Live Text Infanteria ucraineană ajunge la ultima linie defensivă a rușilor pe frontul din sud

Data actualizării: Data publicării:
ucraineni soldati
Un înalt oficial ucrainean recunoaște că speranțele contraofensivei "nu s-au împlinit". Foto: Facebook/Ministerul ucrainean al Apărării
Din articol
Rusia a efectuat 32 de atacuri aeriene asupra Ucrainei Casa Albă avertizează: Coreea de Nord va plăti un preţ pentru orice livrare de arme către Rusia Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său va primi o recompensă de jumătate de milion de euro Putin susține că Occidentul l-a instalat la putere pe Zelenski, care este de origine evreiască, pentru a masca glorificarea nazismului Matematica lui Șoigu: „Ucrainenii au pierdut șase tancuri la Robotîne și șase tancuri la Bahmut. În total, unsprezece” Erdogan va discuta cu secretarul general al ONU despre reluarea acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră „Spațiul cibernetic este primul câmp de luptă în războiul din Ucraina” Iohannis: Nicio dronă nu a ajuns în România. Ştiu exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO Generalul Ben Hodges recunoaște că s-a înșelat când a spus că ucrainenii vor elibera Crimeea în această vară Zelenski i-a vizitat pe soldaţii ucraineni din apropiere de Bahmut, în estul ţării Kremlinul menţine tăcerea privind o posibilă întâlnire între Vladimir Putin și Kim Jong Un Polonia ar putea extrăda bărbaţii ucraineni care au fugit din țară după începerea războiului Infanteria ucraineană ajunge la ultima linie defensivă a rușilor Șoigu spune că ucrainenii „nu și-au atins obiectivele” în contraofensivă Aeroporturile din Moscova și-au reluat activitatea Rusia: Trei drone ucrainene au fost interceptate în timp ce se apropiau de Moscova Rusia a lansat cinci rachete şi 68 de lovituri aeriene  Zelenski a vizitat linia frontului în Donețk și Zaporojie: „Este foarte util să auzim de la cei care merg în luptă ce anume le lipseşte” CNN: Vecinii Rusiei au un mesaj pentru Putin Cele mai importante informații din ziua precedentă:

Suntem în ziua 559 a războiului pe scară largă declanșat de Rusia în Ucraina. Ucrainenii au atacat cu drone Moscova, în noaptea de luni spre marți, au anunțat primarul Moscovei și Ministerul rus al Apărării, relatează The Guardian. Serghei Sobianin a precizat că sistemele de apărare antiaeriană au distrus dronele, însă o casă a fost avariată de fragmentele căzute în districtul Istra. Șase zboruri au fost anulate și alte zeci au avut întârzieri pe aeroporturile din Moscova. Rusia a lansat, luni, cinci rachete şi 68 de lovituri aeriene vizând clădiri rezidenţiale, în timp ce eforturile ucrainene de contraofensivă continuă, a anunțat armata ucraineană, potrivit CNN.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Rusia a efectuat 32 de atacuri aeriene asupra Ucrainei

ACTUALIZARE 23.50 Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, într-un comunicat, că, marți, Rusia a efectuat 32 de atacuri aeriene asupra teritoriului ucrainean.

„În cursul zilei (n.r. – de marți), inamicul a efectuat 32 de atacuri aeriene, a lansat 39 de atacuri cu lansatoarele de rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate. În urma atacurilor teroriste rusești, în rândul populației civile există morți și răniți”, se arată în comunicat.

De asemenea, pe parcursul zilei de marți, 5 septembrie, au avut loc peste 20 de lupte pe front.

Rușii au desfășurat acțiuni ofensive fără rezultat în direcția Lîman în zona Novoiehorivka din regiunea Luhansk, în direcția Bahmut la nord de Klișchiivka din regiunea Donețk și în zona Mariinka din regiunea Donețk.

În același timp, potrivit Marelui Stat Major, Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare o operațiune ofensivă în direcția Melitopol.

Casa Albă avertizează: Coreea de Nord va plăti un preţ pentru orice livrare de arme către Rusia

ACTUALIZARE 22.10 Phenianul va plăti un preţ pentru orice livrare de arme către Rusia în războiul declanşat de aceasta contra Ucrainei, a avertizat marţi Casa Albă.

