Live Text Ucrainenii au recucerit încă un sat din regiunea Donețk. Rușii contraatacă în Harkov. Zelenski condamnă atacurile asupra porturilor

Data actualizării: Data publicării:
razboi
Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Din articol
Zelenski condamnă bombardamentele asupra porturilor ucrainene. „Sunt un atac împotriva securității alimentare mondiale” Ucrainenii au recucerit încă un sat din regiunea Donețk. Trupele ruse atacă în nord est Serghei Sobianin: Aproape 45.000 de locuitori ai Moscovei luptă în Ucraina Lituania va închide o treime din punctele de frontieră cu Belarus din cauza unor „diferențe geopolitice” Rusia susține că FSB a dejucat o tentativă a unui grup de „sabotori ucraineni” Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanţa, în perioada ianuarie-iulie 2023 Cotaţiile la grâu au crescut după ce Rusia a atacat porturile Ucrainei pe Dunăre BBC: Foşti prizonieri de război ucraineni, torturaţi în închisorile ruse Drumul spre victorie va fi „lung şi dificil”, avertizează vicepremierul Ucrainei Ucraina nu va ceda Rusiei teritorii pentru a obţine integrarea în NATO O navă portcontainer a părăsit portul Odesa, anunţă Kievul Aproape 10.000 de civili, printre care 500 de copii, au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina Fermierii ucraineni din prima linie se confruntă cu rachete ruseşti şi preţuri minime Zelenski: Ţelul Ucrainei este clar: vom câştiga şi vom oferi Ucrainei puterea de a garanta o pace durabilă SUA cer Iranului să nu mai vândă Rusiei drone Silozuri de grâne şi depozite, avariate în atacuri ruse asupra unui port ucrainean la Dunăre Rusia a anunţat că a doborât trei drone ucrainene în regiunea Kaluga Explozii în porturile dunărene Reni și Izmail, din Ucraina   Forţele aeriene ucrainene au declarat miercuri că un grup mare de drone ale armatei ruse a intrat în gurile Dunării

Suntem în ziua 539 a războiului pe scară largă declanșat de Rusia în Ucraina. Rusia a atacat din nou la granița României. Explozii au fost înregistrate în porturile dunărene Reni și Izmail, din Ucraina. În mesajul de miercuri seară, președintele Volodimir Zelenski a condamnat atacurile asupra porturilor ucrainene, despre care spune că sunt o amenințare la adresa securității alimentare mondiale. Între timp, ucrainenii au recucerit încă un sat din regiunea Doneţk, relatează Reuters. Armata ucraineană precizează însă că situaţia se deteriorează în partea de nord-est a frontului, în Harkov, unde rușii desfăşoară contraatacuri. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Rusia a atacat masiv cu drone porturile dunărene Reni și Izmail, din Ucraina. FOTO: Twitter/ Nexta
Rusia a atacat masiv cu drone porturile dunărene Reni și Izmail, din Ucraina. FOTO: Twitter/ Nexta

Zelenski condamnă bombardamentele asupra porturilor ucrainene. „Sunt un atac împotriva securității alimentare mondiale”

ACTUALIZARE 22:50 Bombardamentele ruseşti asupra infrastructurilor portuare ucrainene constituie un atac împotriva „securităţii alimentare mondiale”, a declarat miercuri seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după încă o noapte de atacuri ruseşti cu drone ce au ţintit porturile Ucrainei pe Dunăre, transmite AFP.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Fiecare atac rusesc împotriva acestor porturi dă o lovitură preţurilor mondiale ale produselor alimentare, stabilităţii sociale şi politice în Africa şi Asia”, a mai spus Zelenski în mesajul său cotidian despre evoluţia războiului cu Rusia, difuzat în fiecare seară pe reţelele de socializare.

Pe de altă parte, el a salutat plecarea primei nave cargou din portul ucrainean Odesa după ce Rusia s-a retras luna trecută din Iniţiativei Mării Negre. Această iniţiativă permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur pe Marea Neagră, dar Moscova a refuzat să o mai prelungească, acuzând că nu a fost respectată componenta înţelegerii ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei.

