Borrell le cere „de urgență” țărilor UE să facă mai mult pentru a trimite muniţii Ucrainei: „E nevoie de cantități enorme”

Data publicării:
soldati ucraineni pe front
Josep Borrell spune că Ucraina este pregătită să-şi mărească propria capacitate de producţie dacă primeşte investiţii străine. FOTO: Profimedia Images

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a cerut celor 27 de state membre ale Uniunii Europene să facă mai mult pentru a trimite muniţii în Ucraina, care suferă de o penurie de arme în lupta sa împotriva invaziei Rusiei, relatează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

„Soldaţii ucraineni sunt hotărâţi să lupte, dar au nevoie de muniţii. De urgenţă şi în cantităţi enorme”, a transmis Borrell miniştrilor de Externe şi ai Apărării din cele 27 de state membre într-o scrisoare datată miercuri.

În contextul în care sâmbătă se împlinesc doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Borrell a reamintit că UE nu şi-a respectat promisiunea de a livra un milion de obuze Kievului până în luna martie.

„Întârzierile în livrarea de muniţii au un cost în materie de vieţi umane şi slăbesc capacităţile de apărare ale Ucrainei”, atrage el atenţia.

Un total de 1.115.000 de obuze vor fi livrate până la sfârşitul acestui an

Din februarie 2023, UE a donat Ucrainei 355.000 de obuze de 155 mm, iar până în luna martie se aşteaptă să livreze 524.000 de obuze. Conform calculelor Bruxellesului, un total de 1.115.000 de obuze vor fi livrate până la sfârşitul acestui an.

„Ascultându-i pe prietenii noştri ucraineni, este clar că aceasta nu este suficient. Cred deci că este de datoria şi responsabilitatea mea să apelez din nou la dumneavoastră pentru a vedea ce putem face mai mult pentru a sprijini Ucraina”, a spus Borrell, care a insistat asupra diferitelor opţiuni pe care le au ţările UE pentru a livra arme Kievului.

Potrivit lui Josep Borrell, posibilităţile pe care le au la dispoziţie statele membre se împart între „să caute mai adânc în stocurile pe care le au”, să facă mai multe comenzi la companiile europene, să cumpere muniţii acolo unde acestea sunt disponibile şi să finanţeze industria ucraineană.

„Ceea ce este necesar, sunt lichidităţi financiare imediate. A nu face nimic nu este o opţiune”, a declarat Borrell.

În acest sens, el a spus că industria militară europeană şi-a mărit capacitatea de producţie cu cel puţin 40% şi că ceea ce are nevoie sunt „comenzi (de achiziţie) concrete cu finanţare adecvată”.

Agenţia Europeană de Apărare, a indicat Borrell, a încheiat 60 de contracte-cadru pentru muniţii de calibru 155 mm care „au fost insuficient utilizate” şi care poate absorbi comenzi în valoare de 1,5 miliarde de euro, cerând „o utilizare mai bună” a acestor achiziţii comune.

Borrell spune că Ucraina este pregătită să-şi mărească propria capacitate de producţie dacă primeşte investiţii străine

În plus, el a spus că Ucraina este pregătită să-şi mărească propria capacitate de producţie dacă primeşte investiţii străine. Dar, din nou, „este nevoie de finanţare”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

El a reamintit că Fondul european pentru pace, pe care UE l-a folosit în principal pentru a finanţa livrările de arme către Kiev, este disponibil pentru a oferi finanţare pentru unele dintre aceste opţiuni.

Astfel, fondul poate rambursa guvernelor o parte din banii pe care îi cheltuiesc pentru a cumpăra obuze de 155 mm de la industria UE sau norvegiană, sau pentru muniţii şi rachete care sunt fabricate în mare parte în UE, chiar dacă sunt finalizate în ţări terţe.

De asemenea, acesta poate finanţa achiziţii de la producători europeni, chiar dacă o parte a lanţului de aprovizionare se află în afara UE, a mai explicat Borrell.

În timp ce sâmbătă se împlinesc doi ani de la declanşarea de către Rusiei a invaziei sale pe scară largă în Ucraina, Kievul se află într-o poziţie "extrem de dificilă" pe front, a recunoscut luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind în special lipsa de muniţii.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele 5 declarații șocante ale lui Trump despre NATO care ridică întrebări privind...
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Scandalul întâlnirii lui George Simion cu un spion rus. Marcel Ciolacu îi cere demisia șefului Comisiei...
Newsweek
Pensie mărită în decembrie pentru 2.200.000 de pensionari. În ce zile se dau banii?
Digi FM
Cum l-a cunoscut Irina Fodor pe soțul ei, Răzvan Fodor. Ce diferență de vârstă e între ei
marine le pen
Procurorii cer ca Marine Le Pen să nu mai poată candida la funcții publice, în procesul de deturnare de...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...