Azerbaidjanul ar putea dubla livrările de gaze către Italia. Președintele azer: Nu putem fi totuși un competitor al Rusiei în UE

Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev
Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev. Foto: Profimedia Images

Preşedintele azer, Ilham Aliev, a declarat, vineri, că Azerbaidjanul şi-ar putea dubla volumul de gaze naturale livrate Italiei. El a exclus, însă, posibilitatea ca țara sa să devină un concurent al Rusiei pe piaţa europeană a gazelor naturale, motivând că ''volumele sunt incomparabile''.

Potrivit lui Aliev, pentru a dubla volumul livrat Italiei este necesară creşterea capacităţii de transport a gazoductului Transadriatic (TAP).

''Capacitatea TAP poate creşte până la 20 de miliarde de metri cubi (pe an) prin instalarea de staţii compresoare suplimentare'', a spus preşedintele azer într-o intervenţie la conferinţa ''Caucazul de Sud: dezvoltare şi cooperare''.

Totuși, el a exclus posibilitatea ca Azerbaidjanul să devină un concurent al Rusiei pe piaţa europeană a gazelor naturale din cauzelor volumelor foarte mari, relatează EFE, citată de Agerpres. Liderul azer a subliniat în acest context că obiectivul ţării sale este să aibă acces la o piaţă a gazelor naturale stabilă şi reglementată, iar acesta este cazul pieţei europene.

''Vindem gaz unor diferiţi consumatori, dar exact Europa este cea care plăteşte cel mai bun preţ'', a remarcat preşedintele Ilham Aliev.

În urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, Uniunea Europeană şi-a stabilit obiectivul să reducă anul acesta cu două treimi importul de gaze ruseşti, cu ţinta ca până în 2027 să nu mai fie deloc dependentă de importurile energetice din Rusia.

Statele Unite au anunţat în luna martie că vor livra Europei anul acesta o cantitate suplimentară de gaze naturale lichefiate (GNL) echivalentă cu un volum de 15 miliarde de metri cubi, cu obiectivul de a ajunge în timp la 50 de miliarde de metri cubi pe an. Dar acest volum nu va putea substitui complet importurile europene din Rusia de circa 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, plus că achiziţia gazelor naturale lichefiate, aduse cu nave transportatoare de gaz, este mai costisitoare decât cea a gazelor transportate prin conductele existente.

Bulgaria şi Polonia sunt primele state cărora Rusia le-a sistat miercuri livrările de gaze după refuzul lor de a plăti în ruble, Kremlinul anunţând că vor urma şi altele odată ce va veni scadenţa plăţilor pentru livrările de gaze efectuate de Gazprom după 1 aprilie.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbate la naștere în maternitate. Cum au descoperit două femei că nu erau cine credeau că sunt
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Ce bani iei în plus la 1 ianuarie dacă ai PENSIE între 1281 lei și 6.000 lei? Creșteri și de 700 lei
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani