La intrarea în magazinele mari, în stațiile de autobuz și în zonele aglomerate din Chile au apărut tuneluri dezinfectante. Oamenii sunt încurajați să treacă prin ele cu promisiunea că substanțele cu care sunt stropiți vor anihila coronavirusul. Doar că autoritățile s-au sesizat și atrag atenția nu doar că acest filtru ar fi complet inutil în lupta cu COVID-19, ar putea fi chiar dăunător.
Tunelurile dezinfectante au devenit foarte populare în Chile. Au fost amplasate în mai multe orașe, în special unde există trafic pietonal intens, pentru că pe timpul zilei nu există restricții de circulație decât în anumite localități. Așa că oamenii pășesc cu încredere prin ele convinși că vor elimina coronavirusul de pe piele, haine și bagaje.
„E și pentru dezinfecție, dar și pentru prevenire, pentru prevenirea coronavirusului”, spune un localnic.
„Intru și ies. Mi se pare o idee foarte bună”, arată o femeie.
„Dacă am încredere că funcționează. Nu ar trebui să fie dăunător sănătății”, este de părere un alt chilian.
Și totuși, sunt periculoase, spun experții din domeniul sanitar. Substanțele folosite sunt pe bază de clor. Chiar și diluate puternic, pot provoca iritații la nivelul ochilor, căilor respiratorii și pielii.
„Substanțele sunt de obicei cele folosite pentru curățarea suprafețelor. Nu sunt potrivite pentru oameni”, spune Jaime Rodriguez - medic.
Și Ministerul Sănătății din Chile s-au autosesizat și a tras un semnal de alarmă.
Amplasarea acestor tuneluri nu a fost făcută cu aprobarea guvernului.
„Nu există niciun studiu știițific care să demonstreze eficacitatea lor în prevenirea contagiunii. Am decis ca experții noștri să verifice aceste tuneluri pentru a se asigura că nu sunt periculoase pentru oameni”, a anunțat Paula Daza - reprezentantă a Ministerului Sănătății.
Până la apariția unor rezultate ale anchetei, guvernul îi încurajează pe cetățeni să respecte regulile arhicunoscute de igienă, precum spălatul temeinic pe mâini, și să păstreze distanța de semenii lor.
Editare web: Luana Păvălucă