„Acest lucru nu ar proiecta o imagine bună a Coreei de Nord şi nord-coreenii vor plăti preţul în cadrul comunităţii internaţionale”, a spus consilierul pentru securitate naţională american Jake Sullivan, răspunzând într-o conferinţă de presă la o întrebare despre „discuţii active” între Moscova şi Phenian privind livrările de arme, relatează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Potrivit cotidianului The New York Times, liderul nord-coreean Kim Jong Un ar urma să se deplaseze la Vladivostok, în Extremul Orient rus, la bordul unui tren blindat în cursul acestei luni, pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său va primi o recompensă de jumătate de milion de euro

ACTUALIZARE 21.41 Tânărul militar rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său Mi-8 va primi 500.000 de dolari (circa 18,84 milioane de grivne) drept recompensă, a anunțat purtătorul de cuvânt al Serviciului ucrainean de Informații Militare, Andrii Iusov, potrivit The Kyiv Independent.

În aprilie 2022, parlamentul ucrainean a adoptat o lege care oferă până la un milion de dolari militarilor ruşi care reuşesc să transfere echipamente în Ucraina. Valoarea recompensei depinde de tipul de echipament pe care aceştia îl predau.

Pilotul în vârstă de 28 de ani a aterizat cu elicopterul său Mi-8 complet intact pe un aerodrom din Ucraina atunci când a dezertat, a relatat presa ucraineană pe 23 august.

Citește continuarea AICI

maxim kuzminov
Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său Mi-8. Foto: Captură Twitter

Putin susține că Occidentul l-a instalat la putere pe Zelenski, care este de origine evreiască, pentru a masca glorificarea nazismului

ACTUALIZARE 20.20 Vladimir Putin a declarat marți într-un interviu că puterile Occidentale l-au instalat ca președinte al Ucrainei pe Volodimir Zelenski, care este de origine evreiască, pentru a masca glorificarea nazismului. Acesta a calificat drept "dezgustător" faptul că liderul de la Kiev acoperă proslăvirea nazismului în această țară, potrivit unei înregistrări difuzate de agenţia oficială de presă TASS.

Putin a răspuns la o întrebare a reporterului rus Pavel Zaubin de la Rossia-1, iar comentariile sale au fost difuzate la televiziunea de stat rusă.

Citește continuarea AICI

Matematica lui Șoigu: „Ucrainenii au pierdut șase tancuri la Robotîne și șase tancuri la Bahmut. În total, unsprezece”

ACTUALIZARE 19:10 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a susținut că Forțele Armate ale Ucrainei au „pierdut” șase tancuri pe un front și încă șase pe celălalt, făcând „un total de unsprezece tancuri”, scrie pravda.ua.

 „Ieri, în urma unui atac serios pe frontul Robotîne, au pierdut șase tancuri. Pe celălalt front, în Bahmut, băieții noștri au distrus cu pricepere încă șase. Așa că ieri doar în ceea ce privește vehiculele blindate [au pierdut] unsprezece [tancuri]”, a declarat Șoigu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Erdogan va discuta cu secretarul general al ONU despre reluarea acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră

ACTUALIZARE 18:50 Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat marţi că va discuta luna aceasta cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre reluarea acordului pentru transportul de cereale pe Marea Neagră, transmite Reuters, care preia presa turcă. La finalul lunii august, Antonio Guterres a propus un mecanism intermediar care ar rezulta din tranzacția SWIFT, nu direct SWIFT, așa cum și-ar fi dorit rușii.

Erdogan s-a întâlnit luni la Soci cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu care a dialogat de asemenea despre proiectul respectiv. El a susţinut că ultima propunere a ONU vine în întâmpinarea unor cerinţe ale Rusiei pentru reactivarea înţelegerii expirate la sfârşitul lui iulie.

„Spațiul cibernetic este primul câmp de luptă în războiul din Ucraina”

ACTUALIZARE 18:30 Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat că spațiul cibernetic este primul câmp de luptă în conflictul dintre Rusia și Ucraina și îl consideră de-a dreptul "o linie a frontului", nu doar un spectacol secundar în cadrul războiului. "Acest lucru înseamnă că Ucraina trebuie susținută cu armament, fonduri și know-how până va obține victoria", a spus oficialul în cadrul unei conferințe tehnologice la Tallin. 

