Arctica rusească se topește în ritm accelerat iar peste 2 decenii ar putea deveni regiune agricolă

Data actualizării: Data publicării:
sanie trasă de reni pe zapada
Arctica rusească se topește de 2,5 ori mai repede FOTO: Profimedia Images

Regiunile arctice și nordul îndepărtat din Rusia ar putea deveni arabile în 20-30 de ani, pe măsură ce schimbările climatice accelerează topirea permafrostului, iar porțiuni vaste de pământ vor fi libere pentru agricultură, a declarat ministrul mediului din țară.

Aproximativ 60-65% din teritoriul Rusiei este acoperit cu permafrost, stratul superior al solului care rămâne înghețat pe tot parcursul anului. Arctica rusească se topește de 2,5 ori mai repede decât regiunile similare din restul lumii, iar asta înseamnă că și acest sol a început să se topească, impactul asupra mediului fiind dezastruos.

Într-un interviu acordat site-ului de știri RBC, ministrul resurselor naturale și mediului, Alexander Kozlov, a spus că guvernul trebuie să învețe cum să „gestioneze ceea ce se întâmplă în prezent” cu aceste schimbări ecologice rapide, potrivit The Moscow Times.

„Peste 20-30 de ani, toate aceste regiuni (arctice - n.n.) vor înceta să mai fie nordice și vor deveni brusc agricole”, a spus Alexander Kozlov.

Deși schimbările climatice ar putea pune noi terenuri la dispoziția agriculturii, acestea vor duce, de asemenea, la un „climat instabil”, în care condițiile meteorologice capricioase vor deveni normale, a declarat Alexander Kokorin, un om de știință, climatolog, la WWF Rusia.

„Încălzirea globală nu este un proces monoton, gradual, care să permită creșterea ananasului în Siberia. Este o combinație de zeci de efecte diferite”, a declarat Kokorin pentru 19rus.info.

În schimb, arii întinse de terenuri arabile din Rusia se confruntă acum cu deșertificarea, pe care experții o leagă și de criza climatică.

Kozlov spune că adaptarea la schimbările climatice este una dintre preocupările guvernul rus în ceea ce privește mediul, împreună cu respectarea pactelor climatice internaționale.

Vladimir Putin a minimizat în trecut riscurile schimbărilor climatice, remarcând că încălzirea globală s-ar putea să nu fie atât de rea, iar rușii să beneficieze de acest efect cheltuind mai puțin pe haine de blană. În ultimii ani, însă, Putin a început să ceară acțiuni tot mai ferme în ceea ce privește protejarea mediului și împotriva topirii permafrostului.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri