Live Text Rușii bombardează Insula Șerpilor cu bombe cu fosfor

Data actualizării: Data publicării:
ezgif.com-gif-maker (2)

Cel puţin 19 persoane au fost ucise în urma unor atacuri ale rușilor asupra unor clădiri din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei. Atacurile vin în contextul în care NATO a promis joi sprijinul său neclintit Ucrainei, la încheierea summitului de la Madrid. Totodată, situația din orașul Lisiceansk din estul Ucrainei este „extrem de dificilă”, deoarece bombardamentele continue ale forțelor ruse fac imposibilă evacuarea civililor, spun oficialii ucraineni. Severodonețk a căzut, iar acum trupele ruse încearcă să preia controlul total asupra orașului vecin, Lisiceansk. Soldații ucraineni rezistă și speră că, în cele din urmă vor ieși victorioși. Însă oamenii de acolo trăiesc zi de zi cu teama că pot muri în orice moment.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Rusia a bombardat Insula Șerpilor

ACTUALIZARE 21:53 Avioane rusești Su-30 au bombardat vineri seară Insula Șerpilor, scrie agenția ucraineană Unian, citându-l pe comandantul armatei Ucrainei, Valeri Zalujni.

„Conducerea armatei Federației Ruse nu ține cont nici de propriile declarații referitoare la «gestul de bunăvoință». Toți cei care vorbesc despre negocierile și înțelegerile cu Rusia trebuie să știe aceste lucruri. Singurul lucru în care dușmanul este consecvent - «precizia» loviturilor”, a comentat Valeri Zalujni imaginile publicate, în care se vede un avion care lansează bombe asupra insulei. 

Din imaginile suprinse probabil de o dronă se vede silueta unui avion care survolează insula și lansează proiectile, două dintre acestea lovind insula, iar al alte două cad în mare. 

Potrivit lui Zalujni, proiectilele lansate de ruși sunt bombe cu fosfor, arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu şi împotriva ţintelor militare, în virtutea unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

Citește și: SUA trimit noi sisteme de rachete sol-aer și muniție Ucrainei. Valoarea pachetului, 820 milioane dolari

Noul cod penal al autoproclamatei Republici Doneţk prevede aplicarea pedepsei cu moartea din 2025

ACTUALIZARE 16:40 Codul penal al separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei prevede aplicarea pedepsei cu moartea din 2025, informează Reuters vineri. Pedeapsa cu moartea va fi aplicată de plutoane de execuţie, iar şeful autoproclamatei Republici Populare Doneţk are ultimul cuvânt privind eventualele graţieri.

În aşa-numita Republică Populară Doneţk, autoproclamată în Donbas şi susţinută de Rusia, pedeapsa capitală era prevăzută în legislaţia penală încă din 2014, însă până acum nu existau precizări privind modul de aplicare.

UE a liberalizat transportul rutier pentru Ucraina și Republica Moldova

ACTUALIZARE 15:42 Uniunea Europeană a liberalizat transportul rutier pentru Ucraina și Republica Moldova, a anunțat vineri comisarul european pentru Transport, Adina Vălean. Măsura ar urma să asigure buna funcționare a lanțurilor de aprovizionare, dar și securitatea alimentară, greu încercate de conflictul din țara vecină.

Recent, comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, și viceprim-ministrul și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, au semnat acorduri privind transportul rutier de marfă între UE și fiecare dintre aceste țări, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

UE vrea să interzică aurul rusesc în noul pachet de sancțiuni împotriva Moscovei

ACTUALIZARE 15:37 Uniunea Europeană lucrează la un nou set de sancţiuni, care să vizeze aurul rusesc, pentru a copia o iniţiativă a G7 destinată să restrângă şi mai mult resursele de venituri ale Moscovei, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Rusia este al doilea mare producător mondial de aur, iar în 2021 exporturile sale de metal galben sunt estimate la 12,6 miliarde de lire sterline. La începutul acestei săptămâni, Marea Britanie, SUA, Japonia şi Canada au dezvăluit planuri referitoare la interzicerea de noi importuri de aur din Rusia, în ideea de a limita capacitatea lui Vladimir Putin de a-şi finanţa forţele armate, precum şi încercările oligarhilor ruşi de a evita impactul sancţiunilor financiare prin achiziţionarea de aur.

Președintele finlandez spune că nu va mai juca hochei cu Putin

ACTUALIZARE 15:22 Președintele finlandez Sauli Niinisto a declarat că nu va mai juca hochei cu președintele rus Vladimir Putin, comentând o fotografie din 2012, în care cei doi jucau în aceeași echipă. „Putin nu duce lipsă de coechipieri”, a fost reacția purtătorului de cuvânt al Kremlinului.

