Premierul britanic Boris Johnson şi-a prezentat luni planul pentru ridicarea, în Anglia, a restricţiilor legate de pandemie, plan care prevede, între altele, renunțarea la mască și la distanțare. Premierul propune însă un răgaz de două săptămâni, un test pentru a vedea dacă vaccinarea rapidă oferă suficientă protecţie în faţa variantei Delta a coronavirusului, extrem de contagioasă.
Boris Johnson a confirmat că guvernul intenţionează să pună capăt măsurilor restrictive la 19 iulie, decizia finală urmând să fie luată săptămâna viitoare, pe 12 iulie.
Englezii vor putea merge la concerte, evenimente sportive, restaurante şi chiar la cluburi de noapte. Johnson a spus că va elimina restricţiile privind contactul social, recomandarea de a lucra de acasă şi dispoziţia de a purta mască de protecţie. Premierul a precizat însă că, personal, va continua să poarte masca sanitară în locurile aglomerate, „ca semn de respect față de ceilalți”.
Conform planului, cluburile de noapte se vor putea redeschide şi nu vor exista limite privind capacitatea unităţilor din domeniul ospitalităţii. Regulile de distanţare socială vor fi de asemenea eliminate. Va fi permisă reunirea a mai mult de șase persoane din familii diferite.
În zilele următoare vor fi făcute anunțuri și despre școli, călătorii și izolarea la domiciliu.
În urmă cu o lună, premierul Johnson anunța că amână toate aceste relaxări, din cauza creşterii cazurilor de COVID. De altfel, şi acum pandemia e departe de a se fi încheiat. Marea Britanie a înregistrat luni 27 de mii de cazuri de infectare, majoritatea cu tulpina Delta.
Boris Johnson mizează pe vaccinare
„Trebuie să fim sinceri cu noi înşine că, dacă nu putem redeschide viaţa socială în următoarele câteva săptămâni, când vom fi ajutaţi de venirea verii şi de vacanţa şcolară, atunci trebuie să ne întrebăm când vom putea reveni la normal”, a spus Johnson într-o conferinţă de presă.
După ce a impus cele mai dure restricţii asupra vieţii sociale din Marea Britanie de după război, pentru a combate noul coronavirus, Boris Johnson mizează acum pe programul de vaccinare, care a arătat că funcționează în ceea ce privește reducerea internărilor și poate împiedica situaţia în care serviciile de sănătate ar fi copleşite de un nou val de îmbolnăviri cu varianta Delta, scrie Reuters.
Sunt deja 16 luni de restricții în Marea Britanie.
Premierul Boris Johnson stabileşte politica de sănătate pentru Anglia, dar nu şi pentru Scoţia, Ţara Galilor sau Irlanda de Nord.
Marea Britanie a avut al şaptelea cel mai ridicat bilanţ al deceselor de COVID-19 din lume, iar Boris Johnson a fost acuzat că a acţionat prea lent în implementarea fiecăreia dintre cele trei perioade de lockdown din Anglia. Însă ritmul de vaccinare a fost bun în Marea Britanie, astfel că, până luni, 86% dintre adulţi primiseră o primă doză, iar 64% primiseră ambele doze, conform datelor guvernamentale, scrie Agerpres.
Citiți și: Israel, una dintre campioanele vaccinării, grav lovită de varianta Delta. Numărul cazurilor Covid s-a dublat de la o săptămână la alta
Editor : Luana Pavaluca