Avertisment al Comisiei Europene: E nevoie de vaccin, țările din UE nu sunt pregătite pentru un nou val de infecţii cu COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
medici
Foto: Profimedia

Comisia Europeană avertizează tările membre ale Uniunii Europene cu privire la consecințele pe care le-ar putea avea un nou val de infecții și recomandă măsuri comune pentru scoaterea pe piaţă a noilor vaccinuri anti-Covid.

Reprezentanții comisiei susțin că statele membre UE sunt nepregătite pentru a face față pandemiei, notează Reuters, citată de Agerpres. ''În timp ce evoluţia pandemiei revine la nivelurile din luna martie, starea pregătirii noastre nu revine'', a declarat vicepreşedintele CE pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.

El le-a solicitat statelor membre să adopte o strategie comună pentru noua fază a pandemiei şi să evite ''cacofonia'' diverselor măsuri naţionale care a caracterizat primele luni ale crizei pe continentul european.

Europa raportează zilnic un număr dublu de cazuri de Covid-19 față de SUA

Un alt aspect îngrijorător vine din faptul că Europa a ajuns să raporteze în fiecare zi un număr aproape dublu de cazuri noi, aproximativ 100.000,  față de Statele Unite care înregistrează peste 51.000 de infectări.

Testarea unor vaccinuri anti-COVID avansează, primele doze putând fi disponibile, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, către finalul acestui an. În acest context, Bruxellesul le cere ţărilor membre să pregătească planuri de vaccinare. Politica de sănătate este domeniu de competenţă naţională în UE, iar Comisia Europeană poate face doar recomandări pentru adoptarea unor măsuri comune, mai scrie sursa citată. 

Spitalele şi centrele de vaccinare ar trebui să aibă personal suficient, pregătit şi dotat cu echipamentele necesare, a atenţionat executivul comunitar. Vaccinurile ar trebui să fie disponibile în primul rând celor mai vulnerabile categorii, printre care personalului din domeniul asistenţei medicale, lucrătorilor din centrele de asistenţă pe termen lung, persoanelor cu vârste peste 60 de ani, persoanelor cu boli cronice, lucrătorilor din sectoare esenţiale şi oamenilor din categorii socio-economice dezavantajate.

Potrivit unei estimări făcute de Comisia Europeană în luna iulie, numărul persoanelor aparţinând ''categoriilor prioritare'' ar putea depăşi 200 de milioane, dintr-o populaţie totală a UE de 450 de milioane de locuitori.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
profimedia-0937240384
Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...