Iohannis: Nicio dronă nu a ajuns în România. Ştiu exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO

ACTUALIZARE 18:00 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, întrebat despre riscul ca o dronă rusească să cadă pe teritoriul României, că ştie exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO. „Dacă magnitudinea evenimentului este ceva ce depăşeşte lucruri foarte clare statuate în procedurile noastre, ştie toată lumea foarte clar când şi cum să facă”, a mai spus şeful statului. El a adăugat că aceste informaţii nu sunt de domeniul public.

iohannis cincu
Președintele Klaus Iohannis asigură că pe teritoriul României nu au căzut drone rusești, după ce Ucraina a susținut că are inclusiv dovezi fotografice ale unor astfel de incidente. Foto: Captură video

Generalul Ben Hodges recunoaște că s-a înșelat când a spus că ucrainenii vor elibera Crimeea în această vară

ACTUALIZARE 17:20 Generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, recunoaște că s-a înșelat atunci când afirma că ucrainenii pot recupera Crimeea până la finalul verii.

Hodges a făcut comentariul pe pagina sa de Twitter, răspunzând unui alt comentariu care amintea de declarațiile acestuia și de faptul că s-a înșelat. „Da, am făcut-o”, recunoaște Hodges, care precizează însă care este motivul pentru care ucrainenii nu au reușit să recupereze încă Crimeea. 

Citește continuarea AICI.

Zelenski i-a vizitat pe soldaţii ucraineni din apropiere de Bahmut, în estul ţării

ACTUALIZARE 15:35 Preşedintele ucrainean a vizitat marţi linia frontului din apropiere de Bahmut, oraşul din estul Ucrainei pentru care forţele ruse şi ucrainene s-au luptat luni de zile, după ce luni, Volodimir Zelenski se întâlnise cu soldaţii care luptă pe fronturile din Doneţk şi Zaporojie.

zelenski la bahmut
Foto: president.gov.ua

Volodimir Zelenski „a vizitat brigăzile care desfăşoară acţiuni ofensive în zona Bahmut”, a precizat biroul său într-un comunicat.

Pe site-ul Preşedinţiei au fost postate imagini de la această întâlnire, în care liderul de la Kiev poate fi văzut într-o încăpere examinând hărţi alături de comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, şi de alţi câţiva militari.

De asemenea, preşedintele a ascultat „rapoartele” ofiţerilor privind situaţia din zonele lor de responsabilitate şi a discutat despre „nevoile” lor în materie de muniţie atât pentru artilerie, cât şi pentru apărarea antiaeriană, potrivit comunicatului.

Oraşul Bahmut, care avea 70.000 de locuitori înainte de invazia rusă din februarie 2022, este devastat de lupte de peste un an şi a fost cucerit de Moscova în luna mai. Luni, Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat că a înregistrat progrese în ultima săptămână, precizând că armata a recucerit trei kilometri pătraţi de la forţele ruseşti în apropiere de Bahmut şi că „în total, 47 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi” pe flancurile oraşului începând din iunie, când a început dificila sa contraofensivă.

Luni, Zelenski a vizitat regiunea Doneţk, unde se află Bahmut, dar şi Zaporojie. În discursul video nocturn adresat compatrioţilor, înregistrat în tren, el a vorbit despre aceste vizite şi a spus că a vrut să audă personal de ce au nevoie soldaţii care luptă.

Kremlinul menţine tăcerea privind o posibilă întâlnire între Vladimir Putin și Kim Jong Un

ACTUALIZARE 15:30 Kremlinul a refuzat marţi să confirme o posibilă întâlnire între liderii Rusiei, Vladimir Putin, şi Coreei de Nord, Kim Jong Un, săptămâna viitoare, în Extremul Orient rus, afirmând că nu are „nimic de spus”, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Nu, nu putem” să o confirmăm, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său de presă telefonic zilnic. Peskov a adăugat că în acest moment Kremlinul „nu are nimic de spus” pe această temă.

Anterior, ziarul New York Times a scris despre acest potenţial summit, care ar avea ca scop, printre altele, să parafeze un schimb de arme şi de tehnologie aerospaţială şi militară.

Publicaţia susţine că cei doi lideri s-ar putea întâlni săptămâna viitoare în oraşul Vladivostok, unde Putin intenţionează să se adreseze pe 12 septembrie la cel de-al optulea Forum Economic Estic.

Potrivit ziarului american, Putin ar dori ca Phenianul să vândă Rusiei artilerie şi rachete antitanc, în timp ce Coreea de Nord ar fi în căutarea de tehnologie avansată pentru fabricarea de sateliţi şi submarine cu propulsie nucleară, precum şi de ajutor alimentar.

Ultima întâlnire între liderul de la Kremlin şi cel nord-coreean a avut loc în aprilie 2019, tot la Vladivostok.

