Bill Clinton regretă că i-a convins pe ucraineni să renunțe la armele nucleare pe care le-au dobândit după căderea Uniunii Sovietice

Data publicării:
Boris Elțîn și Bill Clinton
Clinton a sugerat și că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă Kievul ar fi avut capacitatea de a folosi arme nucleare. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte american Bill Clinton și-a exprimat regretul într-un interviu pentru RTÉ în privința rolului pe care l-a jucat în 1994 în a convinge Ucraina să renunțe la armele sale nucleare.

Clinton a sugerat, de asemenea, că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă Kievul și-ar fi păstrat capacitatea de a lansa atacuri nucleare.

„Simt că este o miză personală pentru că i-am făcut să fie de acord să renunțe la armele lor nucleare”, a spus Clinton în emisiunea Prime Time. „Și niciunul dintre ei nu crede că Rusia ar fi făcut această grozăvie dacă Ucraina încă avea armele lor”.

În ianuarie 1994, președintele Clinton a semnat un acord cu președinții de la acea vreme ai Rusiei, Boris Elțîn, și Ucrainei, Leonid Kravciuc, pentru a elimina arsenalul de arme nucleare strategice care rămăsese pe teritoriul ucrainean după căderea Uniunii Sovietice.

În același an, SUA a mai ajuns la o înțelegere cu Rusia prin care Moscova se angaja să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.

Aceste obligații au fost încălcate în 2014, atunci când Rusia a invadat și anexat Crimeea, și au fost distruse încă și mai mult în momentul în care Putin a decis anul trecut să declanșeze marele război care nu dă semne că s-ar încheia prea curând.

„Le era teamă să renunțe la ele pentru că credeau că este singurul lucru care îi protejează de o Rusie expansionistă”, a spus Clinton. „Când a devenit convenabil pentru el, președintele Putin a încălcat [acordul] și a luat mai întâi Crimeea.”

„Și mă simt oribil în privința asta pentru că Ucraina este o țară foarte importantă”, a mai spus fostul președinte american, care a adăugat că sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue.

„Cred că ceea ce a făcut domnul Putin este foarte greșit și cred că Europa și Statele Unite ar trebui să continue să sprijine Ucraina”. Clinton a mai spus că la un moment dat va veni și vremea când guvernul ucrianean va considera că o să poată obține un acord de pace de care să fie mulțumiți, dar că nu crede că până atunci restul lumii ar trebui să îi abandoneze.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”