Banca europeană prin care Iranul a finanțat militanții Hezbollah și rebelii Houthi. O uriașă schemă de corupție și spălare de bani

Data publicării:
Sigla băncii Varengold.
Sigla băncii Varengold. Foto: Profimedia

O uriașă schemă de corupție și spălare de bani a fost descoperită de serviciile de informații occidentale, iar la mijloc se află o mică bancă din Germania, care a ajutat direct Iranul să sprijine financiar militanții Hezbollah și rebelii Houthi. Scandalul dezvăluie o lume întunecată, în care instituții financiare din Uniunea Europeană devin, voit, unelte ale regimurilor totalitare și ale organizațiilor teroriste. Banca Varengold, din Hamburg, a primit licența de funcționare abia în 2013 și gestiona active de numai 600 de milioane de euro, potrivit jurnaliștilor de la Politico, o sumă infimă pentru standardele pieței bancare germane.

„Un lucru este important pentru mine. La finalul zilei, suntem și rămânem bancheri, nu specialiști în tehnologie. Dar suntem bancheri cu o profundă înțelegere a nevoilor clienților noștri. Viziunea noastră este că sprijinim antreprenori să-și dezvolte piețe pentru a-și implemente strategiile financiare și planurile de creștere. Suntem banca industriei împrumuturilor de pe piață”.

Varengold a realizat această reclamă motivațională pentru a-și convinge posibilii clienți că operează într-o nișă foarte nouă și profitabilă a sistemului bancar. În realitate, adevărata nișă în care funcționau era spălarea banilor iranieni.

Iranul este al treilea cel mai mare producător de petrol din OPEC, dar se află sub sancțiuni occidentale din cauza programului său nuclear, așa că este foarte dificil pentru guvernul de la Teheran să-și vândă produsele. De exemplu, Statele Unite pot elimina de pe piața lor orice bancă sau companie care face tranzacții cu Iran, așa că autoritățile de acolo au trebuit să găsească metode alternative de a face bani.

Așa că au început să vândă petrol și produse petrochimice prin firme fantomă, operate de Forțele Quds, parte a armatei iraniene. Iar una dintre băncile alese pentru a ascunde aceste tranzacții a fost Varengold.

Serviciile secrete au intrat pe fir și au lansat o investigație care a dus practic la închiderea băncii, după ce s-a descoperit că o mare parte a profitului lor venea din comisioanele primite de la firmele fantomă iraniene.

Cazul scoate la iveală ușurința cu care, chiar pe sub nasul autorităților europene, regimuri precum Coreea de Nord, Iran și, recent, Rusia își finanțează operațiunile ilegale sau teroriste. Problema este că întregul nostru sistem bancar este vulnerabil la astfel de scheme, așa cum avertizează de ani de zile Autoritatea Bancară Europeană.

„Nu toate autoritățile competente fac suficiente pentru a supraveghea eficient sectorul bancar. Drept rezultat, instituții de plată cu mecanisme slabe de control împotriva spălării banilor pot opera în Uniunea Europeană, deschizând sedii în state membre unde procesul de autorizare nu este foarte strict”, arată cel mai recent raport al Autorității.

Este posibil ca Iranul să finanțeze în continuare Hamas, Hezbollah și Houthi prin mijloace similare și prin alte bănci, și din alte state.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arăta Gabriela Lucuțar acum 10 ani, înainte să devină Regina Întunericului. Nimeni nu a recunoscut-o!
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Era doar o adolescentă când a devenit faimoasă, iar asta a afectat-o mult. Selena Gomez privește în trecut...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
EXCLUSIV Casa de Pensii anunță cum îndreaptă greșelile din recalcularea pensiilor. Dăm banii înapoi!
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Donald Trump a anunţat vineri că a ales-o pe Karoline Leavitt, în vârstă de 27 de ani, să devină purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
Trump face o nouă numire din cercul său de apropiați. Cine este Karoline Leavitt, viitoarea purtătoare de...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului