„Biroul 39”, misiunea secretă care strângea milioane de dolari pentru Coreea de Nord

Data actualizării: Data publicării:
cong-hoa-dan-chu-nhan-dan-chdcnd-trieu-tien-138182

Eforturile de a sancționa Coreea de Nord nu vor funcționa, deoarece există nenumărate metode a le fenta, spune Ri Jong Ho. Replică misterioasă, ca dintr-un roman de John le Carré. Dar cine este Ri Jong Ho?

De aproximativ trei decenii încoace, Ri se poate spune că a fost o fabrică de bani pentru dictatura dinastică de la Phenian. Milioane de dolari, purtând parafa de „iscusință” a lui Ri Jong Go, au ajuns în buzunarele regimului nord-coreean. Infuzia masivă de bani cu multe zerouri a continuat chiar și după ce diverse sancțiuni au început să-i fie impuse Coreei de Nord pentru a-i potoli setea de sfidare nucleară a Statelor Unite, relatează The Washington Post.

„N-am suferit niciodată în afacerile noastre comerciale din cazua sancțiunilor. Din contră, am efectuat primul nostru test nuclear în 2006”, a declarat bărbatul într-un interviu oferit publicației americane.

Ri Jong Ho are 59 de ani. În prezent, familia lui locuiește în Virginia de Nord. De un an, mai exact, după ce, în 2014, a „sărit” granița ultramilitarizată în Coreea de Sud, iar de acolo, peste doi ani, a traversat Atlanticul.

Cât de ușor este să trimiți câteva „tone” de dolari în Coreea de Nord? Ri a explicat că a reușit să trimită milioane de dolari burdușind banii în genți, pe care i le înmâna apoi căpitanului unui vas care obișnuia să plece din orașul portuar Dalian, din China, spre portul Nampo din Coreea de Nord. Aceasta este varianta „grea”. Cea cu adevărat ușoară se rezuma uneori la o rugăminte simplă adresată cuiva de a-i trece un bagaj cu trenul peste granița dintre cele două Corei.

În primele luni, în 2014, din noua sa viață sud-coreeană, Ri a trimis 10 milioane de dolari prin aceste simple tertipuri spre Phenian.

„Până când China, Rusia și Statele Unite nu vor coopera pe deplin între ele, va fi imposibil să-i facă vreun rău Coreei de Nord”, a precizat Ri. 

Ri Jong Ho a lucrat 30 de ani în Biroul 39, numele unei misiuni a regimului de la Phenian care era responsabilă cu strângerea de bani pentru liderul nord-coreean. Nu de puține ori, Biroul 39 a fost asociat cu operațiuni de comerț ilicit, inclusiv falsificări de dolari și trafic de droguri. Ce camufla Biroul 39? O companie maritimă, Kumpang Group, al cărei scaun de director era ocupat de Ri Jong Ho. Kumpang Group a format un parteneriat cu un potent om de afaceri din China, Sam Pa, care intenționa să deschidă un business cu taxiuri în capitala Coreei de Nord.

Nici onorurile de stat nu l-au ocolit pe Ri în cariera sa din Biroul 39. În 2002, bărbatul avea să primească medalia de „Erou al Muncii”. Totul aureolat de dreptul de a avea un televizor color și o mașină. „I-am fost foarte loial lui Kim Jong Il, iar el m-a răsplătit”, a mărturisit Ri Jong Ho.

Una dintre ultimele funcții de conducere pe care le-a deținut Ri pentru Coreea de Nord a fost cea a filialei din Dalian a unei companii de import-export. Exporta cărbune și fructe de mare, importa petrol. 

Firul de păianjen al loialității față de regim avea să se rupă în 2014. Ri devenise tot mai dezamăgit de felul de a-și exercita puterea al lui Kim Jong-un, care, cu un mai devreme, ordonase executarea, pentru „trădare”, a unchiului liderului de la Phenian, Jang Song Thaek. Moartea lui Sang a tras după ea o furtună de epurări în rândul celor care lucraseră alături de unchiul lui Kim Jong-un pe filiera cooperărilor economice cu China. Ri a explicat că a hotărât să fugă din Coreea de Nord fiindcă se temea pentru siguranța familiei sale, însă nu a precizat dacă și el a avut sau nu legături de afaceri cu Jang Song Thaek.

Experții sunt de părere că autoritățile americane ar trebui să profite de prezența în SUA a unui fost personaj-cheie din cercurile de putere de la Phenian, precum Ri. „Este întotdeauna util când un dezertor, mai ales unul care cunoaște operațiunile interne din Biroul 39 – presupunerea mea este că el cunoaște și operațiunile externe -, ne poate ajuta”, a explicat Anthony Ruggiero, expert al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...