Arestarea lui Pavel Durov este un atac la adresa democrației, spun rușii, deși chiar ei au încercat să închidă serviciul Telegram

Data actualizării: Data publicării:
Pavel Durov
Pavel Durov a fost arestat în Franța. Foto: Profimedia

Propaganda rusă numește arestarea lui Pavel Durov o „presiune asupra libertății de exprimare”. Durov a devenit brusc un atlet al libertății, deși, până de curând, cei care acum deplâng arestarea sa voiau să subordoneze (sau dacă nu reușesc, să închidă) Telegram. Meduza trece în revistă ocaziile în care autoritățile ruse au văzut Telegram ca pe un inamic și ce măsuri au luat.


Oficialii ruși, bloggerii Z și propaganda numesc detenția fondatorului Telegramului, Pavel Durov, în Franța, un atac la libertatea de exprimare și compară ceea ce se întâmplă cu distopicul „1984” al lui George Orwell. Dincolo de asta există o explicație mai amplă: unii „corespondenți militari” și propagandiști se tem că Durov va oferi chei de criptare serviciilor de informații occidentale, care, în opinia lor, vor lovi armata rusă, deoarece mesagerul este folosit activ pe front.

Mai mult decât atât, în urmă cu doar câțiva ani, autoritățile ruse înseși au cerut chei de criptare de la Durov și au încercat să-l oblige să coopereze cu FSB. Iar după refuzul său, mesagerul a fost blocat timp de patru ani fără succes. Și, se pare, încă nu renunță la încercările de a limita activitatea Telegram.

Iată cronologia conflictelor dintre Rusia și Telegram

Toamna 2015

Deputatul Dumei de Stat Alexander Ageev cere FSB să „limiteze accesul utilizatorilor ruși” la Telegram, deoarece, potrivit acestuia, aplicația este folosită de teroriștii ISIS. Ministrul Comunicațiilor Nikolai Nikiforov este împotrivă : „Blocarea Telegramului sau a altui mesager în Rusia pentru că este folosit de teroriștii ISIS ar fi la fel de rezonabilă ca, de exemplu, interzicerea exploatării mașinilor Toyota în Rusia, deoarece acestea s-au dovedit a fi populare. cu membrii ISIS”.

Vara 2017

Autoritățile ruse cer ca Telegram să fie înregistrat în Rusia. Șeful Roskomnadzorului, Alexander Zharov, îi scrie o scrisoare deschisă lui Pavel Durov și amenință că va bloca mesagerul dacă cerințele nu sunt îndeplinite. Durov îi reproșează lui Zharov „necunoașterea modului în care este criptată comunicarea” și îi răspunde că pentru a învinge terorismul prin blocare, întregul internet va trebui blocat. FSB cere ca Telegram să furnizeze chei de criptare. Durov refuză.

 

Citește și

Autoritățile ruse au ordonat oficialilor și oamenilor de afaceri să șteargă corespondența „sensibilă” din Telegram 

Telegram

Foto: Profimedia

Toamna 2017

Tribunalul Meshchanski din Moscova amendează Telegram cu 800 de mii de ruble pentru refuzul de a furniza date către FSB.

Primavara 2018

Curtea Supremă a Federației Ruse respinge cererea Telegram. Roskomnadzor avertizează mesagerul despre încălcarea legii și îi acordă 15 zile pentru a transfera cheile de criptare. Termenul expiră, iar în aprilie Roskomnadzor începe să blocheze Telegram. Încercările RKN duc la întreruperi masive în activitatea Viber, Skyeng și a altor companii și magazine. În același timp, Telegram continuă să funcționeze pentru majoritatea utilizatorilor fără mijloace de a ocoli blocarea, iar traficul messengerului este în creștere .

Vara 2018

Tribunalul Moscova respinge recursul împotriva blocării Telegramului. De asemenea, Curtea Supremă a menținut decizia de blocare. Mesagerul depune o plângere la CEDO. La sfârșitul lunii august, versiunea web a Telegramului începe să funcționeze din nou pentru utilizatorii ruși.

Aprilie 2020

Duma de Stat propune oprirea blocării Telegramului.

Iunie 2020

Roskomnadzor a deblocat Telegram, „evaluând în mod pozitiv” pregătirea lui Pavel Durov de a „combate terorismul și extremismul”. Şeful adjunct al Ministerului Telecomunicaţiilor şi Comunicaţiilor de Masă, Alexey Volin, afirmă că RKN şi procuratura au încetat să mai blocheze mesagerul, deoarece blocarea acestuia este „imposibilă din punct de vedere tehnic”.

Martie 2024

Roskomnadzor spune că, din 2021, Telegram a șters peste 256.000 de mesaje cu conținut interzis la solicitarea RKN - iar departamentul nu vede nevoia să blocheze platforma.

21 august 2024

În Rusia are loc un atac pe scară largă asupra Telegram, WhatsApp, VKontakte, Steam, Discord și multe alte servicii. Roskomnadzor a declarat că acesta a fost un atac DDoS. Experții cred că autoritățile au făcut o nouă încercare de a bloca Telegram.

 

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Astronaut NASA surprinde o descoperire uimitoare în spațiu: Imagini spectaculoase de pe ISS [VIDEO]
Digi FM
Dinu Maxer, detalii neașteptate privind relația cu Nicoleta Luciu: „Ea era plecată la Miss World, m-am...
Pro FM
Eros Ramazzotti, cu fosta soție, în prima zi de școală a copiilor. Cum arată la 60 de ani artistul care...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Cu câte salarii pot cumpăra românii o mașină rulată. Cum e în alte state europene
Newsweek
Casa de Pensii anunță care pensii au fost recalculate greșit? Pensionarii, păgubiți cu 2.400 lei
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Nicole Kidman, primele declarații după moartea mamei sale: „A însemnat mai mult pentru noi decât vom putea...
UTV
The Weeknd a lansat piesa „Dancing in the Flames”. Videoclipul este filmat cu noul iPhone 16 Pro