Barbados și-a ales primul președinte din istorie. Fosta colonie britanică a înlăturat-o pe regina Elizabeta de la conducerea statului

Data publicării:
barbados
Regina Elisabeta a II-a și Sandra Mason, aleasă președinte al insulei Barbados. Foto: Profimedia Images

Barbados, mica ţară din Marea Caraibelor, a organizat primele alegeri prezidenţiale din istoria sa, la 13 luni după ce a anunţat că o înlătură pe Regina Marii Britanii de la conducerea statului, pentru a deveni republică.

Sandra Mason, 72 de ani, a fost aleasă miercuri prin sufragiu universal indirect şi va depune jurământul pe 30 noiembrie. Până acum ea era guvernator-general al insulei, adică reprezentanta oficială a reginei, scrie AFP, potrivit Agerpres.

„Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit pentru a alege primul preşedinte al Barbados, un nou jalon istoric pe calea spre republică”, a anunţat pe Twitter guvernul ţării.

Elizabeta a II-a a pierdut suveranitatea sa asupra Barbados, unul dintre ultimii subiecţi ai Commonwealth, care sunt foste colonii britanice devenite independente. Divorţul constituţional a fost anunţat în septembrie 2020 de Sandra Mason, într-un discurs în capitala Bridgetown.

„Obţinându-şi independenţa în urmă cu mai mult de jumătate de secol, ţara noastră nu are niciun dubiu în privinţa capacităţilor sale de a se autoguverna”, a justificat ea.

Barbados, insulă turistică situată în partea cea mai estică a arhipelagului Antilele Mici, este foarte populară în rândul înaltei societăţi anglo-saxone. Cu o suprafaţă de numai 430 kilometri pătraţi, ea număra 287.000 de locuitori în 2019, potrivit Băncii Mondiale.

Înaintea pandemiei de COVID-19, această ţară cu plaje splendide şi ape cristaline era vizitată în fiecare an de peste un milion de turişti.

Situată la 300 de kilometri de Venezuela, Barbados este de asemenea ţara natală a superstarului mondial Rihanna. Cântăreaţa, mai cunoscută decât ţara sa pe plan mondial, a fost numită oficial ambasadoare a statului insular, însărcinată cu promovarea turismului, educaţiei şi investiţiilor.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri