Aurescu, interviu în presa austriacă: Decizia privind Schengen a generat multă nemulțumire în România. Așteptăm un semnal de deschidere

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, gesticuleaza la pupitru
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Foto: George Călin/ Inquam Photos

Decizia Austriei care a blocat aderarea României la spațiul Schengen a generat multă nemulțumire în România, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru publicația austriacă Die Presse. El a subliniat că țara noastră așteaptă un semnal de deschidere de la Viena și i-a transmis un mesaj omologului său.

Reporter: Austria blochează aderarea României la spațiul Schengen. Cum doriți să depășiți acest veto?

Bogdan Aurescu: Decizia Austriei de a bloca aderarea României la spațiul Schengen a fost nedreaptă, neașteptată și nu a fost anunțată în prealabil. Austria nu ne-a spus niciodată anterior că România ar fi trebuit să facă ceva anume. România nu este parte a problemei, dorim să fim întotdeauna parte a soluției. De aceea, de la începutul anului, inclusiv după alegerile regionale din Austria Inferioară, am inițiat o serie de acțiuni diplomatice pentru a debloca această situație. Din cele 23 de state membre UE care sunt și membre ale spațiului Schengen, cu care am discutat, toate cele 22 de  state, mai puțin Austria, sprijină deplin aderarea României, inclusiv si mai ales Președinția suedeză a Consiliului UE.  

Putem clădi pe rezultatele bune ale Consiliului European dedicat migrației din 9 și 10 februarie, salutate și de cancelarul Karl Nehammer. Suntem în contact cu partea austriacă - de exemplu, la nivel de experți din Ministerele de Interne. 

Reporter: Vedeți semnale că Austria își va schimba poziția?

Bogdan Aurescu: L-am retrimis pe ambasadorul nostru la Viena. Acesta a fost un gest al disponibilității pentru dialog. Așteptăm un semnal de deschidere din partea Austriei. Este momentul potrivit ca Austria să poarte un dialog constructiv cu România în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. România, cu siguranță, nu este o sursă de migrație, și nici țară de tranzit pentru migrația ilegală. Sunt probleme la granița externă a UE, însă nu la granița română. România este dispusă să se implice în toate măsurile menite să ducă la stăvilirea migrației ilegale și la consolidarea protecției frontierei externe a UE.  

Reporter: Austria susține că migranții ilegali vin prin România și indică în acest sens evaluarea datelor din telefoanele mobile. Contestați acest lucru? 

Bogdan Aurescu: Statisticile  agenției  europene FRONTEX nu confirmă cifrele Ministerului de Interne austriac și arată foarte clar că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest. Ar trebui însă să depășim această dispută privind cifrele. Evaluarea misiunilor Schengen din toamnă ale UE a ajuns la concluzia că nivelul nostru de protecție al frontierei externe este foarte ridicat. România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen.  

Reporter: Cum se reflectă disputa Schengen în relațiile dintre Austria și România?

Bogdan Aurescu: Prin decizia sa, Austria a generat multă nemulțumire în România. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România, cu investiții de peste 5 miliarde de euro. Mulți români lucrează în Austria. Mesajul meu către ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, a fost: nu ar trebui să permitem ca această dispută să umbrească bunele relații. Sper să depășim acest episod, cât mai curând posibil.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
România în cel mai mare dezastru economic din istoria noastră: falimente, șomaj masiv, disperare și vieți...
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025