Russia Putin Finland
Președintele rus Vladimir Putin și președintele finlandez Sauli Niinisto au jucat un meci amical de hochei în 2012. Foto: Profimedia Images

Centrul bombardat de ruși în Odesa este un sanatoriu al Republicii Moldova unde sunt tratați copiii moldoveni cu probleme de sănătate

ACTUALIZARE 15:20 Centrul de agrement  bombardat de ruși în regiunea Odesa este, de fapt, un sanatoriu renovat de autoritățile de la Chișinău și destinat copiilor moldoveni cu probleme de sănătate, a declarat, vineri, ministra Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco.

„Ministerul Sănătății deține în Sergheevca un Centru de reabilitare pentru copii. Este un sanatoriu renovat, cu condiții bune, copiii cu probleme de sănătate din Republica Moldova având posibilitatea să beneficieze de servicii medicale de reabilitare pe litoralul Mării Negre”, a declarat Ala Nemerenco într-o postare publicată pe Facebook.

profimedia-0704306340
Ministerul Sănătății din Republica Moldova deține în Sergheevca, regiunea Odesa/Ucraina, un Centru de reabilitare pentru copii. Foto: Profimedia Images

Rușii spun că s-au retras de pe Insula Șerpilor ca să „salveze viețile” luptătorilor, dar susțin că insula rămâne sub controlul lor

ACTUALIZARE 14:49 Rușii recunosc că au retras garnizoana militară de pe Insula Șerpilor pentru a salva viețile luptătorilor săi, după ce joi ministerul rus al apărării transmitea că retragerea a fost „un gest de bunăvoință”. 

Deputatul Dumei de Stat din regiunea Crimeea Alexei Chernyak a declarat vineri, pentru agenția rusă RIA Novosti, că „după transferul de armament din țările occidentale în Ucraina, pentru a salva viețile personalului militar, a fost efectuată o operațiune de succes de retragere de pe insulă”.

insula serpilor maxar 1
Fumul gros care a curpins Insula Șerpilor se vede din satelit, după bombardamentele Ucrainei. Foto: Maxar / Profimedia

Putin: Presiunea politică a Occidentului accelerează integrarea Rusiei cu Belarus

ACTUALIZARE 14:30 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că presiunea politică a Occidentului determină Rusia să-şi accelereze integrarea cu Belarusul vecin, potrivit Reuters.

„Presiunea politică şi a sancţiunilor fără precedent din partea aşa-numitului 'Occident colectiv' ne obligă să accelerăm procesele de integrare” cu Belarus, a declarat Putin, citat de Interfax, într-un discurs adresat - prin videoconferinţă - participanţilor la Forumul regiunilor din Federaţia Rusă şi Belarus, care se desfăşoară vineri la Grodno.

Războiul a scufundat Ucraina într-o mare de întuneric. Strălucitoarele orașe de acum patru luni nu se mai văd deloc din satelit

ACTUALIZARE 13:27 Războiul a scufundat Ucraina, treptat, în întuneric. Mai multe imagini din satelit arată, comparativ, diferența majoră între cum se vedeau orașele ucrainene înainte de începutul invaziei și cum se văd acum, la peste patru luni de la începutul războiului.

Amazing NASA Satellite Images Show How Russian Invasion Has Dimmed Ukraine Lights
Războiul a scufundat Ucraina, treptat, în întuneric. FOTO: Profimedia Images

O nouă groapă comună a fost descoperită în Mariupol

ACTUALIZARE 13:10 Consilierul primarului ucrainean al oraşului Mariupol, port strategic la Marea Azov aflat în prezent sub controlul trupelor ruse, a anunţat vineri descoperirea unei alte gropi comune cu peste 100 de cadavre, indicând totodată că exhumările au fost practic suspendate, relatează EFE şi Unian, potrivit Agerpres.

„Descoperiri triste în fiecare săptămână. O nouă groapă comună sub ruinele de pe malul stâng. Strada Kievskaia, 53. Din nou peste 100 de cadavre rămase de la sfârşitul lunii februarie”, a transmis Petro Andriuşcenko într-un mesaj pe Telegram.

El spune că, în apropierea acesteia, „ocupanţii caută să îndepărteze molozul şi nu spun nimic despre vreo reînhumare” a corpurilor neînsufleţite. "Oamenii continuă să trăiască ca în nişte caverne", afirmă Andriuşcenko.

