News Alert Bashar al-Assad a fugit din Damasc. „S-a încheiat o eră întunecată”. Talibanii îndeamnă la un guvern „islamic"
Preşedintele sirian Bashar al-Assad a părăsit Damascul cu un avion spre o destinaţie necunoscută, anunţă agenţia de presă Reuters, citând doi ofiţeri sirieni de rang înalt. Opoziția anunță încheierea unei „ere întunecate”, în vreme ce forțele rebele au intrat în capitala Siriei și au declarat Damascul eliberat.
Bashar al-Assad a ajuns la Moscova
ACTUALIZARE 20:50 - Liderul sirian Bashar al-Assad şi familia sa se află la Moscova, anunţă agenţiile de presă ruse, citând o sursă de la Kremlin, după căderea regimului din Siria provocată de o ofensivă fulger a grupărilor rebele conduse de islamişti radicali, relatează france24.com.
Talibanii afgani au felicitat poporul şi îndeamnă la un Guvern ”islamic”
ACTUALIZARE 19.47 Talibanii afgani au felicitat duminică poporul şi pe rebelii sirieni, după căderea lui Bashar al-Assad şi îşi exprimă speranţa unei ”tranziţii a puterii în funcţie de aspiraţiile poporului sirian” şi sfârşitul amestecurilor externe, relatează AFP.
”Ne exprimăm speranţa ca procesul de tranziţie al puterii să fie făcut potrivit aspiraţiilor poporului sirian, deschizând calea unei Guvern independent, care să servească (poporul) şi islamul”, anunţă într-un comunicat Ministerul taliban de Externe.
”Încurajăm adoptarea unei politici externe constructive, care să permită Siriei să avanseze fără amestec străin”, adaugă talibanii.
Netanyahu salută „ziua istorică” pentru Orientul Mijlociu
ACTUALIZARE 18.31 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat căderea lui Bashar Assad din Siria, calificând-o drept o „zi istorică”. El a spus că Siria a fost o „verigă centrală” în ceea ce a descris ca fiind „Axa răului” a Iranului.
Liderul israelian a declarat căderea regimului Assad a fost „rezultatul direct al loviturilor pe care le-am aplicat Hezbollah”.
Gruparea militantă Hezbollah, care a fost un aliat apropiat al lui Assad, a fost de acord să se retragă din sudul Libanului pe o perioadă de 60 de zile, ca parte a unui acord de încetare a focului cu Israelul.
Netanyahu a declarat, de asemenea, că a ordonat forțelor israeliene să cucerească zonele dintr-o zonă tampon a ONU cu Siria. El a susținut că un acord de dezangajare din 1974 cu Siria „s-a prăbușit” și că forțele siriene și-au abandonat pozițiile.
„Nu vom permite niciunei forțe ostile să se stabilească la granițele noastre”, a spus el.
Zona tampon se întinde de-a lungul Înălțimilor Golan ocupate de Israel.
Aceasta vine după ce agențiile de presă au raportat că Israelul a lovit un depozit de arme al armatei siriene de la periferia Damascului.
Kievul salută căderea lui al-Assad
ACTUALIZARE 18.12 Kievul salută căderea lui al-Assad şi subliniază că ”dictatorii care au pariat pe Putin” sunt sortiţi căderii.
Bashar al-Assad a căzut. Aşa a fost mereu şi aşa va fi mereu în cazul dictatorilor care mizează pe Putin. El îi trădează întotdeauna pe cei care contează pe el”, apreciază pe X ministrul ucrainean de Externe Andrîi Sîbiga.
Kievul doreşte să ”deschidă calea restabilirii relaţiilor în viitor” anunţă el.
Irakul a închis frontiera cu Siria
ACTUALIZARE 16.05 Irakul a închis punctul de trecere a frontierei cu Siria din cauza evoluţiilor actuale din ţara vecină, transmite dpa. Punctul de trecere a frontierei al-Qaim este închis, iar graniţa este complet securizată, a relatat duminică agenţia oficială Iraqi News Agency (INA).
Potrivit INA, de partea siriană nu ar fi rămas nici insurgenţi, nici trupe guvernamentale.
Ştirea INA mai notează că securitatea la frontieră a fost întărită, inclusiv cu camere de supraveghere cu termoviziune.
De asemenea, guvernul de la Bagdad a evacuat ambasada irakiană de la Damasc, a mai transmis INA.
