Avere uitată în dulap. Ce descoperă japonezii când își fac ordine, în pandemie
Data actualizării: Data publicării:
Când Japonia a anunțat starea de urgență din cauza pandemiei, cetățenii au fost îndemnați să-și ia casele la dereticat pentru a le trece timpul mai ușor. Mulți au luat mesajul în serios.
Piața japoneză bunurilor de lux second hand a crescut semnificativîn ultima perioadă. Este un efect al pandemiei. Iar explicația este că pe locuitorii Țării Soarelui Răsare i-a cuprins un avânt deosebit de a-și face ordine. Au descoperit în dulap lucruri și le-au scos la vânzare.
„Am stat mai mult acasă anul acesta din cauza coronavirusului. Așa că m-am apucat să organizez lucrurile în casă și să renunț la cele care nu-mi mai trebuie. M-am gândit că este păcat să țin kimonourile în dulap. M-aș bucura să le poarte cineva din generația mai tânără”, spune o femeie.
Mitsuko Iwama, în vârstă de 71 de ani, s-a despărțit fără părere de rău de 22 de kimonouri din tinerețe pentru numai 4.000 de yeni, adică nici 40 de dolari.
De această frenezie a ordinii, indusă de pandemie, beneficiază companiile care colectează aceste mărfuri și le vând online: kimonouri, genți de lux, bijuterii sau chiar colecții de timbre.
„Apelează la noi, pentru că serviciile noastre îi ajută să-și facă ordine. Oamenii au vândut cu 35% mai mult comparativ cu perioada dinainte de pandemie. În japoneză avem un termen, „danshari”, care înseamnă să-ți minimalizezi viața. Oamenii au îmbrățișat această mentalitate”, spune Kyohei Iwata, directorul unui depozit de haine second-hand.
Nu doar plictiseala, dar și creșterea prețului aurului i-a stimulat să renunțe la inelele pe care le țineau degeaba prin dulapuri.