Coreea de Nord este una dintre puţinele ţări din lume care a recunoscut anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi a altor patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei în septembrie 2022.

Polonia ar putea extrăda bărbaţii ucraineni care au fugit din țară după începerea războiului

ACTUALIZARE 14:20 Polonia şi alte ţări din UE ar putea primi cereri ucrainene de extrădare a bărbaţilor cu vârstă de încorporare în armată care au fugit de război şi au părăsit ţara dând mită. Unii ucraineni sunt deja predaţi de Polonia serviciilor ucrainene, scrie cotidianul polonez „Rzeczpospolita”, potrivit News.ro. 

Kievul ia în considerare urmărirea penală a oamenilor care, datorită mitei, nu au mers la război şi s-au refugiat în străinătate. Ucraina are graniţe cu cinci ţări în care bărbaţii ucraineni apţi de serviciu militar ar fi putut intra: Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Moldova. Autorităţile se tem că numărul celor care au fugit poate fi de ordinul a zeci de mii.

Citește și Moscova, tot mai incapabilă să-i țină în frâu pe mercenari. Încă un grup îşi arată nemulţumirea faţă de Kremlin: „Vor urma şi altele”

Infanteria ucraineană ajunge la ultima linie defensivă a rușilor

ACTUALIZARE 12:40 Infanteria ucraineană a ajuns la „a treia și ultima linie” a apărării ruse în regiunea Zaporojie, potrivit unui expert în război, citat de SkyNews.

Ucrainenii se pregătesc să spargă ultima linie de apărare a fortificațiilor Surovikin, la Verbove, deși dinții de dragon și șanțurile nu au fost încă pregătite pentru a permite trecerea echipamentelor grele, a declarat George Barros, analist la Institutul pentru Studiul Războiului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zona din jurul satului Verbove și din apropiere de Robotîne, pe frontul din sud, a fost văzută ca una dintre cele mai puternic fortificate de pe front la începutul contraofensivei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Acest lucru reflectă importanța tactică a sectorului: Ucraina speră să-l străpungă și să înainteze spre sud până la Marea Azov, împărțind frontul rus în două.

Soldații se confruntă acum cu un șanț defensiv plin cu soldați ruși înainte de a putea avansa, spune Barros.

El a subliniat că, odată ce Ucraina va trece de cel de-al treilea strat de apărare, se va confrunta în continuare cu fortificații dincolo de linia principală.

Șoigu spune că ucrainenii „nu și-au atins obiectivele” în contraofensivă

ACTUALIZARE 12:00 Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a descris marţi contraofensiva Ucrainei ca fiind complet nereuşită.

„Forțele armate ale Ucrainei nu și-au atins obiectivele pe niciun front”, a spus Șoigu.

Aeroporturile din Moscova și-au reluat activitatea

ACTUALIZARE 09:17 Aeroporturile Vnukovo, Șeremetievo și Jukovski din Moscova și-au reluat activitatea, după o suspendare temporară a traficului, marți dimineață, în urma atacurilor cu drone lansate de ucraineni asupra capitalei Rusiei, a anunțat Agenția Federală de Transport Aerian a Rusiei, potrivit The Guardian.

Rusia: Trei drone ucrainene au fost interceptate în timp ce se apropiau de Moscova

ACTUALIZARE 08:20 Rusia a interceptat în noaptea de luni spre marţi trei drone ucrainene care se apropiau de capitală dinspre sud-vest şi nord-vest, au anunţat primarul Moscovei şi Ministerul rus al Apărării, transmite agenţia EFE.

Primarul Serghei Sobianin a declarat că dronele doborâte se îndreptau spre capitală „în încercarea de a efectua un atac”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sistemele de apărare antiaeriană au distrus în jurul orei 24.00 GMT mai întâi o dronă deasupra regiunii Kaluga, la sud-vest de Moscova, apoi o alta în districtul Istra din provincia Moscova şi o a treia în regiunea Tver, la nord-vest de capitală.

Sobianin a precizat că nu s-au înregistrat victime, dar o casă a fost avariată în urma căderii unor fragmente de dronă în districtul Istra, în vestul capitalei.

Până la 50 de zboruri au fost întârziate şi alte şase au fost anulate pe aeroporturile din Moscova, potrivit agenţiei oficiale de ştiri TASS.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia a lansat cinci rachete şi 68 de lovituri aeriene 

ACTUALIZARE 08:10 Clădiri rezidenţiale şi alte infrastructuri civile au fost lovite luni de o serie de lovituri ruseşti, potrivit Statului Major General al forţelor armate ucrainene, relatează CNN.