De atunci, Rusia bombardează cu regularitate infrastructurile portuare ucrainene, cu scopul de a împiedica Ucraina să-şi exporte produsele pe cale maritimă. Cu toate acestea, „Ucraina tocmai a atins o etapă importantă în restabilirea libertăţii de navigaţie în Marea Neagră”, după ce „prima navă civilă a pornit pe noul culoar umanitar ucrainean”, a indicat Zelenski în mesajul său de miercuri seară.

Ucrainenii au recucerit încă un sat din regiunea Donețk. Trupele ruse atacă în nord est

ACTUALIZARE 22:20 Armata ucraineană a anunţat miercuri că a alungat trupele ruse din satul Urojaine, în provincia estică Doneţk, dar a admis în acelaşi timp că situaţia se deteriorează în partea de nord-est a frontului, unde armata rusă desfăşoară contraatacuri, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Urojaine este primul sat pe care trupele ucrainene reuşesc să-l recucerească după data de 27 iulie, un semn al dificultăţii cu care înaintează în faţa liniilor defensive ruseşti bine protejate de câmpuri minate şi de un puternic sprijin aerian pe care aviaţia rusă îl oferă infanteriei.

Dar cucerirea acestui sat aduce trupele ucrainene mai aproape de satul Staromlinivka, situat mai la sud şi despre care analiştii militari afirmă că este o redută a armatei ruse. Înaintarea acolo confirmă că armata ucraineană merge pe o axă de atac către Marea Azov pentru a izola terestru trupele ruse care ocupă partea de sud a Ucrainei şi Crimeea. Urojaine se află la circa 90 de kilometri de Marea Azov.

Ministerul rus al Apărării nu a menţionat în raportul său public zilnic pierderea satului Urojaine, indicând doar că armata rusă atacă cu artileria şi cu aviaţia trupele ucrainene în zonă.

La câteva ore după ce Kievul anunţa recucerirea acestui sat, unul dintre principalii comandanţi ai armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, a avertizat că situaţia pe frontul din apropierea oraşului Kupiansk, în provincia nord-estică Harkov, devine tot mai dificilă. „Inamicul încearcă în fiecare zi să străpungă defensiva trupelor noastre, atacând din direcţii diferite cu trupe de asalt formate preponderent din condamnaţi, cu scopul de a bloca şi apoi captura Kupiansk-ul”, a declarat generalul ucrainean.

Kupiansk se numără printre localităţile eliberate în toamna anului trecut în urma unei ofensive fulger a armatei ucrainene în provincia Harkov. Pierderea acestui oraş pentru a doua oară ar da o lovitură avântului ofensiv al trupelor ucrainene, într-un moment în care contraofensiva pe care acestea o desfăşoară de mai mult de două luni în sud şi est nu a condus la câştiguri teritoriale majore, cu excepţia unor sate precum Urojaine.

Serghei Sobianin: Aproape 45.000 de locuitori ai Moscovei luptă în Ucraina

ACTUALIZARE 20:30 Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat miercuri că aproape 45.000 de moscoviţi luptă în prezent în Ucraina, oferind o rară estimare a unora dintre forţele desfăşurate de Rusia pe teritoriul ucrainean, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Potrivit oficialului rus, „45.000 de locuitori ai Moscovei luptă în prezent în zona operaţiunii militare speciale”. „Este vorba despre o parte importantă a celor care se află acolo”, a declarat el, citat de agenţia de ştiri Interfax. Dintre aceştia, „cel puţin 5.000 sunt militari profesionişti”, a adăugat el.

Nici Rusia şi nici Ucraina nu au făcut publice efectivele trupelor lor implicate în prezent în conflict, la fel şi pierderile în rândurile militarilor lor, de la izbucnirea conflictului în februarie 2022.

La începutul lunii august, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că peste 231.000 de persoane s-au înrolat în armata rusă din ianuarie 2023.

În septembrie 2022, autorităţile ruse au fost nevoite să recurgă, din cauza pierderilor de pe front, la o mobilizare parţială a rezerviştilor, ceea ce a făcut posibilă recrutarea a cel puţin 300.000 de oameni, dar care a provocat şi exodul a zeci de mii de ruşi în străinătate.

Campania de recrutare se desfăşoară prin intermediul reţelelor de socializare şi a numeroaselor afişe stradale, care promovează armata şi promit condiţii deosebit de atractive pentru viitorii militari.

