Boris Johnson îi cere Franței să „își ia înapoi” toți migranții care au traversat Canalul Mânecii

Data actualizării: Data publicării:
migranti canalul manecii
Boris Johnson îi cere Franței să „își ia înapoi” toți migranții care au traversat Canalul Mânecii. Foto: Profimedia Images

Boris Johnson cere Franței să „își ia înapoi” migranții care traversează Canalul Mânecii și ajung pe teritoriul Marii Britanii. Premierul britanic i-a scris o scrisoare lui Emmanuel Macron în care i-a prezentat cinci pași prin care se vor putea evita tragedii ca cea de miercuri, când 27 de persoane și-au pierdut viața în timp ce încercau să ajungă din Franţa în Marea Britanie, scrie BBC.

Un acord prin care cei care traversează Canalul Mânecii să fie trimiși înapoi în Franța ar „avea un impact imediat și semnificativ”, susține Boris Johnson, în scrisoarea adresată președintelui francez. În respectivul document, publicat de prim-ministrul britanic pe Twitter, apar următoarele propuneri:

- patrule comune pentru a împiedica bărcile cu migranți să părăsească plajele de pe teritoriul francez;
- implementarea unor tehnologii mai avansate, cum ar fi senzori și radare, pentru identificarea celor care încearcă să traverseze Canalul Mânecii;
- patrule maritime reciproce în apele teritoriale ale celuilalt și supraveghere aeriană;
- aprofundarea activității celulei comune de informații a țărilor
- pregătirea imediată a unui acord prin care migranții să fie duși înapoi pe teritoriul francez.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Oficialii britanici urmează să se deplaseze joi seara în Franța, pentru a purta discuții cu autoritățile franceze, despre cum se poate gestiona mai bine problema migranților.

De asemenea, ministrul de interne britanic Priti Patel și omologul său francez, Gerald Darmanin, se vor întâlni duminica aceasta pentru a dezbate subiectul.

Incidentul de miercuri a marcat cea mai mare pierdere de vieți omenești prin înec în Canalul Mânecii și a inclus 17 bărbați, șapte femei - dintre care una însărcinată - și trei copii.

Canalul Mânecii este una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume, iar curenţii sunt puternici, astfel că bărcile gonflabile supraîncărcate riscă deseori să se scufunde. Deși poliţia franceză împiedică mai multe traversări decât în anii anteriori, fluxul de migranţi care doresc să ajungă în Marea Britanie a fost oprit doar parţial, devenind una dintre multele surse de tensiune între Paris şi Londra.

După o întâlnire de urgență a guvernului, miercuri, Johnson a spus că este vital să se intensifice eforturile pentru a sparge rețelele „gangsterilor” care trimit oamenii pe mare. El a recunoscut că eforturile de până acum pentru a opri fluxul de migranți care traversează Canalul Mânecii cu ambarcațiuni mici nu au fost suficiente și că Marea Britanie se oferă să-și sporească sprijinul pentru Franța.

Macron a cerut o întâlnire de urgență a „miniștrilor europeni preocupați de provocarea migrației”, ca răspuns la tragedia de miercuri. De asemenea, el a promis că îi va găsi pe cei responsabili pentru decese, adăugând că autoritățile franceze fac tot posibilul pentru a face acest lucru.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri