Axios: Democrații de rang înalt se declară convinși că Biden se va retrage curând din cursă

Data publicării:
Biden privește în depărtare cu mâna pe frunte
Foto: Profimedia Images

Mai mulți politicieni americani democrați au declarat în privat pentru publicația americană Axios că există o presiune tot mai puternică și mai constantă față de președintele Joe Biden pentru ca acesta să se retragă din cursa prezidențială din noiembrie, poate chiar înainte de acest weekend. Conform acestor surse, presiunea din partea liderilor Congresului și a apropiaților ar putea să-l convingă pe Biden.

Președintele american, în vârstă de 81 de ani, se află în izolare în aceste momente, în condițiile în care a fost diagnosticat cu Covid-19.

Deși se declară determinat să rămână în cursă în discurul public, Biden ar fi resemnat în privat cu privire la presiunile tot mai puternice, la cifrele dezastruoase din sondaje, și la atenția tot mai mare față de problemele sale de acuitate mentală și de vârstă și la faptul că aceste probleme ar face imposibilă continuarea campaniei sale, spun democrații citați.

Conform Axios, mesajul privat al apropiaților, liderilor de partid, donatorilor și prietenilor săi este că Biden nu poate să câștige și că nu poate nici să mai schimbe percepția publică față de vârsta sa și față de capacitățile sale cognitive.

Liderii democrați se tem inclusiv că partidul ar putea să piardă, în noiembrie, majoritatea la Senat și să rateze șansa de a o recâștiga pe cea de la Cameră.

Președintelui Biden i s-a spus că dacă rămâne în cursă, Trump ar putea să câștige alegerile într-o manieră categorică, ceea ce ar duce la eliminarea moștenirii sale politice și la distrugerea speranțelor democraților în noiembrie.

Campanie de presiune

O campanie de presiune a fost deschisă împotriva lui Biden de mai mult timp și este nu doar neoprită, dar și coordonată.

Sâmbătă, în ziua în care a avut loc tentativa de asasinat împotriva lui Trump, liderul majorității democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer, i-a spus în privat lui Biden că ar fi cel mai bine dacă s-ar retrage.

Conform acestuia, democrații din Congres vor ca Biden să se retragă pentru a nu le pune în pericol șansele la realegere.

De asemenea, fosta șefă a Camerei, Nancy Pelosi, i-a spus lui Biden că, dacă continuă, ar putea să distrugă șansele democraților de a obține din ou majoritatea în for. Pelosi se teme inclusiv că donatorii ar putea să renunțe la a mai finanța campaniile democrate.

Și actualul lider al democraților a dat un mesaj similar, mult mai subtil, însă.

Pe lângă aceștia, foștii președinți Clinton și Obama păstrează o tăcere „asurzitoare”, la fel ca foștii oficiali ai administrațiilor lor.

În plus, Axios mai scrie că membrii importanți ai administrației Biden vorbesc tot mai mult de ieșirea din cursă a președintelui și de faptul că aceasta este o chestiune de timp.

Pe de altă parte, decizia îi aparține exclusiv președintelui american. Partidul nu mai poate face nimic pentru a-i împiedica participarea în alegeri – Biden are numărul necesar de delegați la Convenție după alegerile preliminare și sprijinul unor facțiuni importante.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale