Afectată dur de sancțiunile internaționale impuse, Coreea de Nord are un potențial colac de salvare economică încă neexploatat la maxim: resursele minerale.
Coreea de Nord ar deține o bogăție minerală estimată între 6 și 10 trilioane de dolari, potrivit cifrelor oferite de două institute de cercetare din Coreea de Sud, scrie publicația National Interest.
Printre resursele subterane se numără cuprul, aurul, minereul de fier și zincul, împreună cu minerale rare, plus zăcăminte de petrol și gaze. Toate acestea s-ar putea dovedi, pe hârtie, un avantaj economic crucial pentru regimul dictatorial de la Phenian. Totuși, ceea ce trage la fund acest sector economic, în pofida accentului pus, încă din anii 1970, pe ramura mineritului, este absența infrastructurii necesare de prelucrare la capatitate maximă și, evident, a expertizei.
Centrul de Studii Strategice și Internaționale Lloyd Vasey sugerează că producția minieră nord-coreeană se află într-o scădere semnificativă din 1990 încoace, rata medie operațională a minelor fiind sub 30% din potențialul lor, din cauza „deficitului de echipamente” și a rețelei de electricitate învechite.
CITIȚI ȘI: ANALIZĂ. Poate China să rezolve problema nord-coreană?
Chiar și cu acest marasm al sectorului și în pofida restricțiilor impuse actorilor privați, industria minieră continuă să comprime 14% din economia Coreei de Nord. China este pionul investițional care a ținut până acum pe o linie de plutire ramura minieră, cu investiții de ordinul sutelor de milioane de dolari.
În august, însă, pe fondul unei noi serii de sancțiuni, Beijingul a decis să reducă infuzia din „perfuzia” nord-coreeană: a scăzut exportul de petrol și importul de cărbune, a diminuat comerțul cu fructe de mare și fier. Apoi, în septembrie, China a închis companiile nord-coreene de pe teritoriul ei.
„Din cauza sancțiunilor, este foarte greu pentru ei (nord-coreeni – n.r.) să fabrice arme (pentru comerț – n.r.) sau să vândă narcotice. Astfel, singura cale prin care Coreea de Nord poate face bani în aceste zile ar fi aceea de a vinde minerale”, explica recent pentru The Guardian președintele Institutului de Resurse Nord-Coreene de la Seul, Choi Kyung-soo.
National Interest notează că o soluție pentru Kim Jong-un de a scoate Coreea de Nord dintr-un cerc vicios al prăbușirii economice ar fi să renunțe la programul său nuclear în schimbul unui sprijin consistent din partea comunității internaționale pentru dezvoltarea sectorului energetic al țării.