Irakul şi Siria au o frontieră de aproximativ 600 km.
Bagdadul este preocupat că situaţia din Siria ar putea întări organizaţia teroristă Statul Islamic, care la un moment dat a controlat mari părţi din cele două ţări.
Turcia e în contact cu rebelii sirieni
ACTUALIZARE 14.35 Şeful diplomaţiei turce a declarat, duminică, că ţara sa este în contact cu rebelii din Siria pentru a se asigura că gruparea Stat Islamic şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) nu profită de căderea regimului de la Damasc pentru a-şi extinde influenţa, relatează AFP.
„Trebuie să fim vigilenţi în această perioadă de tranziţie. Noi comunicăm cu grupurile (opoziţiei) pentru a ne asigura că organizaţiile teroriste, în special DAESH (acronimul arab al Stat Islamic) şi PKK, nu profită de situaţie”, a declarat Hakan Fidan, în timpul Forumului de la Doha, din Qatar.
De asemenea, Hakan Fidan a declarat că orice nou guvern în Siria nu trebuie să ameninţe ţările vecine.
El a afirmat la Forumul de la Doha că Siria lucrează cu sirienii şi actorii regionali şi internaţionali „pentru a asigura ţările din regiune că noua administraţie a Siriei şi noua Sirie nu vor reprezenta o ameninţare pentru vecini şi că, dimpotrivă, noua Sirie va aborda problemele existente şi va elimina ameninţările”.
Nu în ultimul rând, el a estimat că milioane de sirieni care au fugit din ţară din cauza războiului civil se vor putea întoarce acasă după căderea preşedintelui Bashar al-Assad.
„Milioane de sirieni care au fost forţaţi să-şi părăsească casele se pot întoarce pe pământurile lor”, a spus Hakan Fidan la Forumul de la Doha, adăugând că „a venit timpul pentru a se uni şi a reconstrui ţara”.
Bazele militare ale Rusiei în Siria sunt în „stare de alertă”
Rusia anunţă duminică că bazele sale militare din Siria se află în ”stare de alertă” şi dă asigurări că nicio „ameninţare serioasă” nu există în prezent la adresa acestora, în pofida unei ofensive-fulger a unor grupări rebele conduse de către islamişti radicali, relatează AFP.
„Bazele militare ruse de pe teritoriul sirian se află în stare de alertă. Nicio ameninţare nu există în prezent la adresa securităţii lor”, anunţă pe Telegram o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
„Aşteptam această zi de multă vreme”
ACTUALIZARE 9.37 Rebelii sirieni au anunţat, într-o declaraţie de la televiziunea publică de duminică dimineaţă, că au eliberat Damascul şi că au răsturnat regimul de 24 de ani a lui Bashar al-Assad, precizând că toţi deţinuţii politici au fost eliberaţi, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.
Assad, care a zdrobit orice formă de disidenţă şi a încarcerat mii de persoane, a fugit de la Damasc spre o destinaţie necunoscută duminică, au declarat pentru Reuters doi ofiţeri de rang din armată, în timp ce rebelii au intrat în capitală fără a întâmpina rezistenţă armată.
În comunicatul citit la televiziune, rebelii au anunţat căderea „tiranului” Bashar al-Assad şi eliberarea capitalei Damasc. De asemenea, ei au precizat că au eliberat toţi deţinuţii „închişi pe nedrept” şi au cerut protejarea bunurilor statului sirian „liber”.
Zeci de persoane s-au adunat în centrul capitalei Damasc pentru a sărbători căderea regimului, potrivit AFP. În Piaţa Omeiazilor, zgomotul focurilor de armă s-a amestecat cu strigătele de ”Allahu Akbar” (Dumnezeu e mare).
„Aşteptam această zi de multă vreme”, a declarat Amer Batha din Piaţa Omeiazilor pentru AFP. „Nu-mi vine să cred că trăiesc acest moment. Începe o nouă poveste pentru Siria”, a declarat telefonic acest locuitor al Siriei.
Rebelii anunţaseră mai devreme pe aplicaţia Telegram fuga preşedintelui, proclamând Damascul „oraş liber”.
„Assad a părăsit Siria de pe aeroportul internaţional înainte ca membrii forţelor armate şi de securitate să părăsească” locul, a declarat pentru AFP directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), Rami Abdel Rahman.
