Anularea concertelor lui Taylor Swift la Viena: Polițiștii au găsit substanțe chimice pentru construirea unei bombe în casa suspectului

Data actualizării: Data publicării:
AUSTRIA - TERNITZ - POLICE - TERROR - SWIFT AUSTRIA; TERNITZ; 20240807; Police officers and police vehicle on Forstnerwe
Substanțe chimice au fost găsite în timpul perchezițiilor care au avut loc în casa tânărului de 19 ani. Foto: Profimedia

Principalul suspect în vârstă de 19 ani într-un presupus complot având drept țintă concertele lui Taylor Swift din Viena colectase substanțe chimice care ar fi putut fi folosite pentru a face o bombă, a declarat un înalt oficial austriac de securitate. De asemenea, suspectul a făcut o mărturisire completă.

Directorul general pentru securitate publică al Austriei, Franz Ruf, a declarat că substanțe chimice au fost găsite în timpul perchezițiilor care au avut loc în casa tânărului de 19 ani, care și-a jurat loialitate grupării Statul Islamic „în ultimele săptămâni” și a postat-o pe aplicația de mesagerie online Telegram la începutul lunii iulie, scrie The Guardian.

Ruf a spus că dovezi ale „acțiunilor pregătitoare” pentru un posibil atac au fost găsite în casa tânărului de 19 ani din orașul Ternitz, lângă granița cu Ungaria, inclusiv substanțe chimice și „articole tehnice”.

Arestarea suspecților „a minimizat situația de amenințare din partea acestui mic grup”, a spus el, dar mai există „pericol abstract” pe care forțele de securitate îl iau în serios.

Presa austriacă a transmis că tânărul de 19 ani a furat substanțele chimice de la fostul său angajator, o firmă locală de prelucrare a metalelor, și a construit o bombă. Ziarul Kurier a raportat că a plănuit să arunce o mașină în mulțimea din afara stadionului și s-a gândit, de asemenea, să folosească macete și cuțite.

Suspectul în vârstă de 19 ani nu avea bilet la concert, dar dorea să dea atacul în apropierea stadionului Ernst Happel, scrie Agerpres.

Suspectul a făcut căutări pe internet despre cum să confecţioneze bombe şi le-a declarat investigatorilor în cadrul depoziţiei că intenţiona „să-şi ia propria viaţă, dar viețile mai multor oameni fie azi, fie mâine”, a precizat Omar Haijawi-Pirchner, directorul pentru securitate şi informaţii din cadrul Ministerului de Interne din Austria.

Tânărul de 19 ani şi o a doua persoană au fost arestate în ziua precedentă sub suspiciunea planificării unui atac vizând evenimente majore din Viena, inclusiv concertele lui Swift.

Cântăreaţa urma să susţină concerte joi, vineri şi sâmbătă în cadrul secţiunii europene a turneului ei Eras Tour. Toate spectacolele au fost anulate miercuri seară.

Haijawi-Pirchner a spus că a fost decizia organizatorului concertului de a anula spectacolele, nu a poliţiei austriece, dar a descris demersul ca explicabil.

Nu există alte persoane date în căutare în legătură cu presupusul complot, au spus investigatorii.

„A fost prevenită o tragedie”, a spus ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, care a adăugat: „Situaţia a fost gravă, situaţia este gravă”.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri