Poliţia slovacă a intervievat peste 100 de persoane în cadrul anchetei privind asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, a anunţat marţi ministrul de interne Robert Kalinak, citat de Reuters, transmite Agerpres.
Ancheta privind asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak (27 de ani) şi a prietenei sale, găsiţi amândoi împuşcaţi în cap în locuinţa lor pe 25 februarie, este cea mai amplă investigaţie a poliţiei slovace din istoria modernă a ţării. Cazul a zguduit naţiunea şi guvernul său.
Poliţia a afirmat că asasinarea lui Kuciak are probabil legătură cu activitatea sa jurnalistică.
Săptămâna trecută, poliţia a reţinut şapte bărbaţi italieni - pe care ulterior i-a eliberat -, ale căror nume şi ultime iniţiale corespundeau cu cele ale persoanelor despre care Kuciak a scris în ultimul său articol. Articolul, publicat după moartea jurnalistului, relata despre presupuse legături ale mafiei cu oameni de afaceri italieni în estul Slovaciei.
Poliţia nu a oferit alte detalii despre ancheta sa şi a indicat marţi într-un comunicat că, din ordinul procurorului, nu poate da mai multe informaţii.
Kalinak, care se confruntă cu apeluri de a pleca din funcţie sau de a fi demis, a prezentat marţi o informare în faţa unei comisii parlamentare.
„Cea mai mare echipă de anchetatori existentă vreodată investighează asasinarea lui Kuciak şi a prietenei sale. Peste 100 de martori au fost deja intervievaţi'', a declarat Kalinak.
Anul trecut, mii de persoane au protestat cerând demisia lui în legătură cu relaţiile pe care el le avea cu un dezvoltator imobiliar anchetat pentru fraudă fiscală. Amândoi au negat faptele în acea vreme.
Premierul slovac, Robert Fico, a respins apelurile de a-l demite pe aliatul său de partid Kalinak, care a afirmat marţi că prioritatea sa este ancheta.
„Nu mă simt direct responsabil de asasinarea unui jurnalist (...), dar îmi este greu să trec peste aceasta. Trebuie să discutăm mai întâi cu partenerii noştri de coaliţie'', a spus el.
Duminică, preşedintele ţării, Andrej Kiska, a făcut apel la schimbări substanţiale în guvern sau alegeri anticipate, pentru reinstaurarea încrederii opiniei publice după asasinarea jurnalistului.
În replică, premierul Robert Fico l-a acuzat pe preşedintele Andrej Kiska că ar avea legături dubioase cu George Soros şi că încearcă să speculeze politic acest asasinat pentru a obţine dărâmarea guvernului.
„În urma asasinatului, vedem o încercare de destabilizare totală a statului. Este indubitabil”, a spus premierul Robert Fico într-o declaraţie de presă, citată de agenţia EFE.
„L-aş întreba pe preşedinte ce a făcut pe 20 septembrie 2017 la New York la o întâlnire, fără niciun reprezentat al diplomaţiei slovace, cu o persoană cu o proastă reputaţie pe nume George Soros”, a continuat Fico în declaraţia sa.
Vineri seara, în mai multe oraşe slovace zeci de mii de persoane au participat la manifestaţii anticorupţie, dintre care circa 25.000 la Bratislava, protestatarii cerând demisia premierul Fico.