să-i deranjeze pe ceilalți.
Editor : M.B.