La sfârşitul lunii decembrie 2022, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a considerat drept „necesară” creşterea efectivelor armatei ruse la 1,5 milioane de soldaţi, dintre care 695.000 sub contract

Lituania va închide o treime din punctele de frontieră cu Belarus din cauza unor „diferențe geopolitice”

ACUALIZARE 15:45 Lituania anunță că va închide două din cele șase puncte de trecere a frontierei cu Belarus, din cauza „diferențelor geopolitice” cu vecinul său, transmite Sky News.

Cele două puncte de control rurale de la Tverecius și Sumskas vor fi închise începând de vineri, traficul urmând să fie redirecționat către cel mai mare dintre cele șase puncte de intrare în Lituania.

Vilnius și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea față de prezența trupelor Wagner în Belarus, un aliat fidel al lui Vladimir Putin.

Șeful poliției de frontieră lituaniene a avertizat că ar putea exista până la 4.500 de luptători Wagner în Belarus, unii dintre ei fiind staționați în apropierea granițelor lituaniene și poloneze.

Letonia a cerut ajutorul armatei și al poliției, după ce în 24 de ore au fost înregistrate aproape 100 de încercări de intrare ilegală dinspre Belarus.

Rusia susține că FSB a dejucat o tentativă a unui grup de „sabotori ucraineni”

ACTUALIZARE 15:40 Serviciile de securitate ale Rusiei au dejucat pentru a doua oară în două zile o tentativă a ceea ce ei numesc „sabotori ucraineni”, potrivit Sky News.

„Sabotorii” ar fi fost prinși în timp ce încercau să treacă granița în regiunea rusă Briansk, care se învecinează cu Ucraina la sud și Belarus la est.

Patru persoane ar fi fost ucise miercuri de către serviciul de securitate al Rusiei, FSB.

Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanţa, în perioada ianuarie-iulie 2023

ACTUALIZARE 14:10 Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanţa de la Marea Neagră, în perioada ianuarie-iulie 2023, ritmul încetinind semnificativ după ce Rusia a atacat infrastructura porturilor ucrainene, transmite Reuters.

Conform datelor transmise Reuters de Autoritatea portuară din Constanţa, în primele şapte luni din acest an 8,1 milioane de tone de cereale ucrainene au părăsit portul românesc, comparativ cu un nivel de 7,5 milioane de tone la 31 iunie 2023.

Chiar şi înainte de mijlocul lunii iulie, când Rusia a anunţat că se retrage din acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale la Marea Neagră, Constanţa era principala rută alternativă de livrare a cerealelor ucrainene. Aceasta, în condiţiile în care, de la începutul invaziei ruseşti şi până în prezent, prin portul Constanţa au trecut aproximativ o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei. De la mijlocul lunii iulie Rusia a atacat de câteva ori porturile ucrainene.

Cotaţiile la grâu au crescut după ce Rusia a atacat porturile Ucrainei pe Dunăre

ACTUALIZARE 12:20 Cotaţiile la grâu au urcat miercuri de la cel mai redus nivel înregistrat la începutul lunii iunie, după ce Rusia a atacat porturile Ucrainei pe Dunăre, o nouă escaladare a ostilităţilor în regiunea cheie a Mării Negre, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut miercuri cu 1,3% după ce în precedentele trei sesiuni au scăzut cu 6%.

Silozuri de cereale şi depozite au fost avariate în atacuri ruse cu drone în timpul nopţii asupra unuia dintre porturile Ucrainei pe Dunăre, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, transmite Reuters.

„Terorişti ruşi au atacat regiunea Odesa de două ori noaptea trecută cu drone de atac. Principala ţintă o reprezintă portul şi infrastructura pentru cereale din sudul regiunii”, a declarat Kiper pe aplicaţia Telegram.

Kiper nu a specificat care port a fost atacat. Ucraina are două porturi principale la Dunăre - Reni şi Ismail. Ambele au mai fost atacate.

Din porturile ucrainene la Dunăre plecau circa un sfert din exporturile de cereale înainte de retragerea Rusiei, luna trecută, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră. Ulterior porturile au devenit principala rută de export, cerealele fiind trimise pe barje în portul românesc la Marea Neagră Constanţa, pentru a pleca mai departe.

