Bloomberg: Uniunea Europeană susține că Rusia încearcă să integreze regiunile separatiste din estul Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
Mai mulți militari ucraineni, unul dintre ei ochește cu o pușcă.
Militari ucraineni în Donbass. Foto: Getty Images

Uniunea Europeană se teme că Rusia încearcă să „absoarbă” gradual părți ale regiunii separatiste din estul Ucrainei, conform unui document transmis guvernelor statelor-membre, scrie Bloomberg.

Conform jurnaliștilor de la Bloomberg, Uniunea Europeană vede pașii făcuți de Kremlin, precum organizarea de alegeri nelegitime și emiterea de pașapoarte pentru locuitorii din Donbass, drept măsuri pentru „integrarea de facto a regiunilor care au ieșit de sub controlul statului ucrainean în Rusia”. Uniunea Europeană urmează să facă public un raport în ce privește acest lucru, conform documentului citat de Bloomberg.

Rusia a negat, anterior, că ar avea planuri să anexeze teritoriile și susține că își păstrează angajamentul față de acordul de pace din 2015.

„Rusia nu plănuiește să absoarbă pe nimeni și nu a făcut niciodată asta”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe, întrebat cu privire la acest document.

Documentul UE prezintă și posibile măsuri pe care blocul le poate lua pentru a întări capacitatea de rezistență a Ucrainei în fața unei potențiale agresiuni rusești:

  • Sprijinul pentru lupta împotriva amenințărilor hibrid și contracararea amenințărilor cibernetice și dezinformării.

  • Sprijinul pentru campania de vaccinare anti-Covid din Ucraina, mai ales pentru grupurile vulnerabile pentru a evita slăbirea țării ca urmare a unei crize sanitare și socio-economie prelungite

  • Creșterea securității energetice pentru a micșora dependența de Rusia

  • Îmbunătățirea eforturilor pentru a evita recunoaștere pașapoartelor rusești emise pentru locuitori ai Crimeei și părți ale Donbasului.

  • Evaluarea posibilității participării Ucrainei la unei proiecte de securitate europene

Un război civil a erupt în estul Ucrainei, în 2014, după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea de la Ucraina. În ciuda faptului că un armistițiu a fost semnat între Ucraina și separatiști, confruntări încă mai au loc frecvent în Donbas, iar bilanțul deceselor în urma conflictelor, de peste 13.000, continuă să crească.

Conflictul din Donbas durează deja de aproape șapte ani

Moscova și Kievul sunt angrenate în acest conflict încă din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea și a început susținerea directă a separatiștilor din estul Ucrainei pentru a începe războiul civil sângeros și pentru a-și declara independența unilateral.

Conform unui bilanț al Organizației Națiunilor Unite, 13.000 de oameni au murit în timpul confruntărilor, cei mai mulți în primele luni de conflict.

În ciuda Protocolului de la Minsk, un armistițiu negociat cu Uniunea Europeană ca moderator, în vigoare din 2015, conflictul din estul Ucrainei a continuat într-o formă mai limitată de-a lungul graniței de 500 de kilometri.

Luna trecută, tensiunile între Rusia și Ucraina au fost accentuate de mișcările de trupe și echipament militar ale Rusiei – aproximativ 150.000 de militari au fost desfășurați în apropierea graniței cu Ucraina. După mai multe săptămâni de tensiuni, declarații belicoase de ambele părți și apeluri la calm și dezescaladare din partea țărilor occidentale, Rusia a decis să își retragă trupele.

Amenințarea Rusiei nu a venit doar prin masarea masivă de trupe ci și prin declarațiile belicoase, uneori chiar direct amenințătoare la adresa Ucrainei. Oficiali ruși au spus inclusiv că Rusia ar putea să intervină în apărarea separatiștilor din estul țării și că o eventuală astfel de operațiune „ar fi începutul sfârșitului pentru Ucraina”.

Amenințările ruse și situația tot mai tensionată au dus la apeluri repetate din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru primirea țării lui în NATO și Uniunea Europeană.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”