Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, are în vedere o reuniune de experţi cu privire la securitatea sistemelor de armament americane ale Bundeswehr (armata germană), într-un moment în care virajul strategic întreprins de preşedintele Donald Trump face să apară îndoieli cu privire la fiabilitatea aliatului american, afirmă joi cotidianul Süddeutsche Zeitung, citat de AFP, preluată de Agerpres.
Potrivit informaţiilor cotidianului german, ministrul Pistorius, care are şanse bune să îşi păstreze postul în viitorul Guvern condus de Friedrich Merz, va consulta generali, experţi militari şi reprezentanţi ai biroului de aprovizionare al Bundeswehr cu privire la securitatea materialului american, afla deja în uz sau comandat.
„Accentul va fi pus de asemenea pe fiabilitatea avioanelor de luptă”, mai scrie publicaţia germană.
Germania a anunţat, după invazia rusă din Ucraina, un proiect de achiziţie a 35 de avioane F-35 de la Lockheed Martin pentru a înlocui o parte a flotei sale învechite de avioane Tornado.
Întrebat de cotidianul german despre întâlnire, un purtător de cuvânt al ministerului nu a confirmat această reuniune internă.
Controversa F35
Ca răspuns la speculaţiile privind funcţiile secrete de blocare ale F-35, care ar putea fi acţionate de americani, purtătorul de cuvânt a precizat că „nu este posibilă oprirea F-35 de la distanţă”. Totuşi, detaliile despre funcţionarea sistemelor de arme, aprovizionarea şi conexiunea datelor sunt în general secrete.
Lockheed Martin, gigantul american din domeniul apărării cu sediul în Maryland, a subliniat că avioanele sale de luptă F-35 Joint Strike Fighters nu au niciun sistem secret de blocare „kill switch” pe care Guvernul american l-ar putea folosi pentru a dezactiva avioanele de luptă furnizate altor țări. Unele media europene au sugerat recent prezența unui astfel de „kill switch” pe care Washingtonul l-ar putea folosi pentru a slăbi puterea avioanelor de luptă F-35 ale unei alte țări.
Viitorul cancelar german Merz, care vrea să investească masiv în reînarmarea Germaniei, a declarat recent că viitoarele contracte militare ar trebui să dea prioritate, pe cât posibil, constructorilor europeni.
La începutul lui martie, CEO al Airbus Defence and Space, Michael Schoellhorn, a avertizat viitorul guvern în legătură cu comenzile date producătorilor americani şi şi-a exprimat speranţa că Berlinul va comanda mai multe Eurofighter.
Acest avion european nu este însă conceput pentru a înlocui Tornado ca purtător de focoase nucleare americane staţionate în Germania, a declarat săptămâna aceasta Oliver Dorre, şeful grupului Hensoldt, specialist în electronică militară.
Pentru această misiune, „nu există alternativă la F-35”, a afirmat el în cadrul Clubului de presă economică de la Frankfurt.
Editor : M.C