Melania Trump ar putea fi o primă-doamnă diferită în cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump, scrie BBC, citat de News.ro. Schimbarea a fost observată după mesajul scurt adresat națiunii de Melania Trump la o zi după marea victorie a soțului său.
„Majoritatea americanilor ne-au încredinţat această responsabilitate importantă. Vom proteja inima republicii - libertatea”, a scris Melania Trump, care i-a îndemnat pe americani să se ridice deasupra ideologiei, de dragul ţării.
În primul mandat de președinte al lui Donald Trump, Melania a fost inițial absentă de la Casa Albă, preferând să rămână în New York cu fiul cel mic. Ea a părut reticentă, uneori, față de tradițiile stabilite de primele-doamne care au procedat-o.
În cele din urmă, Melania Trump a renunțat la viața în Trump Tower din Manhattan în favoarea vieții politice la Casa Albă. Cu toate acestea, descrisă de unii ca fiind o „enigmă”, Melania Trump a preferat să fie mai puțin publică decât predecesoarele sale, susținând mai puține discursuri la Casa Albă sau în campanie.
Experții susțin că de aceasta dată Melania Trump ar fi probabil mai asumată în abordarea rolului de primă-doamnă a Americii.
Apariții rare în campanie
„A fost unică printre primele-doamne moderne. Ea face lucrurile aşa cum vrea să le facă, spre deosebire de modul în care trebuie să le facă. Dar îndeplineşte aşteptările de bază”, așa o descrie un profesor asociat de comunicare la Universitate din Boston și autoare a unei cărți despre Michelle Obama și Melania Trump.
Sursa citată arată că Melania Trump a evitat ieșirile publice în timp ce soțul ei se confrunta cu mai multe dosare penale și în timp ce își făcea campanie pentru cel de-al doilea mandat, pe care l-a câștigat cu un avans considerabil. Absența acesteia a generat și mai multe articole de presă cu titlul „Unde este Melania?”.
În noaptea alegerilor, Melania Trump a apărut zâmbind alături de soțul său, chiar cu puțin timp înainte ca acestea să își declare victoria. A mai apărut în momente cheie, cum ar fi momentul în care soțul său și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale, și a participat la Convenția Națională Republicană din luna iulie. Nu a ținut însă discursul clasic.
BBC arată că atunci când iese public, Melania Trump pare să își aleagă atent cuvintele și să ofere astfel indicii cu privire la punctul său de vedere.
La mitingul soțului său din Madison Square Garden, cu câteva săptămâni înainte de alegeri, Melania a făcut remarci scurte, dar punctuale, în conformitate cu mesajele campaniei Trump privind legea și ordinea. Aceasta a descris orașul New York ca fiind o „mare metropolă” în declin din cauza criminalității.
De asemenea, aceasta a vorbit și după prima tentativă de asasinare a soțului său și a făcut apel la unitate, descriindu-l pe făptaș drept un „monstru”.
Într-un interviu acordat postului Fox, Melania Trump i-a acuzat pe adversarii politicii ai soțului său și mass-media de „alimentarea unei atmosfere toxice” care a condus la atacul lui Donald Trump.
Dezacorduri față de Donald Trump
Melania Trump și-a susținut poziția pro-avort în memoriile sale recente, intrând astfel în contradicție cu activiștii anti-avort din cadrul Partidului Republican. Declarația sa a provocat speculații deoarece în acel moment Donald Trump făcea campanie pe această temă după anularea hotărârii Roe v Wade.
Aceasta a scris și despre cariera sa de model, despre admirația pe care o are pentru soțul său, dar și despre dezacordurile lor politice din trecut, însă a ales să păstreze private detaliile.
Însă, Melania l-a susținut pe soțul său în poziții controversate. Cum ar fi afirmația referitoare la furtul alegerilor prezidențiale din 2020: „Nu sunt singura persoană care pune la îndoială rezultatele”, a susținut aceasta.
Aceasta a vorbit și despre revoltele de la Capitoliu, precizând că „nu a știut” ceea ce se întâmplă.
Modelele Melaniei Trump
Melania Trump a scris în memoriile sale faptul că are un „puternic sentiment al datoriei de a folosi platforma de primă-doamnă pentru bine”.
Într-un interviu din 1999, această a declarat că în situația în care va ajunge primă-doamnă ar avea ca model pe Jacqueline Kennedy şi Betty Ford, pe care le-a descris ca fiind „foarte tradiționale”.
Jacqueline Kennedy a fost un simbol al modei care s-a dedicat conservării Casei Albe, în timp ce Betty Ford a fost cunoscută ca o deschizătoare de drumuri care a pledat pentru dreptul la avort şi drepturile femeilor, arată sursa citată.
Din momentul în care s-a mutat la Casa Albă, Melania a preluat din îndatoririle de primă-doamnă, cum ar fi găzduirea de prânzuri și dineuri de stat pentru liderii mondiali aflați în vizite în S.U.A. De asemenea, aceasta a ordonat renovări ample și a supervizat decorațiunile de Crăciun.
Implicare discretă în acțiuni
Cu toate acestea, Melania Trump a fost implicată discret în unele acțiuni. De exemplu, a militat pentru probleme precum bunăstarea copiilor printr-o campanie împotriva hărțuirii on-line.
De asemenea, a pledat pentru copiii afectași de criza opioidelor și a înființat o fundație care strânge fonduri pentru educația copiilor aflați în plasament.
Editor : Andreea Rubica