Anul acesta, cotaţiile la grâu încă sunt cu aproximativ 20% mai scăzute, după recoltele mari din regiunile din emisfera nordică. Vineri, Departamentul Agriculturii din SUA a îmbunătăţit estimările privind livrările de grâu le Rusiei în sezonul 2023-2024 şi a revizuit în creştere previziunile privind stocurile de grâu ale SUA.

BBC: Foşti prizonieri de război ucraineni, torturaţi în închisorile ruse

ACTUALIZARE 12:15 Foşti prizonieri de război ucraineni afirmă că au fost supuşi torturilor, inclusiv bătăilor şi şocurilor electrice, în timp ce erau reţinuţi într-un centru de detenţie din sud-vestul Rusiei, ceea ce presupune încălcarea dreptului internaţional umanitar de către Moscova, transmite BBC.

Circa 12 deţinuţi, eliberaţi în schimburi de prizonieri, au denunţat abuzuri fizice şi psihologice din partea ofiţerilor şi gardienilor ruşi de la Centrul de Detenţie Preventivă nr. 2, din oraşul Taganrog, conform celor relatate în interviurile cu BBC.

Potrivit mărturiilor, în centre au existat violenţe extreme şi rele tratamente.

Deţinuţii au acuzat bătăi aplicate bărbaţilor şi femeilor deopotrivă, inclusiv lovituri la rinichi şi în piept, iar gardienii ruşi au ameninţat şi intimidat în mod constant deţinuţii, dintre care unii au făcut mărturisiri false, despre care se presupune că au fost folosite ulterior drept probe împotriva lor în procese, potrivit investigaţiei BBC.

În plus, deţinuţii au acuzat că nu au primit asistenţă medicală adecvată şi s-au înregistrat cazuri de deces.

BBC nu a putut verifica în mod independent afirmaţiile prizonierilor, dar detaliile relatărilor au fost împărtăşite grupurilor pentru drepturile omului şi, acolo unde a fost posibil, coroborate de alţi deţinuţi.

Guvernul rus nu a permis niciunui organism extern, nici măcar ONU sau Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, să viziteze facilităţile, care înainte de război erau folosite exclusiv pentru încarcerarea deţinuţilor ruşi.

Ministerul Apărării rus nu a răspuns la multiple solicitări de comentarii cu privire la aceste acuzaţii.

Peste 2.500 de ucraineni au fost eliberaţi de la începutul invaziei ruse din Ucraina, dar aproximativ 10.000 de prizonieri se află în continuare sub controlul Rusiei, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.

Drumul spre victorie va fi „lung şi dificil”, avertizează vicepremierul Ucrainei

ACTUALIZARE 11:50 Drumul spre victorie pentru Ucraina va fi „lung şi dificil”, a declarat Irina Vereşciuk, vicepremierul ucrainean, făcând aluzie la prelungirea războiului, în condiţiile în care sunt tot mai multe semnale că actuala contraofensivă a Kievului nu va avea rezultatele scontate, potrivit CNN.

„Două-trei săptămâni”, „până la sfârşitul anului”, „primăvara viitoare” - toate acestea nu sunt adevărate”, a declarat marţi vicepremierul Irina Vereşciuk într-o postare pe Telegram. Ucraina trebuie „să se pregătească pentru o luptă lungă”, a subliniat ea.

Poporul ucrainean va trebui să muncească pentru victorie, „acolo unde îi este locul”, a mai spus Vereşciuk.

„Facem tot ce putem aici şi acum. Cu răbdare. Zi de zi. Să ne pregătim pentru o cursă lungă, nu pentru un sprint”, a spus ea în postare. 

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că actuala contraofensivă ucraineană avansează mai lent decât se aştepta. Oficialii ucraineni au declarat că eforturile se concentrează pe distrugerea capacităţilor Rusiei şi pe perturbarea logisticii acesteia.

Ucraina nu va ceda Rusiei teritorii pentru a obţine integrarea în NATO

ACTUALIZARE 11:25 Ucraina nu va ceda teritorii Rusiei pentru a obţine calitatea de stat membru al NATO, a avertizat marţi Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, citat miercuri de Xinhua, potrivit Agerpres.