Locuitorii Damascului sărbătoresc în stradă
ACTUALIZARE 8.45 „Astăzi este sfârşitul a 54 de ani de domnie a familiei Assad în Siria. Acesta este singurul regim pe care l-am cunoscut toată viaţa mea”, a declarat Zaher Sahloul, un medic siriano-american care a organizat misiuni medicale în Siria, inclusiv în spitalele din Alep care au fost vizate de loviturile aeriene siriene şi ruse.
„Nu plâng prea des în viaţa mea de adult, dar astăzi am făcut-o. Au fost paisprezece ani lungi de oroare. Acesta este momentul nostru de Zidul Berlinului”, a spus el.
Locuitorii din Damasc, în maşini şi pe jos, s-au adunat într-o piaţă principală din capitală, fluturând şi scandând „libertate”, potrivit relatărilor martorilor oculari și imaginilor distribuite de contul de X Republicans against Trump.
De asemenea, din moschei au răsunat strigăte de „Allah este mare”.
În Homs, mii de locuitori au ieşit pe străzi după retragerea armatei din centrul oraşului, dansând şi scandând „Assad a plecat, Homs este liber” şi „Trăiască Siria şi jos Bashar al Assad”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Joe Biden urmăreşte îndeaproape „evenimentele extraordinare” din Siria
ACTUALIZARE 8.37 Preşedintele american Joe Biden urmăreşte îndeaproape „evenimentele extraordinare” aflate în desfăşurare în Siria, a anunţat, sâmbătă seară, Casa Albă.
„Preşedintele Biden şi echipa sa urmăresc îndeaproape evenimentele extraordinare din Siria şi sunt în legătură permanentă cu contactele noastre regionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Sean Savett, pe reţelele sociale.
Grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care conduce o coaliţie de rebeli în Siria, a anunţat sfârşitul tiraniei lui Bashar al-Assad şi o Sirie „liberă”.
Rebelii au afirmat că au intrat în capitală şi au preluat controlul asupra celebrei închisori militare Saydnaya, la nord de Damasc.
Aflat la putere din 2000, Bashar al-Assad a fugit din Damasc.
Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat sâmbătă că Statele Unite „nu vor interveni” în războiul civil din Siria, dar vor „lua măsuri” pentru a preveni orice posibilă revitalizare a ISIS.
Avionul lui Assad ar fi dispărut de pe radar
ACTUALIZARE 8.27 Chiar înainte de capitularea capitalei Damasc de către forțele militare, președintele sirian Bashar al-Assad s-a îmbarcat pe Aeroportul Internațional din Damasc la bordul unui IL-76 cu destinația necunoscută, scrie contul de X OSINTechnical.
Conform sursei, avionul a zburat spre nord, în direcția Turcia, însă în zona orașului Homs, la 120km de Damas, ar fi făcut o buclă spre vest și ar fi dispărut de pe radar. Orașul Homs a căzut în mâinile rebelilor zilele trecute.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Rebelii au intrat în palatul prezidențial (VIDEO)
ACTUALIZARE 8.17 Rebelii au intrat deja în palatul lui Assad, pe care l-au găsit gol. Porțile erau larg deschise, totul era pustiu și niciun soldat din gardă nu păzea obiectivul, conform informațiilor care au apărut pe contul de X OSINTechnical.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Premierul Mohammed Ghazi al-Jalali a anunțat că rămâne la Damasc
ACTUALIZARE 8.05 Prim-ministrul Siriei, Mohammed Ghazi al-Jalali, a anunţat că rămâne la Damasc şi că este gata să ajute pentru a face ce este mai bine pentru popor.
Într-un discurs difuzat pe reţelele de socializare, Mohammed Ghazi al-Jalali a mai spus că Siria „poate fi o ţară normală care construieşte relaţii bune cu vecinii săi şi cu lumea”.
Milioane de sirieni care au fost strămutaţi cu forţa în afara ţării au apelat la reţelele de socializare pentru a sărbători sfârşitul guvernării de zeci de ani a preşedintelui Bashar al-Assad.
„Doamne, nu mă pot opri din plâns. Îmi imaginez ziua în care mă voi întoarce”, a scris activista pentru drepturile omului Rima Flihan pe pagina sa de Facebook.
Siria a cunoscut cea mai mare criză a refugiaţilor din lume, potrivit UNHCR. Organizaţia estimează că aproximativ 6,6 milioane de sirieni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele începând din 2011.
