Bombele ghidate rusești fac ravagii in Ucraina. Rusia le folosește din ce în ce mai mult în atacuri mortale pe teritoriul ucrainean

Data publicării:
atac cu bomba ghidata ruseasca in ucraina
Rusia și-a intensificat pentru prima dată utilizarea bombelor ghidate, pentru a ataca Ucraina, la începutul acestui an. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia folosește din ce în ce mai mult bombe ghidate extrem de distructive în invazia din Ucraina, lovind forțele ucrainene pe câmpul de luptă, precum și orașele din apropierea liniei frontului, conform Reuters. Numai săptămâna trecută, forțele Moscovei au aruncat peste 900 de astfel de arme asupra Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a cerut în mod repetat partenerilor occidentali ai Kievului să contribuie la sporirea capacităţilor de lovituri pe rază lungă ale Ucrainei pentru a neutraliza ameninţarea Rusiei.

Ce sunt bombele ghidate

Armele lansate în aer sunt muniții convenționale, adesea din era sovietică, care au fost echipate cu aripi și navigație asistată de satelit pentru a-și extinde raza și precizia.

Cunoscute și sub denumirea de „bombe cu kit de planare”, sunt mai ieftine decât rachetele balistice și de croazieră, pe care Rusia le trage în mod regulat în Ucraina, și mai multe. Cântărind între 500 kg și 3.000 kg, acestea sunt adesea aruncate dincolo de raza de apărare aeriană ucraineană.

Acestea pot distruge chiar și pozițiile defensive ucrainene puternic fortificate, care s-au prăbușit constant în părți din est în ultimele luni.

Sunt foarte simple în esență, așa că nu le puteți bloca, nu vă puteți ascunde de ele”, a declarat Dmitro Kuleba, fostul ministru de externe al Ucrainei, pentru Financial Times la începutul acestui an.

Unde au folosit rușii bombe ghidate

Rusia și-a intensificat pentru prima dată utilizarea bombelor ghidate la începutul acestui an, în timp ce captura orașul din est, acum ruinat, Avdiivka. Ulterior, armele au jucat un rol esențial într-o ofensivă transfrontalieră rusă în luna mai trecută în regiunea de nord-est a Harkovului.

Rusia a aruncat, de asemenea, bombe ghidate asupra orașului Harkov, ucigând șapte persoane luna trecută într-un atac asupra unei clădiri rezidențiale, au declarat oficiali din Ucraina. Săptămâna trecută, 21 de persoane au fost rănite într-o lovitură asupra unui alt bloc.

Valuri de astfel de bombe au căzut și asupra regiunii de nord-est Sumî, inclusiv în capitala regională, unde Moscova a lovit un centru geriatric săptămâna trecută, de la incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei.

Cum se poate apăra Ucraina

Zelenski și alți oficiali își intensifică presiunea asupra aliaților Kievului pentru a trimite mai multe sisteme de apărare aeriană și pentru a permite Ucrainei să folosească armele furnizate de Occident pentru lovituri în adâncul Rusiei.

Experții au spus că cel mai bun pariu al Kievului este să vizeze avioanele de război rusești care aruncă bombe, mai degrabă decât să intercepteze bombele individuale odată eliberate.

Săptămâna trecută, o lovitură cu dronă ucraineană a distrus un depozit în care se depozitează rachete, bombe ghidate și muniție de artilerie în regiunea rusă Tver, a declarat serviciul de securitate internă pentru Reuters.

O delegație ucraineană condusă de Zelenski se află în Statele Unite săptămâna aceasta pentru a insista asupra cazului Kievului, conform căruia Rusia ar trebui să fie forțată la pace.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dacia Bigster, lansată oficial. Cel mai mare SUV românesc. Preț și motorizare...
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Celine Dion, în lacrimi după ce a ascultat-o pe Kelly Clarkson interpretând piesa din „Titanic”: Ai fost...
Film Now
Regizorul "Oppenheimer" pregătește un film pentru vara lui 2026. Christopher Nolan a pus ochii pe un actor...
Adevarul
Europa ruptă-n două. Țările care se pregătesc să-i țină piept lui Putin și cele care vor să facă afaceri cu el
Newsweek
Cum este blocată o creștere de pensie în Parlament? Care pensionari pierd sute de lei?
Digi FM
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea actrița despre...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Richard Gere, topit după soția sa, mai tânără cu 34 de ani decât el. Actorul nu și-a putut lua mâinile de pe...
UTV
Lisa Marie Presley a tinut in casa cadavrul fiului sau timp de 2 luni. Benjamin s-a sinucis la 27 de ani