„Discuţiile despre aderarea Ucrainei la NATO în schimbul cedării către Rusia a unor părţi din teritoriile ucrainene sunt absolut inacceptabile”, a scris Nikolenko pe Facebook.

El a subliniat că Ucraina este angajată să-şi extindă cooperarea cu NATO pentru a obţine aderarea cu drepturi depline în Alianţă.

O navă portcontainer a părăsit portul Odesa, anunţă Kievul

ACTUALIZARE 11:20 O navă portcontainer a părăsit miercuri dimineaţa portul Odesa de la Marea Neagră, pe un nou coridor temporar pentru nave comerciale către şi dinspre porturile ucrainene, blocate de Rusia, a anunţat guvernul de la Kiev, transmite Reuters.

Ucraina a anunţat săptămâna trecută crearea unui „coridor umanitar” în Marea Neagră pentru ca navele blocate în porturile sale de la începutul invaziei ruse să-şi poată relua deplasarea.

Moscova nu a indicat dacă va respecta acest coridor, iar surse din transportul maritim comercial şi asigurări şi-au exprimat preocuparea faţă de siguranţa acestuia.

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a identificat într-o postare pe Facebook nava-container ca fiind vasul Joseph Schulte, sub pavilionul Hong Kongului. Acesta se afla în port din 23 februarie 2022, cu o zi înainte de invazie.

Nava transportă 30.000 de tone metrice de marfă în 2114 containere.

„Coridorul va fi folosit în principal pentru evacuarea navelor care se aflau în porturile ucrainene (Cernomorsk, Odesa şi Pivdenîi) în momentul invaziei Federaţiei Ruse”, a precizat vicepremierul ucrainean.

Aproape 10.000 de civili, printre care 500 de copii, au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina

ACTUALIZARE 10:05 Aproape 10.000 de civili au fost ucişi de la începutul războiului din Ucraina, a declarat marţi Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, informează dpa, potrivit Agerpres.

Potrivit cifrelor ONU, 9.444 de civili au murit, printre care 500 de copii, şi 16.940 au fost răniţi de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.

Cifra reală este probabil mult mai ridicată. ONU notează că bilanţul nu este complet pentru că lipsesc date din mai multe regiuni, în special din Mariupol, Lîsîceansk şi Severodoneţk, ocupate de forţele ruse după lupte grele, dar şi din Kiev.

Citește continuarea AICI

Fermierii ucraineni din prima linie se confruntă cu rachete ruseşti şi preţuri minime

ACTUALIZARE 09:50 La mai puţin de 30 km de linia frontului din sud-estul Ucrainei, fermierii rurali ale căror afaceri au supravieţuit rachetelor ruseşti se tem acum de o altă lovitură de ciocan asupra mijloacelor lor de existenţă: preţuri mici pentru recolta lor, transmite Reuters.

Mykola, un fermier de 63 de ani din regiunea Dnipropetrovsk, a declarat pentru Reuters că a trebuit să-şi păstreze recoltele într-un loc de depozitare deteriorat de rachete, deoarece nu îşi permite să cheltuie bani pentru a-l repara, pentru ca ulterior să fie lovit de o altă rachetă.

Şi totuşi, nu se grăbeşte să vândă.

„Preţul pentru culturi nu este acceptabil pentru fermieri. Le vom depozita şi vom vedea ce se va întâmpla. Pentru a repara depozitul trebuie să avem fonduri. Cu preţul actual pentru cerealele noastre, nu este realist să-l refacem".

Preţul pe care fermierii ucraineni îl primesc de la comercianţi pentru produsele lor a scăzut

Preţul pe care fermierii ucraineni îl primesc de la comercianţi pentru produsele lor a scăzut la minime dureroase în iulie, când Moscova a abandonat un acord intermediat de ONU care permitea exporturilor agricole din Ucraina să fie expediate în siguranţă prin Marea Neagră.

Cu această rută acum închisă, fermierii din toată Ucraina, unul dintre cei mai mari cultivatori de grâu şi floarea-soarelui din lume, se confruntă cu o bătălie pierdută pentru a-şi scoate produsele pe uscat şi pe râu, rute care pot prelua doar o fracţiune din volumele normale de export.

