Autoritățile ucrainene și-au intensificat vineri războiul cultural împotriva Moscovei, interzicând cărțile considerate că fac elogiul Kremlinului și liderilor săi sau că susțin „opinii totalitare”, relatează AFP, preluată de Agerpres.
O lege promulgată de președintele ucrainean Petro Poroșenko interzice „promovarea statelor agresoare (...) sau cărțile care creează o imagine pozitivă unui stat agresor”, expresie care desemnează Rusia.
Interdicția se referă și la cărțile care îndeamnă la o lovitură de stat în Ucraina sau care promovează războiul și ura rasială.
Potrivit textului, un grup de experți va fi însărcinat să decidă care cărți rusești sunt acceptate și care nu.
Această inițiativă intervine după ce o serie de legi le-au interzis deja posturilor de televiziune ucrainene să difuzeze emisiuni sau filme rusești care critică Ucraina și revolta proeuropeană din Maidan (Nezalejnosti), din februarie 2014.
În august 2015, autoritățile ucrainene au interzis în jur de 40 de cărți rusești, printre care scrierile lui Eduard Limonov sau ale ultranaționalistului rus Aleksandr Dughin.
Ucraina a interzis, de asemenea, aparițiile a zeci de artiști, majoritar ruși, dar și străini, printre care actorul francez Gerard Depardieu, devenit cetățean rus în 2013, și pe care îi consideră o „amenințare la adresa securității naționale”.
Aceste interdicții succesive au fost denunțate de o serie de organizații neguvernamentale ca fiind un atac la adresa libertății de exprimare.
Relațiile dintre Ucraina și Rusia se află la cel mai jos nivel după anexarea peninsulei Crimeea, în martie 2014, de către Federația Rusă, anexare urmată de un conflict între armata ucraineană și separatiștii proruși din estul Ucrainei. Aproape 10.000 de oameni au murit în decurs de doi ani în urma acestui conflict.
Kievul și Occidentul acuză Rusia că îi sprijină militar pe separatiști, acuzații pe care Moscova le dezminte. În pofida instaurării mai multor armistiții, confruntări sângeroase continuă să aibă loc de-a lungul liniei frontului.