Regiunea separatistă Transnistria nu va face apel pentru a se alătura Rusiei, a declarat șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, la conferința de presă „Ucraina. Anul 2024”, relatează Kyiv Independent.
Îngrijorările au apărut după ce Institutul pentru Studiul Războiului a emis un avertisment la 22 februarie, potrivit căruia Transnistria ar intenționa să organizeze un referendum privind anexarea sa la Rusia, urmând ca anunțul oficial să fie făcut în cadrul unui Congres al deputaților transnistreni din 28 februarie.
„Nimeni nu va adera la Federația Rusă pe 28”, a declarat Budanov, adăugând că nu vor exista probleme pentru Ucraina, care se învecinează cu Transnistria.
Serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR) a scris, de asemenea, că zvonul prezintă semnele unei „campanii deliberate de dezinformare care are ca scop destabilizarea situației din regiune”.
Transnistria este recunoscută la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova. Regiunea și-a declarat independența în 1991, în urma tentativei de lovitură de stat sovietică din același an. Un acord de încetare a focului între Moldova și Transnistria a stabilit o prezență militară rusă în regiune.
Tensiuni sporite între Moldova și Transnistria au existat de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, când au fost temeri legate de un posibil conflict armat în Moldova.
Vadim Krasnoselski, liderul proxy al Rusiei în Transnistria, a cerut la 22 ianuarie o intensificare a exercițiilor militare și o pregătire sporită, în ceea ce el a susținut că este un răspuns la presupusele provocări din partea Moldovei.
Kievul a declarat că va „răspunde cu fermitate” la orice încercare de a implica Transnistria în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de a destabiliza situația din Moldova, a declarat Ministerul de Externe la 20 februarie.
Editor : C.L.B.