Un ofiţer de rang înalt al armatei ruse a avertizat că războiul din Ucraina ar putea escalada într-un război la scară largă în Europa, iar probabilitatea ca forţele Moscovei să se implice într-un nou conflict creşte „semnificativ”, relatează Reuters.
Generalul-colonel Vladimir Zarudniţki, şeful Academiei Militare a Statului Major General al armatei ruse, a făcut aceste comentarii într-un articol publicat în „Gândirea militară”, o revistă a Ministerului Apărării, a relatat joi agenţia de presă de stat RIA.
„Posibilitatea unei escaladări a conflictului din Ucraina - de la extinderea celor care participă la forţele proxy folosite pentru confruntarea militară cu Rusia până la un război pe scară largă în Europa - nu poate fi exclusă. Principala sursă de ameninţări militare la adresa statului nostru este politica anti-rusească a Statelor Unite şi a aliaţilor săi, care duc un nou tip de război hibrid pentru a slăbi Rusia în toate modurile posibile, a-i limita suveranitatea şi a-i distruge integritatea teritorială. Probabilitatea ca statul nostru să fie atras în mod intenţionat în noi conflicte militare creşte semnificativ”, a declarat acesta, potrivit RIA.
Comentariile sale vin după ce preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a luat prin suprindere inclusiv pe aliaţi, afirmând că nu poate fi exclusă posibilitatea ca Occidentul să trimită trupe în Ucraina pentru a ajuta la înfrângerea Rusiei, deşi a precizat că nu există în prezent un consens în această privinţă.
Războiul din Ucraina a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba, din 1962
Războiul din Ucraina a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, iar preşedintele Vladimir Putin a avertizat că Occidentul riscă să provoace un război nuclear dacă trimite trupe să lupte în Ucraina.
Putin prezintă decizia sa de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina, în februarie 2022, drept o operaţiune militară specială menită să asigure securitatea Rusiei împotriva unei conduceri ucrainene tot mai ostile, susţinută de SUA.
Comentariile lui Zarudniţki vin într-un moment în care Occidentul se străduieşte să ajute Ucraina cu mai multe arme şi finanţare după contraofensiva eşuată a Kievului din vara anului trecut şi după ce forţele ruseşti au recâştigat iniţiativa pe câmpul de luptă.
Pe de altă parte, Zarudniţki a pledat pentru o serie de schimbări în modul în care Rusia îşi organizează armata şi securitatea, precizează RIA, inclusiv punând un accent mai mare pe cooperarea cu ceea ce el a numit ţări prietene pentru a asigura propria securitate a Rusiei şi pentru a consolida întreaga societate rusă în jurul nevoilor sale de apărare.
Editor : B.C.