Florida, care a fost devastată luna trecută de uraganul Ian, se confruntă cu o creștere a numărului de persoane care se îmbolnăvesc sau mor din cauza unei bacterii care ajunge în organism prin rănile deschise. Numită "mâncătorul de carne", bacteria se dezvoltă în apa contaminată în urma inundațiilor.
Oficialii spun că în regiunea Lee, puternic afectată de uragan, au fost înregistrate 29 de îmbolnăviri și patru decese din cauza bacteriei. Toate cazurile, cu excepția a două dintre ele, au fost diagnosticate după furtuna de gradul 4.
Infecțiile cu Vibrio vulnificus pot fi cauzate după ce bacteriile intră în organism prin răni deschise. Bacteriile se dezvoltă în apă contaminată.
"Departamentul de Sănătate din Florida din regiunea Lee observă o creștere anormală a cazurilor de infecții cu Vibrio vulnificus ca urmare a expunerii la apa stătută și acumulată după inundațiile provocate de uraganul Ian", a declarat luni un purtător de cuvânt al departamentului de sănătate, citat de BBC.
Medicii le cer locuitorilor din zonă "să fie conștienți de potențialele riscuri asociate atunci când expun rănile deschise, tăieturile sau zgârieturile de pe piele".
"Deversările de ape uzate, precum cele cauzate de uraganul Ian, pot dezvolta și întreține bacteriile. Pe măsură ce situația de după furtună evoluează, oamenii ar trebui să ia măsuri de precauție împotriva infecțiilor și bolilor cauzate de Vibrio vulnificus”, se mai arată în comunicatul departamentului de sănătate.
Și în zona Collier au fost înregistrate trei cazuri de îmbolnăvire cu această bacterie care este legată de inundațiile de după uragan.
În Florida, a fost înregistrat 65 de cazuri de îmbolnăvire și un număr record de 11 decese atribuite bacteriei în acest an. Autoritățile sanitare estimează că aproape jumătate sunt legate de uraganul Ian.
În 2021, au fost înregistrate 10 decese și 34 de cazuri în Florida. Șapte decese au fost atribuite bacteriei în 2020.
Bacteria Vibrio vulnificus este cunoscută sub numele de "mâncătorul de carne", deoarece poate duce la fasceită necrozantă, o afecțiune care poate distruge pielea și țesuturile moi și duce la descompunerea țesutului. Nu este singura bacterie care poate provoca fasceita necrozantă.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, aproximativ unul din cinci pacienți cu Vibrio vulnificus moare, uneori chiar la o zi sau două de îmbolnăvire. Atunci când ajunge în sânge, se poate ajunge la amputări pentru a se evita răspândirea în corpul pacientului.
Editor : G.M.