Curtea Supremă a statului american Arizona a reimpus o lege veche de 160 de ani împotriva avortului, după o lungă dezbatere politică declanșată de eliminarea precedentului Roe v. Wade, relatează BBC. Legea din 1864, mai veche chiar decât administrația statală (n. red. – teritoriul Arizona a fost admis ca stat al Uniunii americane în 1912), interzice complet avortul și impune pedespe de doi până la cinci ani de închisoare, cu excepția cazurilor în care viața mamei este în pericol.
Verdictul Curții Supreme din Arizona ar putea să ducă la închiderea tuturor clinicilor specializate din stat. De asemenea, efectele sale în ce privește sănătatea femeilor dar și alegerile prezidențiale din toamnă ar putea să fie extrem de mari.
Arizona este, începând din 2020, un stat competitiv la nivel prezidențial, la ultimele alegeri fiind câștigat de Joe Biden după o lungă perioadă în care republicanii au dominat acolo.
Decizia de a reinstitui această lege extrem de dură vine după luni întregi de dezbateri juridice și politice pe temă cu privire la posibilitatea reinstituirii acestei legi, după ce precedentul Roe v. Wade a fost eliminat, anul trecut, de Curtea Supremă a SUA, dominată de judecători pro-republicani.
Au existat multe argumente conform cărora această lege a fost înlocuită de o mulțime de alte legi și reglementări, inclusiv de o lege din 2022 care permite avortul până la 15 săptămâni de sarcină.
Într-un verdict cu o majoritate de 4-2, marți, Curtea Supremă a statului a răsturant o decizie a unei curți inferioare, care prevedea că legea în vigoare este cea mai nouă. Conform noului verdicr, legea din 1864 reintră în vigoare.
Este, totuși, neclar cum va fi pusă în aplicare legea – guvernatoarea Katie Hobbs, democrată, a emis un decret anul trecut prin care problema legislației din domeniul avortului rămâne la latitudinea procuraturii generale.
Procuroarea generală, tot o democrată a promis că locuitoarele Arizonei nu vor fi judecate pentru avorturi. Ea a caracterizat legea reimpusă drept „draconică”.
„Decizia de astăzi va reimpune o lege dintr-o perioadă în care Arizona nu era stat, Războiul Civil era în plină desfășurare, iar femeile nu puteau vota. Este o pată pe obrazul statului nostru”, a declarat Kris Mayes.
Libertatea de a face avort – susținută la scară largă de publicul american, conform sondajelor – i-a ajutat pe democrați la ultimele alegeri, în condițiile în care republicanii au ales să meargă într-o direcție tot mai radicală pe această temă.
Democrații speră că decizia îi va ajuta din nou în noiembrie, când Arizona va fi din nou în joc la alegerile prezidențiale. Fără Arizona, Donald Trump are șanse minime să câștige președinția SUA și trebuie să compenseze prin câștigarea obligatorie a statelor din așa-zisul Rust Belt – Wisconsin, Michigan și Pensylvania – dar și a Georgiei.
Editor : Adrian Dumitru