Preşedintele american, Joe Biden, a cerut Hamas să accepte un acord de încetare a focului în Gaza, până în luna sfântă musulmană a Ramadanului, în timp ce gruparea militantă palestiniană a avertizat că discuţiile pentru armistiţiu şi eliberarea ostaticilor nu pot continua „la nesfârşit”, transmite AFP, citată de News.ro.
În timp ce foametea îi ameninţă pe locuitorii din Gaza, avioane americane şi iordaniene au paraşutat din nou ajutoare alimentare pe teritoriul asediat, într-o operaţiune comună cu Egiptul şi Franţa.
Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, şi-a exprimat „profunda îngrijorare cu privire la condiţiile umanitare din Gaza”, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat copii care mor de foame în două spitale din nordul Gaza.
Trimişii Hamas şi ai Statelor Unite s-au întâlnit la Cairo cu mediatorii qatarezi şi egipteni pentru a negocia un armistiţiu de şase săptămâni, schimbul a zeci de ostatici rămaşi în schimbul a sute de prizonieri palestinieni şi fluxul de ajutor către Gaza.
Postul egiptean Al-Qahera News, apropiat de serviciile de informaţii ale ţării, a declarat că discuţiile vor continua miercuri pentru a patra zi consecutivă.
Biden a cerut Hamas să accepte un armistiţiu în Gaza până la Ramadan, care începe săptămâna viitoare, după ce Antony Blinken, cel mai înalt diplomat al său, a îndemnat Hamas să accepte o „încetare imediată a focului”.
„Este în mâinile Hamas în acest moment. Trebuie să existe o încetare a focului, deoarece Ramadanul - dacă ajungem în circumstanţe în care acest lucru continuă până la Ramadan, ar putea fi foarte, foarte periculos”, a declarat preşedintele american reporterilor din Maryland.
El nu a dat detalii, dar Statele Unite au îndemnat săptămâna trecută Israelul să permită musulmanilor să se închine în complexul moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, un punct sensibil, în timpul Ramadanului.
Guvernul israelian a declarat că va permite accesul credincioşilor musulmani la Al-Aqsa în timpul Ramadanului „într-un număr similar cu cel din anii precedenţi”.
Lista ostaticilor
Discuţiile de la Cairo nu au inclus până acum Israelul, presa israeliană relatând că delegaţii săi au boicotat discuţiile după ce Hamas nu a reuşit să furnizeze o listă cu ostaticii în viaţă.
Cu toate acestea, liderul de rang înalt al Hamas, Bassem Naim, a declarat pentru AFP că detaliile privind prizonierii „nu au fost menţionate în niciun document sau propunere difuzată în timpul procesului de negociere”.
Osama Hamdan, un oficial Hamas la Beirut, a declarat că grupul său „nu va permite ca calea negocierilor să fie deschisă la nesfârşit".
Israelul a declarat că este de părere că 130 dintre cei 250 de prizonieri luaţi de luptătorii Hamas în atacul fără precedent din 7 octombrie, care a declanşat războiul, au rămas în Gaza, dar că 31 au fost ucişi. Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, şi prim-ministrul Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, s-au întâlnit şi au căzut de acord că „eliberarea ostaticilor bolnavi, răniţi, bătrâni şi femei ar duce la o încetare imediată a focului în Gaza pe o perioadă de cel puţin şase săptămâni”.
Prima fază a unei încetări a focului ar permite „un val de asistenţă umanitară pentru populaţia din Gaza şi ar oferi timp şi spaţiu pentru a asigura aranjamente mai durabile şi un calm susţinut”, se arată într-un raport al Casei Albe privind întâlnirea.
Editor : B.C.