Rusia a lansat cinci rachete şi 68 de lovituri aeriene, trase de 42 de ori de la sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra poziţiilor trupelor ucrainene şi a altor zone populate, a precizat acesta pe Telegram.

Atacurile s-au soldat cu victime şi răniţi, a precizat Statul Major General, dar nu a oferit informaţii detaliate privind numărul victimelor.

În regiunea Zaporojie, mai mult de 15 localităţi au fost ţinta unor focuri de armă, inclusiv Mala, Tokmachka, Orikhov, Robotyne şi Stepnohirsk, a precizat statul major.

Rusia a lansat un atac aerian în apropiere de Budarky, în regiunea Harkov, iar peste 10 localităţi au fost supuse tirurilor de artilerie în zona Kupiansk, a adăugat acesta.

Statul major a precizat că forţele ucrainene au reuşit să respingă loviturile în zona de la nord de Klishchiivka, în regiunea Doneţk. Forţele de apărare ucrainene au desfăşurat, de asemenea, luni operaţiuni ofensive în zona Melitopol, inclusiv 11 lovituri asupra poziţiilor ruseşti şi două lovituri asupra sistemelor de rachete antiaeriene.

Zelenski a vizitat linia frontului în Donețk și Zaporojie: „Este foarte util să auzim de la cei care merg în luptă ce anume le lipseşte”

ACTUALIZARE 08:00 Preşedintele Volodimir Zelenski a fost luni pe linia frontului, în Doneţk, în est, şi în regiunea Zaporojie, în sud, iar în discursul video nocturn adresat compatrioţilor, înregistrat în tren, a vorbit despre aceste vizite şi a spus că a vrut să audă personal de ce au nevoie soldaţii care luptă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Astăzi sunt alături de soldaţii noştri toată ziua”, le spune compatrioţilor, din tren, Volodimir Zelenski, enumerând o serie de brigăzi cu care s-a întâlnit.

„Fiecare dintre ele este puternică. Sunt mândru de toate acestea. Şi vă mulţumesc pentru sinceritatea voastră, băieţi!”, transmite Zelenski.

„Este extrem de important să ne sprijinim soldaţii, să comunicăm cu comandanţii de brigadă şi combatanţii. Este foarte, foarte util să auzim direct de la cei care merg în luptă ce anume le lipseşte, ce anume este suficient şi ce anume trebuie schimbat”, a explicat liderul de la Kiev. El a precizat că deosebit de utile i-au fost problemele ridicate în legătură cu războiul electronic.

Zelenski a anunţat, de asemenea, că i-a premiat pe medicii militari şi a mulţumit personalului de la punctele de staţionare. „Sunt oameni extraordinari care salvează eroi, refac vieţi şi restabilesc forţele”, a apreciat Zelenski.

El a vorbit despre „un adevărat caracter ucrainean, un caracter cazac” referindu-se la faptul că atunci când soldaţii răniţi se refac, ei se întorc pe front pentru a se alătura camarazilor. „Este o onoare să le mulţumim unor astfel de războinici!”, a spus Zelenski.

Preşedintele a menţionat că a acordat soldaţilor cu ocazia acestor vizite pe front peste 50 de premii şi deocraţii, pe care le consideră „simboluri ale succesului Ucrainei, dovezi ale forţei şi rezistenţei poporului” ucrainean.

Ucraina anunță noi înaintări ale contraofensivei în sud și în est 

Această vizită pe front a lui Zelenski intervine în condiţiile în care Kievul a anunţat luni că trupele sale au recâştigat noi teritorii pe frontul de est şi că avansează şi mai mult spre sud, în contraofensiva sa împotriva forţelor ruseşti.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forţele Kievului au recucerit aproximativ 3 km pătraţi de teren în ultima săptămână în jurul oraşului Bahmut din est, care a fost capturat de trupele ruseşti în luna mai după luni de lupte grele. Ea a raportat, de asemenea, un „succes” nespecificat în direcţia satelor Novodanîlivka şi Novoprokopivka din regiunea sudică Zaporojie, dar nu a oferit detalii.

Ucraina a recucerit până acum aproximativ 47 de kilometri pătraţi de teritoriu în jurul Bahmut de când şi-a început contraofensiva la începutul lunii iunie, a scris Maliar pe aplicaţia de mesagerie Telegram, potrivit Reuters.