„Exhumările sunt practic suspendate. Autorităţile de ocupaţie sunt într-atât de preocupate de crearea unei imagini a restaurării oraşului încât nu le mai arde de reînhumări. Mormintele temporare din faţa blocurilor devin treptat permanente”, mai spune el.

La 27 iunie, agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform comunicase că pe bulevardul Victoriei şi pe strada Meotida din Mariupol au fost găsite peste 100 de cadavre ale celor care au murit în urma bombardamentelor. Cadavrele se află în continuare sub dărâmături.

În Mariupolul ocupat, invadatorii au procedat la demolarea directă a imobilelor puternic avariate fără să recurgă la degajarea ruinelor, iar dacă sub dărâmături există cadavre, acestea sunt duse la groapa de gunoi.

Agresiunea declanşată de Kremlin la 24 februarie în Ucraina a provocat una dintre cele mai mari dezastre umanitare la Mariupol, care s-a aflat sub asediu aproape trei luni. Oraşul este aproape complet distrus ca urmare a bombardamentelor operate de forţele ruse, în timp ce Moscova susţine în mod cinic că vizează doar obiective şi infrastructuri militare şi industriale în „operaţiunea sa militară”.

Crește bilanțul morților după bombardamentul rușior din regiunea Odesa

ACTUALIZARE 12:50 Crește bilanțul morților în urma atacului din regiunea Odesa. Potrivit autorităților ucrainene, 19 persoane au murit, printre care și copii. De asemenea, 38 de oameni au fost răniți.

Armata ucraineană: Rușii distrug casă cu casă în Lisiceansk

ACTUALIZARE 10.00 Ruşii atacă cu tiruri de artilerie puţinele poziţii pe care ucrainenii le mai deţin la Lisiceansk, indică Statul Major General al forţelor armate ucrainene într-un buletin cu situaţia de pe front, publicat vineri pe pagina sa de Facebook.

"Inamicul încearcă să preia controlul" asupra unui tronson al autostrăzii care leagă de Lisiceansk de Bahmutul vecin, "dar nu prea reuşeşte", susţine înaltul comandament ucrainean.

Concomitent, ruşii "desfăşoară operaţiuni de asalt cu scopul de a bloca sprijinul logistic pentru unităţile ucrainene din această zonă". Atacuri au loc continuu, astfel încât locuitorii care au rămas la Lisiceansk stau aproape non-stop în subsoluri sau în casele lor, afirmă şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, citat de Unian.

Trupele ruse atacă şi deţin o parte din rafinăria de petrol din oraş, unde distrug practic casă cu casă, spune el, adăugând că "inamicul tot încearcă să încercuiască forţele ucrainene, atacând Lisiceansk dinspre sud şi vest".

Potrivit acestuia, pe lângă blocuri de locuit au luat foc şi două centre comerciale.

În acelaşi timp, ocupanţii şi-au intensificat bombardamentele şi asupra Doneţk, unde în ultimele 24 de ore au fost ucise cel puţin patru persoane, a declarat vineri şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Doneţk, Pavlo Kirilenko, care a remarcat că tirurile "sunt din ce în ce mai intense şi mai haotice".

"La ora actuală, 340.000 de locuitori au rămas pe teritoriul Doneţkului aflat sub control ucrainean, adică 45% din regiune", a afirmat Kirilenko, indicând că, din 2014 până la 24 februarie a.c., în cele două treimi din regiunea Doneţk îşi aveau reşedinţa permanentă 1.670.000 de persoane. Dar de la începutul ofensivei ruse, numărul populaţiei din zonă s-a redus de aproape cinci ori.

El a recomandat evacuarea de urgenţă a locuitorilor din Bahmut, unde au mai rămas 24.000 de persoane dintr-un total de 90.000, la începutul invaziei ruse în februarie.

Lituanienii se mobilizează la cea mai sensibilă graniță din lume

ACTUALIZARE 9.30 Cu un vecin ca Rusia la capătul străzii, lituanii precum Vitas Grudzinskas nu se pot odihni prea mult. "Noaptea, pot să-i văd cel mai bine pe soldați. Au un poligon de tragere acolo, în spatele acelui câmp. După-amiaza, poţi auzi armele", a povestit pentru CNN bărbatul în vârstă de 59 de ani, în timp ce arată spre un petic de verdeață aflat în spatele grădinii vecinului său. Grudzinskas are propria sa armă, o mitralieră, pe care o ține închisă într-un dulap, care să îi fie îndemână. El locuiește în Kirbatai, un mic oraș care se află atât în NATO, cât şi în Uniuniea Europeană, dar şi de-a lungul celei mai sensibile frontiere din lume: coridorul Suwalki.