„Cât de singuratic este acest sentiment de fericire când suntem cu toţii împrăştiaţi [prin lume]”, a postat un utilizator pe Facebook.
Pe măsură ce actualizările continuă să vină până în primele ore ale zilei de duminică, mulţi spun că nu pot dormi.
„Cum poate cineva să doarmă, când naţiunea lor este eliberată”, spune un utilizator.
Majoritatea şi-au exprimat neîncrederea faţă de ritmul rapid al evenimentelor.
Pe măsură ce forţele opoziţiei au ajuns în Damasc, mulţi utilizatori au postat videoclipuri cu ei înşişi sărbătorind şi plângând.
Mulţi au sărbătorit mai ales când au apărut ştiri conform cărora forţele opoziţiei au preluat controlul asupra celebrei închisori Saydnaya de lângă Damasc şi au eliberat zeci de mii de deţinuţi politici aflaţi acolo. „Aceasta este ziua pe care am aşteptat-o cu toţii”, scrie un utilizator.
„Siria este acum pentru sirieni”, a scris altul.
Avionul lui Assad ar fi părăsit Damascul
ȘTIREA INIȚIALĂ. Monitorul de război SOHR mai spune că un avion privat care a părăsit aeroportul din Damasc îl transporta probabil pe Assad. Trupele guvernamentale de pe aeroport au fost evacuate după plecarea acestuia, a declarat acesta.
„Assad a părăsit Siria prin aeroportul din Damasc, înainte de retragerea membrilor forţelor armate şi de securitate” de la faţa locului, a declarat pentru AFP directorul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), Rami Abdel Rahmane, potrivit News.ro.
Acest lucru vine în timp ce forţele rebele spun că au început să intre în capitala siriană.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Rebelii ar fi eliberat prizonieri din Saydnaya, o închisoare descrisă de ONU drept un „abator uman”, unde mii de susţinători ai opoziţiei ar fi fost torturaţi şi executaţi. Alte mii de persoane ar putea fi reţinute în prezent.
Rebelli au anunţat că rizonierii au fost eliberaţi, numind acest lucru „sfârşitul erei de nedreptate” din Saydnaya. Videoclipuri neverificate care circulă pe reţelele de socializare par să arate oameni ieşind din incinta închisorii.
Asociaţia Deţinuţilor & Dispăruţilor din închisoarea Sednaya a declarat că deţinuţii eliberaţi se îndreaptă spre Manin, un oraş din apropierea Damascului.
Hezbollah şi-a retras forţele de la periferia Damascului şi din regiunea Homs (vestul Siriei), a declarat duminică o sursă apropiată aliatului libanez al regimului.
Organizaţia proiraniană „le-a cerut luptătorilor săi în ultimele ore să se retragă din regiunea Homs, unii îndreptându-se spre Latakia (coasta de vest a Siriei), iar alţii spre regiunea Hermel din Liban”, a declarat această sursă pentru AFP, adăugând că „luptătorii Hezbollah şi-au părăsit de asemenea poziţiile din jurul Damascului”.
Liderul opoziţiei siriene: S-a sfârşit o eră întunecată din istoria Siriei
Liderul opoziţiei siriene, Hadi al-Bahra, a declarat, pentru postul de ştiri Al-Arabiya, că regimul Assad a căzut şi că „s-a încheiat o eră întunecată din istoria Siriei”.
Bahra - care conduce Coaliţia Naţională a Forţelor Revoluţiei Siriene şi a Opoziţiei - a subliniat că situaţia din Damasc este sigură.
„Pentru oamenii noştri din toate sectele şi religiile, atâta timp cât nu ridicaţi armele împotriva niciunui alt cetăţean şi atâta timp cât rămâneţi în casele voastre, sunteţi în siguranţă”, a scris el pe X.
„Nu vor exista cazuri de răzbunare sau represalii şi nici încălcări ale drepturilor omului. Demnitatea oamenilor va fi respectată şi păstrată”, a adăugat el.
Grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care conduce o coaliţie de rebeli în Siria, a anunţat sfârşitul tiraniei lui Bashar al-Assad şi o Sirie „liberă”.
Rebelii au afirmat că au intrat în capitală şi au preluat controlul asupra celebrei închisori militare Saydnaya, la nord de Damasc.
Editor : B.P.
- Etichete:
- siria
- damasc
- bashar al assad
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News