Boris Johnson și-a dat demisia. „Sunt trist că renunț la cel mai bun job din lume”
Boris Johnson și-a anunțat joi demisia din funcția de șef al Partidului Conservator, ceea ce atrage automat și pierderea fotoliului de prim-ministru. El a spus însă că rămâne în funcția de premier până la alegerea unui nou șef al partidului. O serie de lideri conservatori exclud varianta ca el să rămână premier, spunând că demisia lui Boris Johnson din fruntea guvernului ar trebui să devină operațională astăzi, iar cabinetul să fie condus de alt prim-ministru interimar.
ACTUALIZARE 14.55 Boris Johnson a mai precizat că săptămâna viitoare va fi anunțat calendarul pentru alegerea viitorului lider al partidului și că intenționează să rămână în funcția de prim-ministru până la acel moment.
„Am convenit cu Sir Graham Brady, liderul grupului nostru parlamentar, că procesul de alegere a unui nou președinte începe acum, iar calendarul va fi anunțat săptămâna viitoare. Astăzi am numit un Cabinet care să guverneze, la fel cum voi face și eu, până la alegerea unui nou lider”, a declarat Boris Johnson.
ACTUALIZARE 14.35 Boris Johnson a declarat joi că a luat cunoștință de voința Partidului Conservator de a-și alege „un nou lider al partidului și, deci, un nou prim-ministru”.
„Vreau să vă spun că sunt trist că renunț la cel mai bun bun job din lume”, a declarat Boris Johnson în fața jurnaliștilor.
ACTUALIZARE 12.45 Mai mulți lideri conservatori sunt de părere că demisia lui Boris Johnson din fruntea guvernului ar trebui să intre în vigoare imediat, nu la toamnă, după alegerea unui nou lider al partidului, scrie The Guardian.
„Trebuie să plece până diseară, (Dominic) Raab ar trebui să preia funcția”, a declarat un fost ministru pentru Guardian.
„Trebuie să predea astăzi cheile de la birou și să plece. Să fie un prim-ministru interimar”, a spus un alt fost ministru.
„Comportamentul său în ultimele 48 de ore a fost nesăbuit și haotic. Nu se poate pune bază în el să conducă țara până la toamnă. Dumnezeu știe ce-ar putea face”, a declarat, la rândul său, un lider conservator care a stat în preajma lui Boris Johnson în ultimele două zile.
Un fost consilier guvernamental a spus că e „periculos” să rămână Boris Johnson în funcție, în vreme ce alt fost ministru l-a numit „o rușine”.
Cursa pentru șefia Partidului Conservator va avea loc în această vară, astfel încât un nou prim-ministru să poată fi numit până la conferința conservatorilor din luna octombrie, mai scrie BBC, care anunță că astăzi este așteptată o declarație din partea lui Boris Johnson.
Încă doi miniştri din cabinetul său demisionaseră joi dimineață, după o serie de plecări care au însumat aproape 50 dintre membrii aparatului guvernamental.
Pe de altă parte, noul ministru de finanțe britanic, numit de mai puțin de 48 de ore în funcție, i-a cerut și el demisia lui Boris Johnson. Nadhim Zahawi l-a înlocuit pe Rishi Sunak, unul dintre primii miniștri ai guvernului Johnson care au cerut ca premierul să renunțe la putere.
Cum se alege succesorul la șefia Partidului Conservator
Fiecare candidat la șefia partidului trebuie fie nominalizat de parlamentari conservatori, iar Reuters observă că ar putea fi mulți canddiați pentru șefia partidului.
Parlamentarii conservatori țin apoi mai multe rânduri de vot pentru a reduce numărul candidaților: la fiecare scrutin în parte, este eliminat candidatul cu cele mai puține voturi.
Acest proces se repetă până rămân doi candidați.
Ultimii doi candidați sunt supuși unui vot mai larg, în cadrul Partidului Conservator, iar câștigătorul devine președintele partidului.
Președintele partidului care deține majoritatea în Camera Comunelor este prim-ministrul de facto al Marii Britanii.