Fermierii din Velikomihailivka trebuie să jongleze cu grijile cu privire la prăbuşirea preţurilor şi dificultăţile de export cu perspectiva ca mai multe rachete ruseşti să se prăbuşească în fermele lor.

„A fost nevoie de mai mult de 20 de ani pentru a construi acest lucru. A fost distrus într-o singură zi. Aceasta este întrebarea: aruncam totul la gunoi sau poate încercăm să rezistăm? Nu vom avea niciun profit anul acesta cu astfel de depozite şi preţuri la recolte”, a spus Valeri Krut, în vârstă de 60 de ani, cu tristeţe despre afacerea sa, unde un atac cu rachetă de anul trecut a distrus 200 de tone de cereale şi 14 vehicule.

Zelenski: Ţelul Ucrainei este clar: vom câştiga şi vom oferi Ucrainei puterea de a garanta o pace durabilă

ACTUALIZARE 09:45 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că „paşii înainte ai războinicilor noştri pe linia frontului aduc securitate şi protecţie mai aproape de oraşele şi satele noastre”.

„Ţelul Ucrainei este clar: vom câştiga şi vom oferi Ucrainei puterea de a garanta o pace durabilă”, arată el.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis marţi seară, că şi-a continuat vizita la brigăzile de luptă, mai exact în diferite districte din regiunea Zaporojie.

„Când este o astfel de comunicare, brigadă cu brigadă, şi toată lumea are experienţă reală de luptă, putem evalua situaţia mult mai profund, putem vedea cum experienţa specifică unei brigăzi poate fi aplicată altor unităţi şi mărită la nivelul tuturor forţelor defensive. Au fost definite nevoi specifice: echipament pentru război electronic, drone şi vehicule blindate pentru evacuare medicală. Sunt şi subiecte suplimentare legate de organizare care nu au fost discutate ieri, în special privind gradele ofiţerilor”, a arătat el.

Preşedintele Ucrainei s-a referit şi la antrenarea soldaţilor, dar şi la motivarea oamenilor.

„Am auzit ce spun comandanţii de batalion despre folosirea echipamentelor şi armelor livrate de partenerii noştri în luptă. Acest feedback este ceva despre care vom discuta cu liderii. Şi aş vrea să le mulţumesc războinicilor noştri care iau trofee şi pun echipamentele ruseşti la muncă pentru Ucraina. Nu este doar raţionalitatea băieţilor noştri, ci şi o dovadă importantă a abilităţii eroilor noştri de a lua armele inamicului şi a le folosi pentru a proteja viaţa Ucrainei”, a continuat Zelenski.

El a mulţumit tuturor celor implicaţi în îndepărtarea consecinţelor atacurilor ruseşti.

„În fiecare zi trebuie să ne amintim că paşii înainte ai războinicilor noştri pe linia frontului aduc securitate şi protecţie mai aproape de oraşele şi satele noastre. Şi cu cât este mai puternic sistemul nostru de apărare anti-aeriană, cu atât mai multe oportunităţi au regiunile din spate să lucreze pentru apărare. Mai exact, creştem deja producţia militară, chiar şi în condiţiile actuale. Ţelul Ucrainei este clar: vom câştiga şi vom oferi Ucrainei puterea de a garanta o pace durabilă”, a conchis Zelenski.

SUA cer Iranului să nu mai vândă Rusiei drone

ACTUALIZARE 09:20 Statele Unite ale Americii presează Iranul să pună capăt vânzării de drone şi piese pentru drone către Rusia, în cadrul discuţiilor privind o „înţelegere nescrisă” între Washington şi Teheran de diminuare a tensiunilor, a relatat miercuri Financial Times, citând un oficial iranian şi o altă sursă informată, consemnează Reuters.

Washingtonul şi Iranul încearcă să reducă tensiunile şi să reia tratativele privind programul nuclear iranian, context în care secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat marţi că ar saluta orice pas iranian în direcţia scăderii „ameninţării sale nucleare crescânde”.

