Armata israeliană a recuperat cadavrele a şase ostatici în Fâşia Gaza. Toți erau în viață când au fost răpiți de Hamas

Data actualizării: Data publicării:
Protest la Tel Aviv, pentru a pune presiune pe Guvernul israelian, pentru a aduce acasă ostaticii israelieni din Gaza. Foto/ Profimedia Images
Protest la Tel Aviv, pentru a pune presiune pe Guvernul israelian, pentru a aduce acasă ostaticii israelieni din Gaza. Foto/ Profimedia Images

Armata israeliană (IDF) anunţă marţi că a recuperat, în Fâşia Gaza, cadavrele a şase ostatici morţi, în cursul unei operaţiuni comune cu serviciile de securitate internă Shin Bet, relatează ynetnews.com. Armata anunţă că este vorba despre cadavrele lui Alex Dancyg, Chaim Peri, Yagev Buchshtab, Yoram Metzger, Nadav Popplewell - a căror moarte a anunţat-o în ultimele luni - şi Avraham Munder, al cărui kibbuţ, Nir Oz, i-a anunţat moartea marţi.

O fostă ostatică a declarat că cei şase bărbaţi erau ţinuţi împreună într-un tunel după ce au fost răpiţi de către mişcarea teroristă palestiniană Hamas la 7 octombrie 2023.

S-au întors acasă. Morți

La peste zece luni după ce a fost răpit în timpul oribilelor evenimente din 7 octombrie - cu soția, fiica și singurul său nepot - familia Munder a primit vestea devastatoare că Avraham Munder a fost ucis în captivitate. Nepotul său a transmis postului public de televiziune Kan că Armata israeliană a recuperat cadavrul său dintr-un tunel din Khan Younis și l-a returnat pe teritoriul israelian.

Kibbutzul Nir Oz a anunțat, de asemenea, că trupurile lui Yagev Buchshtab, Chaim Peri, Yoram Metzger, Nadav Popplewell și Alex Dancyg, colegi de kibbutz care au fost și ei uciși, au fost recuperate din Gaza și aduse înapoi în Israel.

Luni de tortură fizică și psihică

O declarație a Kibbutzului Nir Oz își exprimă regretul profund cu privire la asasinarea lui Avraham Munder, menționând că acesta a îndurat luni de tortură fizică și psihică. Munder, în vârstă de 79 de ani, un membru apreciat al kibbutzului Nir Oz, a fost răpit împreună cu soția sa, Ruti, fiica sa, Keren, și singurul său nepot, Ohad, în vârstă de nouă ani, care au fost ulterior eliberați în cadrul unui acord de schimb de prizonieri. Fiul său, Roi, a fost ucis în timpul masacrului de la 7 octombrie 2023.

Yagev Buchshtab, în vârstă de 35 de ani, a fost luat în dimineața zilei de 7 octombrie din kibbutzul Nir Oz împreună cu soția sa, Rimon, în vârstă de 36 de ani, care a fost eliberată la sfârșitul lunii noiembrie în cadrul primului acord privind ostaticii, după ce a petrecut 53 de zile în captivitate. Comunicarea cu părinții lui Yagev, care locuiau în apropiere, a fost pierdută în dimineața zilei de 7 octombrie, în timp ce și ei se ascundeau într-un adăpost. La câteva ore după aceea, când tatăl lui Yagev a ajuns la apartamentul cuplului împreună cu forțele militare, acesta a fost găsit gol, cu urme gloanțe pe podea. Cei cinci câini și cele patru pisici lipseau, de asemenea. Luna trecută, IDF a informat familia că Yagev a fost ucis în Fâșia Gaza în timpul operațiunilor militare din Khan Younis și că trupul său este deținut de Hamas.

Nadav Popplewell, în vârstă de 51 de ani, a fost răpit din kibbutzul Nir Oz. A fost luat din adăpostul casei sale împreună cu mama sa, Hannah Perry, care a fost eliberată după 49 de zile de captivitate. Fratele său mai mare, Roi, a fost ucis pe 7 octombrie. O înregistrare video cu Popplewell din captivitate a fost publicată pe 11 mai, arătându-l cu răni la față. La scurt timp după aceea, IDF a stabilit că Popplewell a fost ucis în Khan Younis, probabil din cauza focului indirect al IDF.

Yagev Buchshtab, în vârstă de 35 de ani, a fost luat în dimineața zilei de 7 octombrie din kibbutzul Nir Oz împreună cu soția sa Rimon, în vârstă de 36 de ani, care a fost eliberată la sfârșitul lunii noiembrie în cadrul primului acord privind ostaticii, după ce a petrecut 53 de zile în captivitate. Comunicarea cu părinții lui Yagev, care locuiau în apropiere, a fost pierdută în dimineața zilei de 7 octombrie, în timp ce și ei se ascundeau într-un adăpost. Câteva ore mai târziu, când tatăl lui Yagev a ajuns la apartamentul cuplului împreună cu forțele militare, acesta a fost găsit gol, cu gloanțe pe podea. Cei cinci câini și cele patru pisici lipseau, de asemenea. Luna trecută, IDF a informat familia că Yagev a fost ucis în Fâșia Gaza în timpul operațiunilor militare din Khan Younis și că trupul său este deținut de Hamas.

Kibbutzul Nir Oz a anunțat, de asemenea, că trupul lui Yoram Metzger, în vârstă de 80 de ani, a fost de asemenea recuperat din Gaza. Metzger a fost răpit împreună cu soția sa, Tami, care a fost eliberată în schimbul de ostatici din noiembrie.

Kibbutzul a subliniat că această recuperare subliniază necesitatea critică a unui acord pentru a-și aduce înapoi membrii comunității capturați cât mai repede posibil, subliniind urgența cu expresia „înainte de a fi prea târziu”. Ei și-au exprimat, de asemenea, speranța că niciun soldat nu a fost rănit în timpul operațiunii, subliniind că, deși recuperarea corpurilor este semnificativă, aceasta nu ar trebui să aibă loc cu prețul punerii în pericol a trupelor.

Corpul lui Chaim Peri a fost, de asemenea, recuperat. Peri, a cărui familie a sărbătorit împlinirea vârstei de 80 de ani în mijlocul conflictului, s-a alăturat kibbutzului Nir Oz cu grupul Tzabar în 1962. A fost soțul lui Osnat, tatăl a cinci copii și bunicul a 13 nepoți. La 7 octombrie, Chaim a fost răpit de la domiciliul său, moment în care a reușit să își salveze soția, Osnat, care se adăpostise în camera de siguranță.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville