Bugetul Federației Ruse pentru 2025 prevede cheltuieli militare record. O parte din cheltuieli este „secretă” sau „strict secretă”

Data publicării:
Russian,Ruble,Bills,Of,One,Thousand,Rubles,And,Five,Thousand
Ruble rusești. Foto: Shutterstock

Guvernul rus a prezentat Dumei de Stat proiectul său de buget federal pentru perioada 2025-2027, un document de aproximativ 7.000 de pagini care prezintă veniturile și cheltuielile planificate. Cifrele au depășit previziunile anterioare, cu 41,5 trilioane de ruble (435,7 miliarde de dolari) alocate numai pentru anul viitor - și este posibil ca aceasta să nu fie suma finală. Aproape o treime din cheltuielile propuse de Guvernul rus nu sunt publice - o pondere record a cheltuielilor clasificate ca „secrete” sau „top secret”, scrie publicația independentă rusă Meduza.

Potrivit estimărilor The Bell, aproape o treime din cheltuieli sunt ascunse de ochii publicului. Meduza a analizat proiectul de buget pentru a descoperi cât intenționează Rusia să cheltuiască pentru războiul împotriva Ucrainei și „reconstrucția” teritoriilor ocupate, cât va aduce reforma fiscală în visteria Kremlinului și cât costă menținerea Administrației Putin și a mașinii sale de propagandă.

Costul războiului

Conform bugetului Guvernului rus pentru 2024-2026, autoritățile se așteptau să cheltuiască 36,6 trilioane de ruble (aproximativ 385 de miliarde de dolari) în 2024, cheltuielile nominale urmând să scadă la 34,3 trilioane de ruble (aproape 361 de miliarde de dolari) în 2025. Cu toate acestea, lucrurile s-au dovedit a fi puțin diferite. Ministerul de Finanțe a depășit deja obiectivul din acest an, estimând cheltuielile la 39,4 trilioane de ruble (414 miliarde de dolari) și se așteaptă ca acestea să crească cu încă cinci procente anul viitor.

Motivul este clar: războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu s-a încheiat.

Ministerul de Finanțe alocase deja fonduri record pentru „Apărarea națională” anul trecut, dar intenționa să reducă cheltuielile după 2024 - cu 2,2 trilioane de ruble (23,1 miliarde de dolari) în 2025 și cu încă 1,1 trilioane de ruble (11,6 miliarde de dolari) în 2026.

Sume record

Acum, însă, noul proiect de buget indică o sumă record de 13,5 trilioane de ruble (aproape 142 de miliarde de dolari) pentru apărare, aceasta devenind cea mai mare categorie de cheltuieli.

Aceasta marchează o creștere de 25 % față de anul precedent și depășește chiar previziunile Bloomberg, care au fost făcute cu o săptămână înainte de publicarea bugetului.

În următorii trei ani, cheltuielile pentru categoria conexă „Securitate națională și aplicarea legii”, care include forțele armate și salariile procurorilor și anchetatorilor, sunt, de asemenea, programate să crească.

În 2025, 3,5 trilioane de ruble (36,7 miliarde de dolari) vor fi alocate pentru aceste scopuri. Împreună cu „Apărarea națională”, cheltuielile legate de securitate vor reprezenta 41% din întregul buget federal.

Obiectivele pentru aceste fonduri sunt formulate într-un mod tipic vag, cum ar fi „asigurarea obligațiilor în temeiul acordurilor de cooperare tehnico-militară”, „reaprovizionarea cu echipamente militare” și „îndeplinirea funcțiilor Ministerului de Interne”.

Cu toate acestea, cheltuielile planificate pentru „restaurarea și dezvoltarea socio-economică” a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia par mai concrete. Pe parcursul a patru ani, aceste costuri ar urma să depășească 1.290 de miliarde de ruble (13,5 miliarde de dolari).

De asemenea, este demn de remarcat faptul că autoritățile par să minimalizeze accentul militar puternic al bugetului: oficialii cheie nu au menționat acest lucru, iar publicațiile de afaceri rusești nu îl abordează pe larg.

Guvernul se așteaptă la o scădere a veniturilor fiscale din industria petrolului și gazelor din Rusia și la o creștere semnificativă a veniturilor din impozitul pe cifra de afaceri, bazată pe o interpretare optimă a "tendințelor macroeconomice”, deși unii economiști sunt sceptici, notează Meduza. 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zi neagră în lumea filmului. A murit în somn marele actor
Digi FM
Dan Negru, revoltat de felul în care a fost construit DN2, supranumit și „Drumul Morții”: „Un metru între...
Pro FM
Eminem, în lacrimi când și-a văzut fiica mireasă. Mesajul ei l-a topit: "În inima mea, eu voi rămâne mereu...
Film Now
Cum arată Mark Wahlberg la vârsta de 53 de ani. Actorul, la bustul gol în timp ce se bucura de vacanța cu...
Adevarul
Cel mai ciudat cătun părăsit din Munții Șureanu. Oamenilor le era teamă să mai rămână aici noaptea
Newsweek
Pensionarii au luat la recalculare pensie cu 140 lei mai mică decât a spus guvernul. Cine e vinovat?
Digi FM
Cât au costat deplasările lui Iohannis în străinătate, în două mandate. Suma record pe care a plătit-o...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Sean Penn și iubita sa din Republica Moldova, cu 34 de ani mai tânără, fotografiați în aeroportul LAX, după...
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...