Porţiunea de teren, lată de aproximativ 100 de kilometri, se află între Kaliningrad, bolta baltică a Rusiei, puternic fortificată şi înarmată nuclear, şi aliatul său, Belarus. Această trecere, despre care mulți analiști spun că este un punct slab în cadrul NATO, este prinsă între trupele Kremlinului. Teama este că, dacă Ucraina ar cădea, Rusia ar avansa prin ea, putând izola statele baltice în doar câteva zile.

În această parte a Europei, urmele lăsate de ocupația sovietică sunt încă adânci. Zeci de mii de lituanieni au fost deportaţi în lagărele din Siberia în 1940 şi 1950. Aproape 30.000 de prizonieri lituanieni au pierit în lagărele de muncă forţată.

"Tatăl meu a fost trimis la Sahalin, în vestul îndepărtat al Rusiei, timp de 15 ani. A mâncat iarbă în primul an pentru a supravieţui", a spus Grudzinskas.

Citește continuarea AICI

Rusia recrutează profesori, muncitori și politicieni pentru „reconstrucția” teritoriilor ocupate din Ucraina

ACTUALIZARE 8.10 Autoritățile ruse au lansat o campanie de recrutare de muncitori esențiali pentru „reconstrucția” teritoriilor ocupate din estul Ucrainei, potrivit unor anunțuri de angajare publicate online și a reportajelor de știri, informează The Moscow Times.

De când Rusia a abandonat misiunea complet eșuată de cucerire a Kievului și a început să își concentreze forțele în estul Ucrainei, Kremlinul a spus că obiectivul său militar principal este să „elibereze” regiunile din estul și sudul țării vecine, acolo unde populația vorbitoare de limba rusă este predominantă.

Oficialii ruși par să încerce să profite de pe urma celor mai săraci și patrioți dintre cetățenii ruși pentru a ajuta aceste regiuni să își revină de pe urma devastării provocate de ofensiva rusă pe care Putin a declanșat-o acum mai bine de 4 luni.

Zeci de anunțuri de angajare postate pe site-ul rusesc Avito se adresează zugravilor, zidarilor și altor meseriași pentru a participa la reconstrucția orașului Donețk, capitala republicii autoproclamate a separatiștilor din regiune, și le promit salarii peste medie și o serie de alte beneficii.

Citește continuarea AICI

Ucraina a început să exporte energie electrică spre UE, prin România

ACTUALIZARE 7.50 Ucraina a început să exporte energie electrică într-un mod ''semnificativ'' spre Uniunea Europeană, prin România, a anunţat joi seara preşedintele Volodimir Zelenski.

''S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană'' joi, a afirmat preşedintele Ucrainei.

Kievul ''a început să exporte într-un mod semnificativ energie electrică spre teritoriul UE, spre România'', iar ''aceasta este doar o primă etapă'', a spus el într-o videoconferinţă.

''Ne pregătim să creştem livrările'', a adăugat Zelenski, subliniind că electricitatea ucraineană poate înlocui o parte considerabilă din gazul rusesc consumat de europeni. ''Nu este doar o chestiune de venituri din export pentru noi, este o chestiune de securitate pentru întreaga Europă'', a adăugat el.

Bombardamente în Odesa, 17 oameni au murit

ACTUALIZARE 7.20 Cel puțin 17 oameni au fost uciși după ce două rachete rusești au lovit un bloc de apartamente cu mai multe etaje și un centru de agrement în orașul-port Odesa, vineri dimineață, au declarat oficialii ucraineni, citați de The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al armatei din Odesa, Serghei Bratchuk, a transmis printr-un mesaj pe Telegram, că o „rachetă inamică” a lovit orașul-port. „Din păcate, există victime”, a adăugat el.

Ulterior, Bratchuk a precizat că atacul cu rachetă a fost lansat din direcția Mării Negre.

„O rachetă a lovit o clădire rezidențială de nouă etaje, cealaltă un centru de agrement din regiunea Belgorod-Nistru”, a spus el.

Serviciul de Stat pentru situații de Urgență al Ucrainei a transmis că, vineri, la ora 6 dimineața, 14 persoane au fost ucise și 30 au fost rănite – inclusiv trei copii – în atacul asupra blocului.

Trei persoane – inclusiv un copil – au fost ucise într-un atac separat asupra centrului de agrement, iar una a fost rănită, a spus SES.

Și la Nikolaev s-au auzit în această dimineață în jur de 10 explozii, potrivit martorilor.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...