Belarus a demarat procedurile legale pentru ca persoanele acuzate că au încercat să comită acte de terorism să poată fi pedepsite cu moartea, după ce mai mulți activiști au vrut la începutul invaziei să saboteze rețeaua de căi ferate a țării pentru a îngreuna eforturile Rusiei de a-și deplasa trupele în Ucraina, informează Reuters.
Camera inferioară a parlamentului a aprobat schimbarea codului penal, dar mai are nevoie și de aprobarea camerei superioare și a liderului belarus Alexander Lukașenko înainte de a intra în vigoare.
„Forțe distructive își continuă activitatea teroristă și extremistă, încercând să perturbe situația în Belarus și provocând instabilitate și conflicte interne”, a spus președintele Camerei reprezentanților Vladimir Andreicenko.
„Se organizează activități pentru dezactivarea echipamentului feroviar și a șinelor de tren, obiecte de importanță strategică”, a explicat oficialul belarus. „Nu poate exista nicio justificare pentru acțiunile teroriștilor.”
Rusia s-a folosit de teritoriul fostei republici sovietice Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, pentru a-și lansa invazia Ucrainei pe 24 februarie. Minskul recunoaște acest lucru, dar neagă orice implicare directă în conflict.
Infracțiunile de huliganism sunt acum considerate acte teroriste în Belarus
În timpul asaltului asupra Ucrainei, presa de opoziție a spus că actele de sabotaj au țintit căile ferate ale Belarusului în încercarea de a încetini progresul trupelor ruse.
Reprezentanții opoziției din Belarus au spus că, după ce au îndemnat populația din țară să blocheze drumurile, au avut loc zeci de acte de sabotaj.
Poliția belarusă a săus că la începutul lunii aprilie a reținut cel puțin două grupuri de sabotori și că a fost nevoită să deschidă focul într-una dintre operațiuni. Cel puțin două persoane au fost rănite. Procurorul general i-a acuzat de terorism.
Belarus aplică pedeapsa cu moartea pentru acte de terorism care se soldează cu victime și pentru crime odioase și pentru criminali în serie.
Reprimarea manifestanților care au organizat proteste antiguvernamentale în vara anului 2020 au fost uneori acuzați de terorism pentru infracțiuni care erau odată considerate acte de huliganism.
Comitetul de Investigație a oferit exemple în care o persoană a fost acuzată de terorism pentru că a vărsat vopsea roșie peste mașina unui judecător și o alta a pățit același lucru pentru că a aruncat o piatră în fereastra unui procuror.