Cât timp durează procesul
Durata procesului de alegere a noului președinte de partid poate dura, în funcție de numărul candidaților. În 2016, Theresa May a devenit șefa partidului la trei săptămâni după ce predecesorul ei, David Cameron, și-a dat demisia, iar ceilalți contracandidați s-au retras din cursă.
În 2019, Boris Johnson s-a înfruntat în „finală” cu fostul ministru al Sănătății, Jeremy Hunt, și a câștigat șefia partidului la două luni după ce Theresa May și-a anunțat intenția de a demisiona.
Cine i-ar putea lua locul lui Boris Johnson
Reuters a realizat o listă a posibililor succesori ai lui Boris Johnson la șefia guvernului britanic, mulți dintre ei foști sau actuali membri ai cabinetului.
Liz Truss
Ministrul britanic de Externe este preferata bazei partidului și apare frecvent pe primele poziții în sondajele făcute pe site-ul Partidului Conservator.
Ea și-a cultivat atent imaginea publică - anul trecut s-a fotografiat pe un tanc, amintind de o imagine celebră a lui Margaret Thatcher, prima femeie prim-ministru al Marii Britanii.
Liz Truss a declarat luni că Boris Johnson are sprijinul ei 100% și le-a cerut colegilor să facă același lucru.
Jeremy Hunt
Fost ministru de Externe și al Sănătății, Jeremy Hunt s-a confruntat cu Boris Johnson la în luota pentru șefia partidului.
Reuters notează că Hunt ar veni cu un stil mai serios și mai puțin controversat de a conduce, după mandatul zbuciumat al lui Johnson.
El a declarat anul acesta că ambiția lui de a deveni prim-ministru „nu a dispărut cu totul”.
Ben Wallace
Ministrul britanic al Apărării a devenit în ultimele luni cel mai popular ministru în rândul membrilor Partidului Conservator, datorită felului în care a gestionat criza declanșată de războiul din Ucraina.
Fost militar de carieră, Wallace a avut misiuni în Irlanda de Nord, Germania, Cipru și America Centrală.
El a primit numeroase aprecieri pentru rolul jucat în evacuarea cetățenilor britanici din Afganistan, anul trecut, și pentru că a trimis arme Ucrainei în războiul cu Rusia.
Rishi Sunak
Marți, Rishi Sunak și-a dat demisia din funcția de ministru al Finanțelor, spunând că „publicul așteaptă o guvernare corectă, competentă și serioasă”.
Până anul trecut, era favorit pentru a-i succede lui Boris Johnson.
El a fost lăudat pentru pachetul de salvare a economiei în timpul pandemiei de coronavirus.
Pe de altă parte, a primit critici pentru că nu a dat destule ajutoare populației care se confruntă cu creșterea costurilor de trai și pentru o amendă primită alături de Boris Johnson pentru încălcarea regulilor Covid.
Sajid Javid
Javid a fost primul ministru din cabinet care a demisionat în semn de protest față de acuzațiile că Boris Johnson a indus în eroare opinia publică într-un caz de acuzații de hărțuire sexuală împotriva unui parlamentar conservator.
Este fiul unei familii de imigranți musulmani din Pakistani și un mare admirator al fostului premier Margaret Thatcher.
Nadhim Zahawi
Proaspăt numit ministru de Finanțe, Zahawi a s-a ocupat de campania de vaccinare împotriva Covid, ceea ce i-a adus laude pentru unul dintre cele mai rapide ritmuri de imunizare din lume.
Zahawi a ajuns în Marea Britanie când era copil, ca refugiat din Irak.
Penny Mordaunt
Fost ministru al Apărării, Penny Mordaunt a fost demisă de Boris Johnson când a ajuns prim-ministru, pentru că l-a susținut pe Jeremy Hunt în cursa pentru șefia partidului.
Mordaunt a fost una dintre susținătoarele cele mai vocale ale Brexit-ului.
Ea a calificat drept „rușinoase” petrecerile care au avut loc în Downing Street 10 în timpul lockdown-ului.
Editor : B.P.
- Etichete:
- boris johnson
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News