În paralel, SUA şi Iranul au negociat şi un schimb de prizonieri, iar Teheranul a permis transferul a cinci cetăţeni americani din închisoare în arest la domiciliu. Săptămâna trecută, surse au declarat pentru Reuters că Iranul ar putea elibera cinci cetăţeni ai SUA în cadrul unui acord vizând deblocarea de fonduri iraniene aflate în Coreea de Sud în valoare de şase miliarde de dolari.

Silozuri de grâne şi depozite, avariate în atacuri ruse asupra unui port ucrainean la Dunăre

ACTUALIZARE 09:15 Silozuri de cereale şi depozite au fost avariate în atacuri ruse cu drone în timpul nopţii asupra unuia dintre porturile Ucrainei pe Dunăre, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, transmite Reuters.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Terorişti ruşi au atacat regiunea Odesa de două ori noaptea trecută cu drone de atac. Principala ţintă o reprezintă portul şi infrastructura pentru cereale din sudul regiunii”, a declarat Kiper pe aplicaţia Telegram.

Kiper nu a specificat care port a fost atacat. Ucraina are două porturi principale la Dunăre - Reni şi Ismail. Ambele au mai fost atacate.

Pe de altă parte, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că forţele ucrainene au stabilit poziţii la periferia comunei Urojaine după recapturarea localităţii din regiunea Doneţk de la forţele ruse.

„Urojaine eliberată. Apărătorii noştri au stabilit poziţii la periferie”, a scris Maliar pe Telegram.

Rusia a anunţat că a doborât trei drone ucrainene în regiunea Kaluga

ACTUALIZARE 09:10 Sisteme de apărare aeriană ale Rusiei au distrus trei drone ucrainene miercuri dimineaţa deasupra regiunii Kaluga, a anunţat Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

Nu s-au înregistrat victime sau pagube în tentativa de atac care a avut loc în jurul orei 05:00, ora Moscovei, (02:00 GMT), a adăugat Ministerul. Regiunea Kaluga se învecinează la nord cu regiunea Moscovei.

Regiunile ruseşti care se învecinează cu Ucraina se confruntă de mai multe luni cu o intensificare a atacurilor cu drone efectuate, potrivit Moscovei, de Kiev.

Explozii în porturile dunărene Reni și Izmail, din Ucraina

 

Este pentru a treia oară când militarii ruși atacă aerian porturile ucrainene de la Dunăre. Sunt imagini surprinse de martori vizavi de Portul Izmail și se vede cum acționează antiaeriana ucraineană în încercarea de a bloca atacul cu drone, cel mai probabil.

În cursul acestei dimineți, în jurul orei patru, au fost primele lovituri, fiind urmate de încă o serie, ulterior.

În imagini se vede antiaeriana acționând și imediat după se poate vedea o explozie extrem de puternică. Ar fi vorba despre un siloz masiv de cereale, care a fost atacat.

Nu este prima oară când se întâmpală acest lucru. Și la precedentele atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre tot silozurile de cereale au fost atacate, cantități importante fiind distruse la momentul respectiv.

Forţele aeriene ucrainene au declarat miercuri că un grup mare de drone ale armatei ruse a intrat în gurile Dunării

Forţele aeriene ucrainene au declarat miercuri că un grup mare de drone ale armatei ruse a intrat în gurile Dunării şi s-a îndreptat spre portul fluvial Izmail, aflat în apropiere de graniţa cu România, informează Reuters.

Grupurile de social media au raportat că au auzit tiruri ale sistemelor de apărare aeriană în zona din apropierea a două porturi dunărene - Izmail şi Reni.

Guvernatorul regiunii sudice Odesa, Oleh Kiper, le-a cerut locuitorilor din districtul Izmail, în jurul orei 1:30, să se pună la adăpost, dar a anulat alerta de raid aerian o oră mai târziu.

Prin porturile ucrainene de pe Dunăre erau transportate un sfert din exporturile de cereale înainte ca Rusia să se retragă din acordul susţinut de ONU care asigura un transport sigur pe Marea Neagră. De atunci, porturile Izmail şi Reni au devenit principala rută de ieşire, cerealele fiind trimise pe barje către portul Constanţa pentru a fi expediate mai departe.

Un atac rusesc asupra portului Izmail a dus la creşterea preţurilor mondiale ale alimentelor la începutul lunii august.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri