În ciuda criticilor aprinse și în plină dezbatere privind valul tot mai mare de migranți care trec granițele SUA, președintele Joe Biden a promis că va face sistemul de imigrație al SUA „mai just”, printr-o nouă politică ce va proteja sute de mii de soți și soții fără acte ai cetățenilor americani de la deportare, potrivit oficialilor administrației.
Problema imigrației s-a dovedit a fi o bătaie de cap în acest an electoral pentru Joe Biden, care a emis recent o acțiune executivă de amploare pentru a limita sosirile record de migranți la granița dintre SUA și Mexic. Noua politică pregătită de Biden se va aplica celor care sunt în țară de cel puțin 10 ani și le va permite să lucreze în SUA în mod legal, scrie BBC.
Casa Albă estimează că peste 500.000 de soți și soții vor beneficia de această măsură.
Biden a promis că va face sistemul de imigrație al SUA „mai echitabil și mai just” într-un moment în care sondajele arată că problema azilanților este o preocupare principală pentru mulți alegători înaintea scrutinului prezidențial din noiembrie.
Casa Albă consideră, de asemenea, că de noua politică pentru soți și soții vor beneficia și 50.000 de tineri sub 21 de ani, al căror părinte este căsătorit cu un cetățean american.
Acesta marchează cel mai important program de ajutorare pentru migranții fără acte care se află deja în SUA, de când administrația Obama a introdus DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), în 2012.
Anunțul vine înaintea unui eveniment de marți care marchează cea de-a 12-a aniversare a DACA, prin care au fost protejați peste 530.000 de migranți care au venit în SUA în copilărie de deportare.
Cei care se califică vor avea la dispoziție trei ani pentru a solicita rezidența permanentă și vor fi eligibili pentru un permis de muncă de trei ani.
În medie, Casa Albă consideră că cei eligibili pentru proces se află în SUA de 23 de ani. Majoritatea dintre aceștia s-au născut în Mexic. Ei vor fi „eliberați condiționat” și li se va permite să rămână în SUA cât timp le este schimbat statutul.
NumbersUSA, o organizație care pledează pentru controale mai stricte asupra imigrației, a criticat noua politică drept „de neconceput”.
„În loc să oprească cea mai gravă criză la frontieră din istorie, președintele Biden și-a depășit autoritatea executivă pentru a folosi un proces neconstituțional, eludând alegătorii și reprezentanții lor aleși în Congres, pentru a trimite mesajul că amnistia este disponibilă pentru cei care intră ilegal în Statele Unite”, a spus directorul executiv al organizației, James Massa.
Alex Cuic, avocat în domeniul imigrației și profesor la Universitatea Case Western Reserve din Ohio, a declarat pentru BBC că, deși acțiunea a afectat un „grup restrâns”, a marcat un „început” pentru un segment al populației de imigranți din SUA care, istoric, se va confrunta cu complicații de normalizare a statutul lor în țară, chiar și atunci când sunt eligibili.
„O bună majoritate dintre ei [ar trebui] să părăsească țara pentru a se întoarce în mod legal”, a spus el. „Parcă ar intra fizic în SUA, dar „sufletul” lor de imigranți nu vine cu ei”.
Permițând beneficiarilor să fie eliberați condiționat, a adăugat Cuic, oficialii „elimină nevoia de a separa familiile” atunci când unul dintre soți trebuie să părăsească țara pentru a solicita rezidența permanentă legală.
Procesul de aplicare va fi probabil deschis până la sfârșitul verii, a declarat luni un înalt oficial al administrației Biden.
De asemenea, Casa Albă intenționează să ușureze și să accelereze procesul de obținere a vizelor pentru imigranții fără acte cu înaltă calificare care au primit diplome de la universitățile din SUA sau care au primit o ofertă de muncă în domeniul lor, inclusiv pentru cei numiți „Dreamers”.
Anunțul lui Biden vine la două săptămâni după ce a emis o acțiune executivă cuprinzătoare care le permite oficialilor americani să scape rapid de migranții care intră ilegal în SUA, fără a le procesa cererile de azil. Acest lucru se va întâmpla odată ce un prag zilnic este atins și granița este „depășită”, după cum a precizat Casa Albă într-un comunicat.
Uniunea Americană pentru Libertăți Civile, sau ACLU, a dat în judecată administrația Biden săptămâna trecută, argumentând că a încălcat legea SUA privind imigrația cu această acțiune.
La momentul anunțului, Biden i-a îndemnat pe cei care consideră măsura „prea strictă” să aibă răbdare.
„[În] săptămânile următoare, voi vorbi despre cum putem face sistemul nostru de imigrare mai corect și mai just”, a spus el.
Aaron Reichlin-Melnick, director de politici la Consiliul American pentru Imigrare, a declarat că, deși cele două anunțuri „nu se intersectează deloc unul cu celălalt”, acțiunea mai recentă poate ajuta administrația „să obțină niște titluri pozitive în presă”.
„Administrația Biden a primit multe critici de la oameni care spun că s-au concentrat asupra noilor sosiți, când sunt atât de mulți imigranți fără acte, blocați pe termen lung în SUA, care încearcă să navigheze în sistemul nostru complicat de imigrație”, a adăugat el.
"Cred că acțiunile pe care le-ați văzut pe președinte întreprinse în ultimele săptămâni sunt într-adevăr direcționate către rezolvarea ambelor preocupări”, a mai adăugat Reichlin-Melnick.
Editor : M.I.