Rusia, pe de altă parte, nu a confirmat câştigurile ucrainene, iar Vladimir Putin a vorbit luni în conferinţa de presă susţinută la Soci alături de Erdogan despre un „eşec” al contraofensivei ucrainene.

Kievul a recucerit o serie de sate şi aşezări în cadrul ofensivei sale de trei luni, dar soldaţii săi au fost împiedicaţi să avanseze mai rapid de vastele câmpuri minate şi tranşeele ruseşti consolidate.

Maliar a declarat săptămâna trecută că trupele ucrainene au străpuns prima linie de apărare rusă, iar armata ucraineană se aşteaptă acum să avanseze mai rapid.

Moscova, la rândul ei, a continuat să efectueze atacuri aeriene asupra ţintelor ucrainene, inclusiv asupra infrastructurii portuare, şi a raportat, pe de altă parte, noi atacuri cu drone ucrainene pe teritoriul rusesc.

CNN: Vecinii Rusiei au un mesaj pentru Putin

ACTUALIZARE 07:50 Sub aparenta normalitate a vieții oamenilor din țările care au graniță cu Rusia, realitatea acțiunilor uriașului lor vecin în Ucraina nu este niciodată prea departe, scrie CNN. Nu doar pentru că granița e foarte aproape sau că Putin a insinuat că, la fel cum Moscova are dreptul să cucerească Ucraina, ar putea la fel de bine să preia controlul asupra statelor baltice. Mai mult ca orice, repetatele incursiuni ale tancurilor Moscovei pe teritoriul vecinilor săi trezește amintiri traumatizante.

Acum, evenimente despre care se credea că nu se vor mai regăsi decât în paginile manualului de istorie au căpătat din nou amenințătoarea nuanță a realității.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spus-o fără menajamente luna trecută după ce a mulțumit Danemarcei pentru că a promis că va oferi Ucrainei avioane de luptă F-16, pe care și Olanda a fost de acord să le pună la dispoziție Kievului.

„Toți vecinii Rusiei sunt amenințați dacă Ucraina nu învinge”, a spus Zelenski. Puține persoane din aceste țări care se învecinează cu Rusia l-ar contrazice pe președintele Ucrainei.

„Dacă Putin câștigă în Ucraina, ei vor veni aici”, un șofer din Riga, capitala Letoniei, care încă își aduce aminte cum stătea pe baricade pe când era doar un adolescent după ce s-a alăturat mișcării de independență. „Acum, Putin vrea să facă din nou Uniunea Sovietică.”

Citește continuarea AICI

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Vladimir Putin susţine că Ucraina a încercat să atace gazoductele care trec prin Marea Neagră
  • Autorităţile ucrainene au primit o nouă alertă falsă privind prezenţa unor bombe în şcolile din Kiev
  • Tactica Ucrainei de război îi enervează pe oficialii SUA și pune în pericol contraofensiva
  • Unul dintre generalii de top ai lui Putin și-a renovat vila din banii armatei
  • Controversa dronelor rusești căzute pe teritoriul României
  • Putin l-a primit pe Erdogan la Soci
  • Șeful cabinetului lui Viktor Orban: Occidentul trebuie să dea garanții de securitate Rusiei și să respingă aderarea Ucrainei la NATO
  • Ucraina revendică câștiguri limitate pe frontul din sud
  • Ucraina spune că drone rusești au căzut și explodat pe teritoriul României, în atacul asupra portului Izmail. Reacția MApN
  • Un grup de soldați ruși care au încercat să debarce în spatele liniilor ucrainene a fost anihilat cu o dronă Bayraktar
  • Rușii au inventat „pneurile anti-dronă”, pentru a-și proteja flota de bombardierele strategice de atacurile ucrainene
  • Ministrul ucrainean al Apărării și-a semnat demisia. Cine e Rustem Umerov, cel care îl va înlocui pe Reznikov
  • Zelenski a discutat cu Macron despre coridorul pentru cereale din Marea Neagră
  • Ucrainenii au atacat cu dronă o clădire nerezidențială din vestul Rusiei
  • Zelenski: Piloţii ucraineni vor fi pregătiţi şi în Franţa
  • Moscova susţine că a distrus patru ambarcţiuni militare rapide ale Ucrainei în Marea Neagră
  • 17 drone distruse de apărarea antiaeriană ucraineană
  • Rusia anunţă doborârea unor drone ucrainene în apropiere de Crimeea şi în regiunea Kursk

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei